30 προτάσεις για να απαλλαγούμε από τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, τώρα!
Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος μας δημιουργούν πονοκέφαλο, ανεξάρτητα από τον πάροχό μας. Πέρα από τις αληθινές ή απατηλές υποσχέσεις για μειωμένη τιμολόγηση, τώρα μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, εφαρμόζοντας μερικές απλές ιδέες που προσδίδουν άμεση μείωση!
Από την Άντζελα Μολφέτα
Συμβουλές για να αυξήσουμε την απόδοση ενέργειας του σπιτιού μας και να εξοικονομήσουμε χρήματα όλο τον χρόνο; Οι απαντήσεις ακολουθούν…
Ας ξεκινήσουμε από τις πολύ απλές κινήσεις στην… κουζίνα μας!
1. Διατηρούμε το ψυγείο και τον καταψύκτη μας γεμάτο
Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως πρέπει να κρατάμε το ψυγείο κλειστό. Είναι εξίσου σημαντικό, όμως, να διατηρήσουμε τόσο το ψυγείο όσο και τον καταψύκτη γεμάτα. Τα τρόφιμα λειτουργούν ως μόνωση και μειώνουν τον χρόνο που χρειάζεται το ψυγείο για να παραμείνει δροσερό, οπότε έχουμε εξοικονόμηση χρημάτων.
2. Καλύπτουμε τα τρόφιμά μας
Δεν τοποθετούμε ποτέ τρόφιμα ή ποτά στο ψυγείο, χωρίς κάλυμμα. Μια τέτοια συνήθεια κάνει το ψυγείο μας να λειτουργεί περισσότερο και κατά συνέπεια, να αυξάνεται και το κόστος.
3. Κρυώνουμε το φαγητό πριν το βάλουμε στο ψυγείο
Η τοποθέτηση ζεστών φαγητών στο ψυγείο μας θα αυξήσει την εσωτερική θερμοκρασία και θα το κάνει να δουλέψει πολύ πιο εντατικά για αρκετό διάστημα.
4. Κάνουμε απόψυξη στο ψυγείο μας
Όταν το ψυγείο μας έχει βρώμικα πηνία συμπυκνωτή, πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να κρυώσει τα τρόφιμά μας. Κάνοντας απόψυξη στη συντήρηση και στην κατάψυξη του ψυγείου μας, μία φορά κάθε τρεις μήνες θα βελτιστοποιήσουμε την απόδοσή του.
5. Απενεργοποιούμε το Heat Dry στο πλυντήριο πιάτων μας
Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο πιάτων, αφορά τη θέρμανση του νερού. Απενεργοποιώντας τη λειτουργία στεγνώματος με θερμότητα, θα μειώσουμε και την κατανάλωση ενέργειας.
6. Σβήνουμε νωρίτερα την εστία και τον φούρνο μας
Σβήνοντας την εστία ή τον φούρνο μας, λίγα λεπτά πριν τελειώσουμε το φαγητό μας, επιτρέπουμε στη συσσωρευμένη θερμότητα να ολοκληρώσει το μαγείρεμα ή το ψήσιμο, χωρίς σπατάλη ενέργειας.
7. Μαγειρεύουμε με κλειστά καπάκια
Τα φαγητά μαγειρεύονται πιο γρήγορα με κλειστά καπάκια στις κατσαρόλες μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο η θερμότητα παραμένει στο σκεύος και δεν μπορεί να διαφύγει.
8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μόνο αν χρειάζεται
Για τις πίτες και άλλα φαγητά που απαιτούν μεγάλους χρόνους μαγειρέματος, η προθέρμανση του φούρνου συνήθως, δεν είναι απαραίτητη. Εξαιρέσεις αποτελούν τα κρέατα και κάποια άλλα τρόφιμα, όπως τα κέικ που απαιτούν στην αρχή του ψησίματος υψηλές θερμοκρασίες.
9. Χρησιμοποιούμε περισσότερο τον φούρνο μικροκυμάτων και λιγότερο τον κλασικό φούρνο
Όταν μπορούμε, αντικαθιστάμε τον φούρνο μικροκυμάτων με τον φούρνο. Τα μικροκύματα καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και δεν απελευθερώνουν τόση θερμότητα στο σπίτι μας.
Ήρθε η ώρα… του μπάνιου!
10. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνό μας
Περίπου το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας του σπιτιού μας πηγαίνει στη θέρμανση του νερού. Μπορούμε να μειώσουμε αυτό το ποσοστό, ρυθμίζοντας το θερμοσίφωνό μας στους 50-70oC. Για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας μπορούμε να μονώσουμε και μέρος του θερμοσίφωνα, αρκεί να συμβουλευτούμε τον ειδικό.
11. Πλένουμε τα ρούχα σε κρύο νερό
Το 90% της ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριό μας πηγαίνει στη θέρμανση του νερού! Εάν γυρίσουμε τον επιλογέα θερμοκρασίας στο κρύο θα μειωθεί και ο λογαριασμός.
12. Πλένουμε μόνο με πλήρη φορτία
Το πλυντήριο ρούχων και το πλυντήριο πιάτων μας καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Θα ελαχιστοποιήσουμε πλένοντας μόνο με πλήρη φορτία.
13. Τοποθετούμε κεφαλές ντους χαμηλής ροής
Εάν εγκαταστήσουμε κεφαλές ντους χαμηλής ροής, θα σημαίνει πως καθώς θα ρέει λιγότερο νερό θα ισοδυναμεί και με τη μειωμένη θέρμανσή του.
14. Καθαρίζουμε την παγίδα για χνούδι στο στεγνωτήριο μας
Αφαιρώντας το χνούδι από την παγίδα του στεγνωτηρίου μας, μετά από κάθε φόρτωση θα μεγιστοποιήσουμε την απόδοση του μηχανήματος. Στη συνέχεια, τρίβοντας την με νερό και σαπούνι και με τη βοήθεια μιας βούρτσας, μια φορά κάθε δύο μήνες, θα είμαστε βέβαιες πως έχουν απομακρυνθεί και τα τελευταία ίχνη, με επιτυχία!
15. Τοποθετούμε ένα ταχυθερμοσίφωνα
Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε τον θερμοσίφωνα, ας σκεφτούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν θερμοσίφωνα χωρίς δεξαμενή (γνωστός και ως ταχυθερμοσίφωνας). Μπορεί να μειώσει το κόστος της ενέργειας ζεστού νερού στο μισό!
16. Στεγνώνουμε τα ρούχα μας, έξω
Τοποθετούμε ένα σκοινί για άπλωμα στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας ή χρησιμοποιούμε μια πτυσσόμενη απλώστρα και αφήνουμε στη Μητέρα Φύση να στεγνώσει τα ρούχα μας! Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεμάστρες που θα στηρίξουμε στη ράβδο της κουρτίνας του μπάνιου, εξασφαλίζοντας γρήγορο στέγνωμα χωρίς στεγνωτήριο!
Ας αλλάξουμε… τα φώτα!
17. Εναλλαγή σε led
Οι λαμπτήρες led καταναλώνουν 90% λιγότερη ενέργεια από ό,τι οι λαμπτήρες πυρακτώσεως. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τους αντικαταστήσουμε άμεσα. Εάν δεν είναι εφικτό λόγω budget, τότε ας αλλάξουμε αυτούς που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά και τους υπόλοιπους αργότερα ή καθώς θα καίγονται!
18. Αντικαθιστούμε τα φωτάκια νύχτας με led
Τα φωτάκια νύχτας με led θα μας κοστίσουν ένα απειροελάχιστο ποσόν για όλο το χρόνο, ενώ θα λειτουργήσουν εγγυημένα και θα διαρκέσουν μια ζωή!
19. Αλλάζουμε τα φώτα εξωτερικού χώρου με ηλιακά
Ας αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ήλιου χρησιμοποιώντας ηλιακά φώτα για όλες τις υπαίθριες ανάγκες μας. Καθώς απορροφούν την ενέργεια του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσφέρουν εντελώς δωρεάν φως τη νύχτα!
20. Διακόπτες dimmer
Το κλειδί για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι εφικτό. Αντικαθιστώντας τους απλούς διακόπτες (on-off), με διακόπτες dimmer, θα χρησιμοποιούμε μόνο όσο φως μας χρειάζεται.
Υπάρχουν κι άλλες σημαντικές κινήσεις!
21. Βάζουμε στοπ στα «ακούσια» φορτία
Ένα συγκλονιστικό 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα οικιακά ηλεκτρονικά είδη καταναλώνεται όταν είναι απενεργοποιημένα! Τα «ακούσια» φορτία ηλεκτρικής χρήσης προέρχονται από τηλεοράσεις, στερεοφωνικά, υπολογιστές και πολλές συσκευές κουζίνας—βασικά οτιδήποτε κρατά χρόνο ή άλλες ρυθμίσεις. Μια απλή λύση είναι να συνδέσουμε όλα αυτά τα αντικείμενα σε πολύπριζα και να αποκτήσουμε τη συνήθεια να κλείνουμε τα πολύπριζα μεταξύ των χρήσεων.
22. Βάζουμε ταινίες μόνωσης σε πόρτες και παράθυρα
Οι ταινίες μόνωσης που θα περάσουμε γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να αποτρέψουμε την απώλεια ενέργειας. Τις τοποθετούμε σε όλα τα εξωτερικά κουφώματα, ώστε να καλύψουμε τυχόν κενά αέρα.
23. Προστατεύουμε το σπίτι μας από τον ήλιο
Θα μειώσουμε τη χρήση του κλιματιστικού μας κλείνοντας τις κουρτίνες και τις περσίδες στην ηλιόλουστη πλευρά του σπιτιού μας! Για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση, μπορούμε να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να περάσουμε φιμέ μεμβράνη στα παράθυρα
24. Δημιουργούμε σκιά
Εάν φυτέψουμε δέντρα γύρω από το σπίτι μας θα δημιουργηθεί σκιά, οπότε και τα κλιματιστικά μηχανήματα θα χρειαστεί να εργαστούν λιγότερο!
25. Τοποθετούμε ανεμιστήρες οροφής
Βάζοντας ανεμιστήρες οροφής φροντίζουμε για τη διατήρηση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα τα κλιματιστικά να μην χρειάζεται να λειτουργούν εντατικά, οπότε έχουμε και μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος.
Και μερικές πιο «τεχνικές» αλλά σημαντικές συμβουλές
26. Προγραμματίζουμε ετήσια συντήρηση
Οργανώνοντας την ετήσια συντήρηση του καυστήρα, των κλιματιστικών και του εξαερισμού, θα πετύχουμε αυξημένη απόδοση του συστήματος θέρμανσης, καλύτερη λειτουργία των κλιματιστικών και ανεμπόδιστη ροή του εξαερισμού, δηλαδή μείωση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος. Πρόσθετο πλεονέκτημα; Θα κυκλοφορεί επίσης, καθαρότερος αέρας στο σπίτι μας!
27. Αλλάζουμε τα φίλτρα μας τακτικά
Αλλάζοντας ή καθαρίζοντας τα φίλτρα αέρα στα κλιματιστικά και στον εξαερισμό (HVAC), θα φροντίσουμε να διατηρήσουμε τη μέγιστη απόδοση μειώνοντας και τον λογαριασμό ηλεκτρικού!
28. Αναβάθμιση συσκευών
Εάν οι συσκευές μας είναι 10 ετών ή παλαιότερες, ας σκεφτούμε την αντικατάστασή τους με νέα μοντέλα, safe energy, τα οποία καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.
29. Ας αποκτήσουμε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη
Ρυθμίζοντας έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, ώστε να λειτουργεί λιγότερο όταν είμαστε στη δουλειά και όταν κοιμόμαστε, εξοικονομούμε ενέργεια.
30. Ενεργειακός έλεγχος
Πολλές εταιρείες κοινής ωφέλειας προσφέρουν δωρεάν οικιακό ενεργειακό έλεγχο στους πελάτες τους και αξίζει να επωφεληθούμε από αυτό. Εάν δεν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα στην περιοχή μας, μπορούμε να κάνουμε τον δικό μας ενεργειακό έλεγχο. Θα μας βοηθήσει, ώστε να περιορίσουμε κατά κάποιο τρόπο την απώλεια ενέργειας.