Μετατρέπουμε την κατοικία μας με ενεργειακά βιώσιμες αποδόσεις για μια καλύτερη ζωή!

Μετατρέπουμε την κατοικία μας με ενεργειακά βιώσιμες αποδόσεις για μια καλύτερη ζωή!

Οι προτάσεις βιώσιμης διαβίωσης μπορεί να διαφέρουν σε κάποιο βαθμό εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης και των πρωτοβουλιών ανά κράτος, αλλά υπάρχουν και κοινά σημεία στις κατασκευές κατοικιών. Μέσα από 3 απλές προτάσεις μπορούμε να κάνουμε την αρχή, αναβαθμίζοντας την καθημερινότητά μας πιο εύκολα και πιο δραστικά από ποτέ πριν!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Βιώσιμη κατοικία: Τι σημαίνει, τελικά;

Στην πραγματικότητα, μερικά σημεία καθορίζουν πώς ένα σπίτι μπορεί να είναι βιώσιμο. Ένας χώρος μπορεί να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος (ή “πράσινος”), κοινωνικά βιώσιμος (σχεδιασμένος με γνώμονα την ασφάλεια ή την ασφάλεια και την άνεση) ή και οικονομικά βιώσιμος (σχεδιασμένος για εξοικονόμηση χρημάτων τόσο κατά την κατασκευή όσο και σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του σπιτιού).

Με βάση τις περιβαλλοντικά βιώσιμες δομές, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων πιστεύει ότι ένα πράσινο κτίριο είναι αυτό που μειώνει ή εξαλείφει τις αρνητικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό, στην κατασκευή ή στη λειτουργία του ενώ παράλληλα, δημιουργεί θετικές επιπτώσεις στο κλίμα και το φυσικό μας περιβάλλον.

Το Συμβούλιο σημειώνει επίσης, ότι διαφορετικές χώρες και περιοχές θα έχουν μια ποικιλία χαρακτηριστικών που διαμορφώνουν την προσέγγισή τους στο πράσινο κτίριο -όπως χαρακτηριστικές κλιματικές συνθήκες, μοναδικές πολιτιστικές παραδόσεις, διαφορετικοί τύποι κτιρίων κ.λπ. Το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των ΗΠΑ, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), για να βοηθήσει στον σχεδιασμό και την κατασκευή πιο βιώσιμων κατοικιών.

Τρεις απλοί τρόποι για να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη κατοικία

1. Αναζητάμε τα κατάλληλα υλικά

Τα σωστά υλικά μπορούν τελικά να μειώσουν το μακροπρόθεσμο κόστος ενός σπιτιού και να αυξήσουν την ενεργειακή του απόδοση. Σύμφωνα με την Ένωση Σχεδιαστών Κτιρίων της Αυστραλίας, όλα τα υλικά έχουν μια ενσωματωμένη ενέργεια, την ενέργεια που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, από την επεξεργασία και την κατασκευή έως και την παράδοση προϊόντων.

Μια κακή επιλογή ενεργειακών υλικών μπορεί να μειώσει τα οφέλη όλων των άλλων βιώσιμων επιλογών διαβίωσης.

Μερικά παραδείγματα, που τελικά είναι πιο υγιεινά για το περιβάλλον, περιλαμβάνουν ανακυκλωμένο χάλυβα, ανακυκλωμένο ξύλο, ανακυκλωμένο καουτσούκ, ανακυκλωμένο πλαστικό, μπαμπού, τεχνολογία AshCrete, κάνναβη, σκυρόδεμα ξυλείας, enviroboard και τούβλα από πηλό είναι κάποια από αυτά.

2. Εξετάζουμε τις επιλογές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Γνωρίζουμε ότι ο μέσος μηνιαίος λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ είναι 117 δολάρια; Με τις τελευταίες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, μάλλον θα μείνουμε έκπληκτοι με τις τελικές χρεώσεις, δυστυχώς!

Ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όμως,  μπορεί να βοηθήσει να καλύψουμε ορισμένες ή όλες τις ανάγκες μας σε ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει τον λογαριασμό μας με την πάροδο του χρόνου.

Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν ηλιακά συστήματα, αιολικά συστήματα, συστήματα μικροϋδροηλεκτρικής ενέργειας και υβριδικά συστήματα που συνδυάζουν τόσο ηλιακά όσο και αιολικά.

Για τον σχεδιασμό ενός οικιακού συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προτείνει την ανάλυση των φορτίων ηλεκτρικής ενέργειας, τον εντοπισμό τοπικών κωδίκων και απαιτήσεων για μικρά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια, την επιλογή της σωστής τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα για την ηλιακή ενέργεια, την πιο δημοφιλή επιλογή για το σπίτι, προτείνονται 7 βήματα:

  1. Εξετάζουμε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας.
  2. Αξιολογούμε το ηλιακό δυναμικό μας και τους περιορισμούς που έχουμε.
  3. Μελετάμε τις επιλογές μας στην ηλιακή ενέργεια.
  4. Υπολογίζουμε τις ανάγκες μας σε ηλιακή ενέργεια.
  5. Λαμβάνουμε προσφορές και αξιολογήσεις από εργολάβους.
  6. Ενημερωνόμαστε για διάθεση χρηματοδότησης και τους όρους που απαιτούνται.
  7. Συνεργαζόμαστε με τον υπεύθυνο εγκατάστασης, καθώς και με το βοηθητικό όργανο για την εγκατάσταση του συστήματος (Νέο Εξοικονομώ) και τη δημιουργία συμφωνιών.
3. Μελετάμε τις νέες καινοτομίες

Όλο και πιο συχνά, γνωστοποιούνται νέες ιδέες και πρακτικές για βιώσιμη διαβίωση.  Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι «δροσεροί τοίχοι», που αντανακλούν το φως του ήλιου, οι οποίοι αποδεδειγμένα μειώνουν το κόστος ενέργειας.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και το Berkeley Lab διαπίστωσε ότι οι αντανακλαστικοί τοίχοι θα μπορούσαν να μειώσουν τη θερμοκρασία του αστικού αέρα, όπως οι ανακλαστικές «δροσερές στέγες».

Η ιδέα είναι απλή. Αρκεί να επιστρωθούν οι εξωτερικοί τοίχοι με μια ηλιακή ανακλαστική βαφή ή επένδυση. Η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός έξω μειώνει τα επίπεδα θερμότητας μέσα στην πόλη.

Δείτε Επίσης
Φυσικό σιρόπι καρότου για τη γρίπη: Τα οφέλη και η συνταγή

Προϋπόθεση αποτελεί η κάλυψη στο 75% του εξωτερικού μέρους των κτιρίων με μια δροσερή επίστρωση, που αντανακλά τουλάχιστον το 60% του ηλιακού φωτός.

Η συγκεκριμένη ιδέα υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων των ΗΠΑ, το οποίο έχει εκδώσει και μια πιλοτική πίστωση για την εγκατάσταση δροσερών εξωτερικών τοίχων σε νέα σπίτια, σχολεία και εμπορικά κτίρια, ώστε να μειωθεί η αστική θερμότητα.

Ένα άλλο παράδειγμα καινοτομίας που θα μπορούσε να βοηθήσει σε πιο βιώσιμη διαβίωση στο σπίτι περιλαμβάνει τα συστήματα στάγδην άρδευσης, δηλαδή η άρδευση με σταγόνες. Το Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ προωθεί την στάγδην άρδευση ως την πιο αποτελεσματική και οικονομική λύση για το πότισμα στις αυλές και στους κήπους.

Σε αντίθεση με το σύστημα των ψεκαστήρων που έχουν απόδοση από 65 – 75%, η στάγδην άρδευση αποδεικνύεται 90% αποτελεσματική για το πότισμα των φυτών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο.

Καθώς το πότισμα γίνεται αργά, στη ριζική ζώνη του φυτού, αποτελεί την πιο στοχευμένη προσέγγιση ως προς τη μείωση της απορροής και της εξάτμισης του νερού.

Ακόμα μερικά οφέλη που προσφέρει η στάγδην άρδευση περιλαμβάνουν τη μείωση της εμφάνισης ασθενειών στα φυτά, την εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και νερού, καθώς και τη μείωση του χρόνου εργασίας που απαιτείται.

Συμπέρασμα; Ο αειφόρος σχεδιασμός διατηρεί τους φυσικούς μας πόρους και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, ενώ η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη εάν εφαρμοστούν οι νέες ιδέες μέρα με τη μέρα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.