Ο θερμοσίφωνας «καίει» πολύ: Πώς θα κάνετε οικονομία;

Ίσως το γνωρίζετε ίσως όχι, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο θερμοσίφωνας είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή στο σπίτι μας. Και ειδικά, το καλοκαίρι με τα πολλά και συχνά ντους «καίει» όχι μόνο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά… και την τσέπη μας! Πώς μπορούμε να κάνουμε οικονομία, χωρίς να πούμε το ζεστό νερό, νεράκι;
Από τη Νικολέτα Γιαννοπούλου
Πώς μπορούμε να βάλουμε τέλος στους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος; Και μαζί με αυτούς να σταματήσουν και οι γκρίνιες στο σπίτι; Ένας καλός τρόπος είναι να κάνουμε πιο έξυπνη και οικονομική χρήση στον θερμοσίφωνά μας.
Ας μάθουμε μερικά βασικά για τη χρήση του θερμοσίφωνα
Το ξέρετε ότι η ενέργεια που καταναλώνει ο θερμοσίφωνάς μας μπορεί να φθάνει μέχρι και το 13% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του σπιτιού μας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε αυτή την κατανάλωση;
Το βασικό θέμα προκύπτει από τον τρόπο που χειριζόμαστε τον θερμοστάτη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να έχουμε τον θερμοσίφωνα μόνιμα ανοιχτό και κάποιοι ότι είναι προτιμότερο να τον ανοίγουμε όταν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό.
Ποιος έχει δίκιο; Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας έχει ενσωματωμένο θερμοστάτη, ο οποίος είναι ρυθμισμένος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Όταν φτάνει στη θερμοκρασία, ο θερμοστάτης δίνει εντολή να σβήσει η ηλεκτρική αντίσταση.
Όμως, αν τον έχετε μόνιμα ανοιχτό, η τελευταία ενεργοποιείται εκ νέου, κάθε φορά που η θερμοκρασία του νερού πέφτει, ακόμα και αν εσείς δεν έχετε καταναλώσει το νερό. Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, επιφέρει αναπόφευκτα μια σπατάλη ενέργειας για την κάλυψη των θερμικών απωλειών του.
Τι άλλο πρέπει να προσέξετε: Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται όσο αυξάνεται η επιλεγμένη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Άρα καλό είναι να τον ρυθμίσετε με μέτρο. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, ρυθμίστε τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα στους 60°C.
Επίσης, καλό είναι να προσέξετε το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Αν για παράδειγμα ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο ή αν έχει καλή μόνωση.
Τι να κάνουμε λοιπόν; Η καλύτερη κίνηση για να μην σπαταλάτε άσκοπη ενέργεια είναι να ανάβετε τον θερμοσίφωνα κάθε φορά που χρειάζεστε ζεστό νερό είτε για δουλειές του σπιτιού είτε για να κάνετε μπάνιο. Και όσο αυτό είναι εφικτό, (και εφ’ όσον έχετε οικογένεια) καλύτερα είναι να προγραμματίζετε να κάνουν τα μέλη της οικογένειας διαδοχικά το ντους ή το μπάνιο τους.