“Έμπειροι στα τεχνολογικά ζητούνται για εργασία”
Ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg κάποτε είπε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι απλώς εξυπνότεροι. Συγγνώμη Μαρκ αλλά μία νέα κουλτούρα εργασιακής αναγέννησης των μεγαλύτερων σε ηλικία στελεχών φαίνεται να αγκαλιάζει τη χώρα σου! Πώς μπορεί ένας 35+ να νικήσει στα… τεχνολογικά σημεία και τις ψηφιακές δεξιότητες έναν στην ηλικία των 25;
Aπό τη Δέσποινα Σάμψων
Μήπως νιώθουμε ψηφιακά σε μειονεκτική θέση; Είμαστε τεχνολογικά έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις καινούριες απαιτήσεις που δημιουργούνται σε τομείς όπως το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις ή το ηλεκτρονικό εμπόριο;
Τα εργαλεία μιας νέας θέσης εργασίας δεν είναι πια η παραδοσιακή εξυπηρέτηση πελατών, ούτε η επιχειρησιακή ανάλυση που εκτελείται με μολύβι και χαρτί. Στο παιχνίδι της αγοράς μπαίνουν η ασφάλεια δικτύων, τα data, τα mobile apps, το web development και το e-commerce και κάποιοι από εμάς, άνω των 40, φαίνεται να χάνουμε την μπάλα. Ωστόσο, πολλές έρευνες στο εξωτερικό παρουσιάζουν κάποιες ανατροπές στα στερεότυπα και αναβαθμίζουν τις τεχνολογικές δεξιότητες των μεγαλύτερων ηλικιών.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία τα καταφέρνουν πιο αποτελεσματικά!
Για παράδειγμα, η έρευνα για λογαριασμό της Dropbox που έγινε σε δείγμα 4.000 εργαζομένων σε τμήματα ΙΤ εταιρειών (Information Τechnology) επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι άνω των 55 είναι στην πραγματικότητα λιγότερο αγχωμένοι κατά τη διαδικασία χρήσης τεχνολογίας στον εργασιακό χώρο και καλύτεροι στο χειρισμό πολλαπλών συσκευών από τους νεότερους συναδέρφους τους.
Κατά μέσο όρο η ομάδα των 55+ χρησιμοποιούσε 4,9 μορφές τεχνολογίας την εβδομάδα συγκριτικά με το συνολικό ποσοστό του 4,7 ( που αφορούσε όλους τους εργαζομένους), ενώ μόνο το 13% από τους μεγαλύτερους από τα 55 ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση πολλαπλών συσκευών. Την ίδια στιγμή το 37% της ομάδας 18-34 παραδεχόταν ότι δυσκολεύονταν.
Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα
Tα αρνητικά στερεότυπα, όμως, παραμένουν βαθιά ριζωμένα. Παρά τις προφανείς τεχνολογικές δεξιότητες, οι εργαζόμενοι όλων των ηλικιακών ομάδων έχουν την τάση να πιστεύουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πιο αργοί στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας με την πεποίθηση αυτή να φτάνει στο συντριπτικό 59% στους 18-34 ετών. Ωστόσο, αυτά τα κλισέ είναι μάλλον επικίνδυνα πιστεύουν ειδικοί.
Ο Paul Bernard, executive coach και τακτικός συνεργάτης της Next Avenue, μιας ιστοσελίδας που απευθύνεται σε άτομα πάνω από τα 50, θεωρεί ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να υποθέτουν ότι αν είσαι κάτω των 35 είσαι και ειδικός στην τεχνολογία.
Το έμπειρο στέλεχος επιβεβαιώνει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες οι εργαζόμενοι μπορούν να συνδυάζουν ψηφιακές ικανότητες με επικοινωνιακά χαρίσματα – σχεδόν μάλιστα χωρίς καμία εξαίρεση. Σε σύγκριση δε με νεότερες ηλικίες, είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν επιπλέον τεχνολογικές ικανότητες από ό,τι οι νεότεροι να αποκτήσουν επικοινωνιακά χαρίσματα.
Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Σε μια αγορά εργασίας όπως η ελληνική με πληθυσμό που σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία μεγαλώνει αλλά υποχρεώνεται να μείνει ενεργός, αυτά τα στερεότυπα όχι απλώς αποκλείουν μεγαλύτερες ηλικίες από την ευκαιρία της απασχόλησης αλλά ουσιαστικά παραβιάζουν και τη νομοθεσία περί ίσης μεταχείρισης στην εργασία, βάζοντας ηλικιακά όρια που αφήνουν έξω ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων με πολλαπλές ικανότητες.
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ήδη δείξει έργο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες τέτοιου τύπου από υποψήφιους που ένιωσαν αποκλεισμένοι με πρόσχημα την ικανότητα συγκέντρωσης, τον βαθμό αφοσίωσης ή και τα επίπεδα ενέργειας που μπορεί να δείξουν.
Η πραγματικότητα είναι…
Ωστόσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παρά την αντίστοιχη προστασία της νομοθεσίας, η αγορά της τεχνολογικής εργασίας αποδεικνύεται ότι προσλαμβάνει μόνο “νέο αίμα”. Το 2014, η μέση ηλικία εργαζομένων στο Facebook ήταν τα 29 έτη. Στην Amazon και στη Google τα 30. Και απ’ ό,τι φαίνεται, οι επενδυτές προτιμούν διευθυντές startups κάτω των 40.
Η Helen Dennis εξειδικευμένη σε θέματα απασχόλησης επιβεβαιώνει ότι η Silicon Valley δεν είναι γεμάτη από 60ρηδες, αφού η πλειοψηφία πιστεύει ότι δεν είναι δημιουργικοί και επιπλέον δεν μπορούν να μάθουν νέα προγράμματα στους υπολογιστές. Ωστόσο αυτό είναι μύθος και εκτός από όλη αυτή την παραφιλολογία επικρατεί και άλλη μια παρεξήγηση για τον τρόπο που εργάζεται κάποιος και μπορεί να αποδώσει.
Οι περισσότεροι δηλαδή πιστεύουν ότι ο ευλογημένος τόπος της Silicon Valley είναι γεμάτος από 20ρηδες που δουλεύουν μέχρι τις 3 τη νύχτα πάνω από κουτιά πίτσες και χάρτινα πιάτα. Προφανώς αυτή η εικόνα δεν αφορά μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίοι όμως μπορεί να μην χρειάζεται καν να ξενυχτούν μια που συνήθως οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι δουλεύουν μέσα σε ωράρια επειδή έχουν την εμπειρία να βρίσκουν πιο σύντομα λύσεις από νεότερα στελέχη χωρίς αντίστοιχη προϋπηρεσία.
Εξάλλου, για πολλούς εργοδότες το κόστος ενός μεγαλύτερου σε ηλικία στελέχους είναι το θέμα για την πρόσληψη. Μπορεί στη γλώσσα τους να κυριαρχεί το επιχείρημα ότι δεν έχουν επικαιροποιήσει τις τεχνολογικές τους δεξιότητες, στο μυαλό τους όμως παραμένει αιχμηρό το αγκάθι της υψηλότερης πληρωμής ενός ανθρώπου με προϋπηρεσία, επιβεβαιώνει και ο Norm Matloff, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας που έχει μελετήσει μοντέλα προσλήψεων στην τεχνολογία.
Το ‘χω με τις δεξιότητες αλλά δεν είμαι πια 25. Τι κάνω;
Η Tracy L.Mitzner, ερευνήτρια στο Georgia Institute of Technology School of Psychology τονίζει ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση αναζήτησης νέας θέσης εργασίας να αναφέρουμε αναλυτικά όλα τα προσόντα μας στον τομέα της πληροφορικής.
Προστιθέμενη αξία μπορεί να αποκτήσει το βιογραφικό μας αν περιλαμβάνει όλους τους σταθμούς της προϋπηρεσίας και τις γνώσεις που μας έχουν αντίστοιχα χαρίσει καθώς και τις σχετικές πιστοποιήσεις που τυχόν έχουμε σε αυτό τον τομέα. Ακόμα και στο φυτώριο των startups μεγαλύτερα στελέχη μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα, αφού διαθέτουν αξιοποιήσιμη εμπειρία στη δομή και τη ροή των εργασιών – κάτι που θα πρέπει να μάθουν να «πουλάνε» και οι ίδιοι στο προφίλ τους.
Για τις γυναίκες δε, το στοίχημα με τις ψηφιακές δεξιότητες είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η συνεχής επιμόρφωση είναι ένας καλός τρόπος για να κάνουμε πιο ανταγωνιστικό το βιογραφικό μας αλλά και η ευκολία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο υπέρ μας. Μην ξεχνάμε εξάλλου να υπενθυμίζουμε στους υποψήφιους εργοδότες ότι σε μια χώρα που συνεχώς μεγαλώνει ηλικιακά, αυξάνεται ταυτόχρονα και η ηλικία της πελατείας τους.
Μήπως τελικά όλες όσες είμαστε 40+ έχουμε τελικά συγκριτικό πλεονέκτημα και απλώς δεν ξέρουμε να το προβάλουμε;