Ο συνάδελφός σας σας “έκλεψε” την ιδέα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε
Μπορεί να σας έχει τύχει. Βρίσκεστε σε ένα επαγγελματικό meeting σχετικά με ένα project επάνω στο οποίο δουλέψατε με όλη την ομάδα σας. Και ο επικεφαλής συγχαίρει κάποιον συνάδελφό σας για την ιδέα που βοήθησε το project να εξελιχθεί. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι συγχαίρει λάθος άτομο. Γιατί η ιδέα ήταν δική σας! Τι κάνετε σε μία τέτοια περίπτωση;
Από τη Σοφία Κροκιδά
Ξέρουμε πόσο άσχημο είναι να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να το διαχειριστείτε σωστά. Αλλά υπάρχει τρόπος. Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές!
1. Κατανοήστε την πρόθεση
Είστε εκνευρισμένη. Που σημαίνει ότι η πρώτη αντίδρασή σας θα είναι ότι ο/η συνάδελφός σας θέλει να σας φάει τη θέση. Και τα κάνει όλα για να σας σαμποτάρει.
Αυτή η αντίδραση είναι απόλυτα λογική.
Αλλά δεν πρέπει να διαμορφώσει τις σκέψεις σας. Αντ’ αυτού, καλύτερα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει.
Ήταν όντως κακές οι προθέσεις της συναδέλφου σας; Ή μήπως πρόκειται περί παρεξήγησης;
Μήπως αποφεύγει να σας κοιτάξει γιατί νιώθει κι εκείνος ή εκείνη άβολα για την κατάσταση αλλά φοβάται να διορθώσει το λάθος αυτού που πραγματικά φταίει;
Φυσικά και υπάρχει περίπτωση το ένστικτό σας να είναι σωστό και απλά κάποιος να σας έκλεψε την ιδέα. Αλλά πριν βγάλετε τα συμπεράσματά σας σιγουρευτείτε ότι ξέρετε τι στ’ αλήθεια συμβαίνει.
2. Ρωτήστε
Καλά όλα αυτά, αλλά πως ακριβώς θα μάθετε τι έγινε; Ξεκινώντας να κάνετε τις κατάλληλες ερωτήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε μια καλύτερη ιδέα του τι συμβαίνει χωρίς να δείξετε επιθετική.
Για παράδειγμα, αντί να πείτε μπροστά σε όλους “ε, αυτή ήταν δική μου ιδέα”, μπορείτε να πείτε κάτι όπως “γι΄αυτό δεν μιλάγαμε χθες στο διάλειμμα;”.
Έτσι θα αποκτήσετε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Αν ο συνάδελφος σας απαντήσει “ναι, βασικά εσύ το σκέφτηκες πρώτη”, τότε το θέμα θα λυθεί επιτόπου. Αν όμως πάρετε μια μονολεκτική ή πολύ γενική απάντηση, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά.
3. Προσεγγίστε τον άμεσα ενδιαφερόμενο
Μπορεί η κατάσταση να είναι περίπλοκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε διάλογο. Μιλήστε με τον συνάδελφό σας και υπενθυμίστε του ότι ήταν δική σας η ιδέα. Αλλά να είστε προετοιμασμένη για τα καλύτερα και τα χειρότερα. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι τον διάλογο με τον ίδιο τρόπο. Και ειδικά εάν δεν έχετε αποδείξεις.
Προσεγγίστε τον συνάδελφό σας κάπου ώστε να είστε οι δυο σας και μιλήστε του με ειλικρίνεια για ό,τι σας απασχολεί, δείχνοντας την πρόθεσή σας να λυθεί η παρεξήγηση.
Λογικά ο συνάδελφός σας θα δεχθεί να κουβεντιάσετε και θα σας βοηθήσει ώστε να βρείτε μια λύση.
4. Καταλάβετε πότε πρέπει να μιλήσετε με τον εργοδότη σας
Εάν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν, τότε ίσως έχει έρθει η ώρα να απευθυνθείτε στον εργοδότη σας. Μπορεί να είναι κάτι που συμβαίνει συχνά ή μπορεί ο συνάδελφός σας να κρατάει αρνητική στάση. Αλλά δεν πρέπει να το αφήσετε να περάσει έτσι.
Αν λοιπόν, το ζήτημα δεν λύνεται, τότε ζητήστε να μιλήσετε με τον εργοδότη σας. Εξηγήστε του τι συμβαίνει χωρίς να φανείτε υπερβολική ή κακεντρεχής, δείχνοντας απλά ότι νοιάζεστε για τη δουλειά και τις ιδέες σας.
Μια τέτοια κουβέντα μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα, ειδικά αν έχετε κάποιου είδους απόδειξη για ό,τι έγινε, είτε αυτό είναι κάποιες σημειώσεις είτε ένα email. Από εκεί και πέρα, είναι στην ευχέρεια του εργοδότη σας ο τρόπος που θα χειριστεί το ζήτημα.
5. Δώστε μεγαλύτερο βάρος στην ιδέα σας
Αυτή είναι μια τελευταία συμβουλή που θα σας βοηθήσει να δείξετε ότι μια ιδέα ήταν δική σας χωρίς να φανείτε επιθετική. Δώστε περισσότερες πληροφορίες.
Αν κάποιος συνάδελφός σας παρουσιάσει τη δουλειά σας ως δική του, τότε μπορείτε απλά να δείξετε με παραδείγματα και περιστατικά πώς φτάσατε στην ιδέα αυτή.
Μην διστάσετε να προσθέσετε οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια. Από μόνη σας θα κάνετε ξεκάθαρο το ποιος σκέφτηκε πρώτος την ιδέα.