6 τρόποι για να γίνουμε πιο συμπαθείς στον χώρο εργασίας

6 τρόποι για να γίνουμε πιο συμπαθείς στον χώρο εργασίας

Αν και δεν μπορούμε να πιέσουμε κανένα να βελτιώσει τη γνώμη του, μπορούμε σίγουρα να αυξήσουμε τις πιθανότητες να γίνουμε αρεστοί. Το κλειδί στις ανθρώπινες σχέσεις είναι να αισθανόμαστε όλοι καλύτερα με τον εαυτό μας.  Αν ανοίξει αυτή η πόρτα, μετά ξεκλειδώνει πιο εύκολα και εκείνη της επιτυχίας.

Από την Δέσποινα Σάμψων

Αρκούν πολύ λίγες κινήσεις για να μετατρέψουμε ακόμα κι ένα αδιάφορο ή σχεδόν αρνητικό κλίμα υπέρ μας. Όλοι όσοι μελετούν τις εργασιακές σχέσεις έχουν καταλήξει ότι οι πραγματικά πιο δημοφιλείς συνεργάτες φροντίζουν να κάνουν αυτές τις απλές 6 ενέργειες:

1. Κάνουν αυτά που λένε και στον χρόνο που έχουν δεσμευτεί 

Οι αξιόπιστοι συνεργάτες είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν τη ζωή σε ένα χώρο εργασίας εύκολη στον άλλο. Είναι από μόνοι τους μια πηγή ανακούφισης για τον συνολικό μηχανισμό και κερδίζουν την εμπιστοσύνη όλων – σε όλη τη σκάλα της ιεραρχίας.

2. Ενδιαφέρονται για τη ζωή των συνεργατών τους

Θυμούνται πόσα παιδιά έχει η συνάδερφος τους και τη ρωτάνε συχνά πώς τα πήγε με τις εξετάσεις τους. Ενδιαφέρονται ειλικρινά, το δείχνουν και κερδίζουν έξτρα πόντους όταν αυτή η ικανότητά τους να πλησιάζουν τον άλλο δεν συνδυάζεται ποτέ με τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών ούτε με κουτσομπολιό πίσω από την πλάτη.

3. Κάνουν τον άλλο να αισθανθεί καλύτερα με τον εαυτό του

Πάντα υπάρχει ο ανασφαλής συνεργάτης που νιώθει ανεπαρκής κάποιες στιγμές. Είναι η καλύτερη ευκαιρία, λοιπόν, να του δώσει κάποιος ένα κίνητρο να ανέβει. Να αισθανθεί με μια σύντομη κουβέντα πιο έξυπνος, πιο ικανός, πιο συμβατός με τους απαιτητικούς ρυθμούς της δουλειάς. Χρειάζεται κάποιος να διαθέτει την ευγένεια να μπει στα παπούτσια του άλλου και να τον βοηθήσει στιγμιαία να νιώσει πιο όμορφα.

4. Αφήνουν τον άλλο να διηγηθεί τη δική του ιστορία

Κοντρολάρουν δηλαδή τον εγωισμό τους και ξεκινούν να ακούσουν τον άλλο χωρίς να διακόπτουν. Ούτε βρίσκουν αφορμή να μιλήσουν οι ίδιοι για τα δικά τους κατορθώματα μετά την πρώτη ατάκα. Κάθε συζήτηση είναι ανταλλαγή εμπειριών και ο πιο συμπαθής συνομιλητής είναι εκείνος που δείχνει τη μεγαλύτερη διάθεση να ακούσει.

5. Δεν μονοπωλούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο

Κάθε έργο προϋποθέτει συνήθως ομαδική προσπάθεια. Αν δεν αναγνωρίζεται ο ρόλος όλων δημοσίως αλλά αντίθετα ένας μόνο αρπάζει την ευκαιρία για να οικειοποιηθεί την επιτυχία, αυτός δεν θα είναι ο πιο συμπαθής. Προφανώς, όλοι μας προσπαθούμε να «πουλήσουμε» καλύτερα τον εαυτό μας αλλά δεν βάζουμε τρικλοποδιά στους υπόλοιπους. Δίνουμε χώρο και αναγνωρίζουμε τα προσόντα και τη συνεισφορά όλων σε μια ομάδα.

Δείτε Επίσης
Δουλεύοντας έξω: Η νέα τάση εργασίας και τι πρέπει να γνωρίζετε

6. Θυμoύνται ονόματα

Μερικά πράγματα παραμένουν απλά. Δεν ξεχνάμε ποτέ το όνομα του συνομιλητή μας σε ένα γραφείο ακόμα κι αν μας έχουν συστήσει μία μόνο φορά και δουλεύει σε ένα τμήμα με το οποίο δεν έχουμε συνεργαστεί μέχρι τότε. Χτίζουμε ένα συμπαθές προφίλ φροντίζοντας όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που αυτόματα μας βοηθούν να μας σέβονται. Στο κάτω-κάτω στους ανθρώπους αρέσει να τους αποκαλούν με το όνομά τους.

Η συμβουλή των ειδικών: Αν και τα βήματα είναι απλά, θα υπάρχουν πάντα κλειστοί άνθρωποι που θα εξαντλήσουν την καχυποψία τους και δεν θα ανοιχτούν σε κανένα. Είναι φυσικό να υπάρχει και αυτό το είδος του ανθρώπου και μάλιστα σε σημαντικές θέσεις.

Παίρνουμε βαθιές ανάσες, συνεχίζουμε να χαμογελάμε και να απευθυνόμαστε στον άλλο με το μικρό του όνομα. Αν όλα γίνονται σωστά, όπως πρέπει δηλαδή, μακροπρόθεσμα τα τείχη της ψυχρότητας θα γκρεμιστούν. Ή, τουλάχιστον, θα ραγίσουν.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.