Ίδια δουλειά χαμηλότερος μισθός; Μάθετε τα δικαιώματά σας και διεκδικήστε!

Ίδια δουλειά χαμηλότερος μισθός; Μάθετε τα δικαιώματά σας και διεκδικήστε!

Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες στην Ελλάδα αμείβονται 15% λιγότερο από τους άντρες, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο χάσμα αγγίζει το 16,4%. Μήπως ανήκετε κι εσείς μέσα στις παραπάνω γυναίκες; Ποια είναι τα δικαιώματά σας και τι πρέπει να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι ένας άντρας στην ίδια θέση με εσάς παίρνει μεγαλύτερο μισθό; Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

από τη Σοφία Κροκιδά

Έχω το δικαίωμα να πληρώνομαι το ίδιο με έναν άντρα για την ίδια θέση και με την ίδια εμπειρία;

Ναι. Αποτελεί νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δύο άτομα της ίδιας εταιρείας με τα ίδια προσόντα κάνουν την ίδια δουλειά αλλά δεν πληρώνονται εξίσου, αυτό θεωρείται ανισότητα των μισθών. Αποτελεί παράνομη πράξη καθώς θεωρείται ότι εισάγει διακρίσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ισότητα των φύλων οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τους ίδιους ευνοϊκούς όρους που περιλαμβάνει το συμβόλαιο ενός άντρα που κάνει την ίδια δουλειά, εκτός και αν ο λόγος τής διαφορετικής συμφωνίας είναι πρακτικός. Επίσης, οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα στις αυξήσεις των μισθών και τα bonus.

Πώς μπορώ να μάθω αν ο μισθός μου δεν είναι δίκαιος;

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει μια γυναίκα αν πληρώνεται λιγότερο από άντρες συναδέλφους της στην ίδια θέση. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να συζητήσετε με τους συναδέλφους σας.

Ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας απαγορεύσει να συζητάτε για τους μισθούς σας μεταξύ σας. Διαφορετικά, μπορείτε να κάνετε μια σχετική κουβέντα με τον εργοδότη σας, ώστε να βολιδοσκοπήσετε την κατάσταση.

Τι θα πρέπει να κάνω, αν όντως παίρνω χαμηλότερο μισθό;

Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες για τον μισθό σας, το πρώτο βήμα είναι να το συζητήσετε με τον εργοδότη σας ή να συμβουλευτείτε το συνδικάτο. Εάν τα παραπάνω αποδειχθούν αναποτελεσματικά, μπορείτε να κάνετε καταγγελία και να ζητήσετε αποζημίωση.

Η τελευταία σας επιλογή είναι η προσφυγή στα δικαστήρια. Δεν χρειάζεται να παραιτηθείτε για να το κάνετε, προτού όμως προχωρήσετε θα είναι καλό να συμβουλευτείτε κάποιον δικηγόρο.

Τι μπορεί να συμβεί αν το κυνηγήσω;

Αν ο εργοδότης σας αποκτήσει αρνητική στάση απέναντι σας επειδή ζητάτε ίσα δικαιώματα, να ξέρετε ότι αυτό αποτελεί παραβίαση του νόμου για την ισότητα των δύο φίλων.

Δείτε Επίσης
Φεμινισμός: Kάτι περισσότερο από καμένα σουτιέν

Γι’ αυτό, θεωρητικά, εκτός από το κόστος που μπορεί να προκύψει μέσα από τις νομικές διαδικασίες, δεν υπάρχει κάποιο άλλο αρνητικό επακόλουθο.  Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι ο εργοδότης σας δεν θα γυρίσει εναντίον σας, αλλά είναι ένα σπάνιο φαινόμενο.

Τι πρέπει να κάνει όποιος σχετίζεται με το θέμα;

Δεν είναι πάντα προφανές για τους εργοδότες ότι δεν δίνουν ίσους μισθούς στις γυναίκες και στους άντρες ή ότι είναι άδικος ο διαχωρισμός. Συχνά, εάν τελικά αντιληφθούν κάτι τέτοιο κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις για να εξισορροπήσουν την κατάσταση ή να αποζημιώσουν τον εν λόγω εργαζόμενο.

Πολλές φορές επίσης, μετά από έρευνα, ο εργαζόμενος ανακαλύπτει με χαρά ότι ο λόγος για τους διαφορετικούς μισθούς δεν είναι ότι ο εργοδότης κάνει διακρίσεις.

Σε αυτή την περίπτωση, νιώθει καλύτερα απέναντι στην εταιρεία και κατανοεί τι πρέπει να κάνει ώστε να αυξήσει τις αποδοχές του και να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του. Εάν λοιπόν σας απασχολεί ένα τέτοιο ζήτημα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι όχι να σιωπήσετε αλλά να το ερευνήσετε.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.