Oι 7 τρόποι διαπραγμάτευσης, για να πάρουμε αύξηση!

Oι 7 τρόποι διαπραγμάτευσης, για να πάρουμε αύξηση!

Είτε βρισκόμαστε σε αναζήτηση εργασίας και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά το μέγεθος του μισθού μας, είτε θεωρούμε πως είμαστε κακοπληρωμένες για την εργασία μας, οι τρόποι διαπραγμάτευσης που ακολουθούν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε αυτό που μας αξίζει!

Από την Άντζελα Μολφέτα

Κάνουμε την έρευνά μας

Είναι πολύ σημαντικό, πριν από τη συνέντευξη, να έχουμε στο μυαλό μας σε ποιες τιμές κινείται η αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα νιώθουμε πολύ μεγαλύτερη σιγουριά, όταν ζητήσουμε τον μισθό που επιθυμούμε, δεν θα αμφιταλαντευόμαστε και έτσι, δεν θα αφήνουμε περιθώρια αμφισβήτησης για τις ικανότητές μας. Εκτός από το να ρωτήσουμε άτομα του φιλικού μας περιβάλλοντος και παρόμοιες εταιρείες, μπορούμε να βρούμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και στο διαδίκτυο, όπου ανάλογα με τις ικανότητες μας θα υπολογίσουμε και τον μισθό.

Απαντάμε με δημιουργική ασάφεια!

Όταν βρισκόμαστε σε μια συνέντευξη και ερωτηθούμε για το ύψος του μισθού μας, είναι καλό να μην δώσουμε ένα συγκεκριμένο νούμερο για τον μισθό που ήδη παίρνουμε ή για αυτόν που επιθυμούμε, αλλά να απαντήσουμε γενικά.

Αφού γνωρίζουμε το εύρος των μισθών για τη συγκεκριμένη θέση και η αμοιβή μας είναι για παράδειγμα 12.000 ευρώ, αλλά επιθυμούμε να φθάσουμε τις 18.000 ευρώ τον χρόνο, τότε μπορούμε να απαντήσουμε πως ο τωρινός μισθός μας είναι γύρω στις 16.000 ευρώ και ότι αναζητάμε, τουλάχιστον ένα παρόμοιο ποσόν. Οπότε φαινόμαστε ειλικρινείς, σαφείς και ερχόμαστε πολύ πιο κοντά στον μισθό που επιθυμούμε.

Θέτουμε υψηλούς στόχους

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε σίγουρες για τον εαυτό μας και τις επαγγελματικές μας δυνατότητες. Ζητώντας αύξηση ή έναν υψηλότερο μισθό, επιβεβαιώνουμε την επαγγελματική μας κατάρτιση και το γεγονός πως είμαστε οι ιδανικοί επαγγελματίες για αυτήν τη θέση. Ας μην αμφιβάλλουμε! Η εξειδίκευση είναι ένα στοιχείο που πληρώνεται αδρά. Και ας μην πελαγοδρομούμε… Λίγες χιλιάδες ευρώ επιπλέον, για μια υγιή εταιρεία δεν είναι τίποτα, σε σύγκριση με το τι σημαίνει αυτό το ποσόν για εμάς.

Μιλάμε ως ειδήμονες

Είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε πως αξίζουμε κάθε ένα ευρώ, από αυτά που ζητάμε. Διανθίζοντας τη συζήτησή μας περί οικονομικών με ένα ύφος αφθονίας, σαν πραγματικό αφεντικό, τελικά, διαπραγματευόμαστε τι προσφέρουμε, τι ζητάμε και τι θα μας δώσουν.

Εάν το καλοσκεφτούμε, είναι ο τρόπος που κάθε επιχειρηματίας συζητά στην καθημερινότητά του, από την αγορά των πρώτων υλών της εταιρείας του μέχρι τον τρόπο μεταφοράς των προϊόντων του. Μια μέθοδος οικεία για εκείνους, που θα εκτιμηθεί δεόντως!

Τα ψέματα αποκαλύπτονται

Υπάρχει περίπτωση να σκεφθούμε να μπλοφάρουμε στη συζήτηση με τον νέο μας εργοδότη, πιστεύοντας πως με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα. Εάν επιζητούμε πραγματικά τη συγκεκριμένη θέση εργασίας είναι καλύτερο να μην το κάνουμε, καθώς η φήμη που έχουμε στην αγορά εργασίας είναι και το εισιτήριο για οποιαδήποτε εργασία, προαγωγή ή αύξηση του μισθού μας.

Ας μην ξεχνάμε πως οι περισσότερες εταιρείες έχουν μεταξύ τους κάποιο είδος συνεργασίας και είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι νομίζουμε να γνωρίζουν ήδη αρκετά πράγματα σχετικά με την εργασία μας, πριν να μας συναντήσουν..

Δείτε Επίσης
Athens #JobFestival 2024:Τη βλέπεις τη δουλειά!

Ζητάμε περισσότερα

Εάν δεν μας προσέφεραν αυτά που ελπίζαμε στην πρώτη μας συνάντηση ή όταν συζητήσαμε για αύξηση του μισθού μας, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε και να επαναδιαπραγματευθούμε. Είμαστε ευγενικές, αισιόδοξες και δυναμικές. Μπορούμε να πούμε αρχικά, πως τους ευχαριστούμε για την προσφορά και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε ή να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί τους.

Τα χρόνια εμπειρίας και η τεχνογνωσία μας σε συγκεκριμένα θέματα, καθώς και η ικανότητα να υλοποιούμε τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας, συνηγορούν σε έναν υψηλότερο μισθό. Ακόμα και εάν δεν συμφωνήσουν στο ποσόν που υπολογίζουμε, σίγουρα τα λόγια μας θα ενισχύσουν τη θέση μας και θα βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση σε μελλοντικές ανακατατάξεις μισθών.

Μελετάμε τα στοιχεία

Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουμε, μπορούμε να σκεφθούμε να ζητήσουμε έξτρα χρήματα για τις ημέρες που εργαζόμαστε εκτός της πόλης μας ή να συζητήσουμε για αύξηση με βάση την απόδοσή μας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους λόγους της άρνησης.

Μέσα από τις πληροφορίες που θα λάβουμε, μπορούμε να συζητήσουμε επανεξετάζοντας τον μισθό μας στον επόμενο κύκλο εργασιών, αφού κατακτηθούν κάποιοι στόχοι της εταιρείας ή έπειτα από στοιχεία της αποδοτικότητάς μας.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.