Πώς να χάσετε τους άξιους συνεργάτες σας!
Αν είστε ένας καλός (ή έστω αξιοπρεπής) μάνατζερ ή αφεντικό μάλλον αυτά που ακολουθούν τα γνωρίζετε ήδη. Παρόλα αυτά, καλό είναι να τα ξαναθυμόμαστε πού και πού!
Οι συμβουλές του Paul Morris, στρατηγικού αναλυτή:
1. Να κάνετε ατιμίες
Ναι, το Νο 1 στη λίστα είναι η ατιμία. Δεν χρειάζονται επιστημονικές μελέτες, το ξέρει καλά ο καθένας. Η ακεραιότητα παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Οι καλοί υπάλληλοι διακρίνονται πάντοτε για την ακεραιότητά τους. Άρα, αν τους πείτε ψέματα ή πάτε να τους ξεγελάσετε, είναι απόλυτα βέβαιον ότι θα το αντιληφθούν. Πόσο μάλλον, αν θέλετε να εξαπατήσετε τους ίδιους.
2. Να μην λέτε ένα «ευχαριστώ»
Δεν στοιχίζει τίποτα κι όμως αξίζει πολλά! Κάποιες μικρές χειρονομίες εκτίμησης, δυο καλά λόγια για την καλή δουλειά που έγινε, αναγνώριση της κούρασης και της συνεπακάλουθης προσφοράς, κάνουν τους ταλαντούχους ανθρώπους να αποκτούν ένα επιπλέον κίνητρο και να «δένονται» με την εργασία τους περισσότερο. Ένα μικρό δώρο, μία μέρα άδειας επιπλέον την περίοδο των γιορτών, ένα ευχαριστήριο mail, μία πρόσκληση σε γεύμα, είναι τα πολύ απλά…
3. Να ξεχνάτε τις αξίες
Οι αξίες μίας εταιρείας είναι αυτές που τελικά δίνουν αξία στο προϊόν της και κάνουν τους καλούς συνεργάτες να την εμπιστεύονται. Ναι, δεν είναι κακό να θέλετε το κέρδος, αλλά σχεδόν κανείς από τους υπαλλήλους σας δεν πρόκειται να ξετρελαθεί, αν όλη την ημέρα το μότο είναι: «πρέπει να βγάλουμε λεφτά με κάθε τίμημα».
4. Να μην τους ακούτε (σε ό,τι τους απασχολεί)
Οι καλοί υπάλληλοι και οι άξιοι συνεργάτες συνήθως ενδιαφέρονται ουσιαστικά για το καλό της επιχείρησης στην οποία εργάζονται. Μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη για κάποια πράγματα, αλλά είναι παθιασμένοι ακόμη και υπερήφανοι για τη θέση τους στην εταιρεία.
Γι’ αυτό καλό είναι να έχετε ανοιχτό μυαλό και… αυτιά! Ακούστε τι λένε για να μην τους χάσετε! Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να αλλάξετε μία πολιτική ή μία απόφαση, προσπαθήστε να την προσαρμόσετε, ώστε να βελτιώσετε την κατάσταση. Μόνο ο αδύναμος, ο εγωιστής, ο ακατάλληλος και ο ναρκισσιστής μάνατζερ ΔΕΝ το καταλαβαίνει αυτό!
5. Να αδιαφορείτε για την προσωπική και την επαγγελματική τους ανέλιξη
Το να φροντίζετε για την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους αλλά και για την προσωπική τους βελτίωση είναι αυτό που δημιουργεί τους μελλοντικούς ηγέτες. Δώστε τους τη δυνατότητα να μάθουν από την εμπειρία σας, θα το εκτιμήσουν πολύ. Και μην μπαίνετε στη σκέψη ότι «η καριέρα τους είναι το δικό τους πρόβλημα». Αντίθετα, σκεφθείτε ότι είναι «δικό σας πρόβλημα», γιατί ακριβώς αυτοί που είναι άξιοι μπορούν τώρα και στο μέλλον να κάνουν τη διαφορά στη δική σας δουλειά.
6. Μη γίνεστε επιλεκτικοί στην αρχή
Είναι γνωστό ότι το να βρει κανείς τους κατάλληλους ανθρώπους για τη δουλειά του είναι μία δύσκολη περίπτωση. Και οι κακές επιλογές έχουν κόστος. Μισή ώρα συνέντευξης δεν είναι αρκετή για να καταλάβετε τον απέναντι. Θυμηθείτε ότι οι ταλαντούχοι άνθρωποι δεν κρίνονται μόνο από το βιογραφικό τους αλλά από τον τρόπο που συμπεριφέρονται γενικά. Προκαλέστε τους!
7. Να τους υποτιμάτε
Οι μικρές, καθημερινές κινήσεις υποτίμησης παίζουν ρόλο. Είναι παρατηρημένο ότι οι εξαιρετικοί υπάλληλοι –συχνά- επειδή ακριβώς τα καταφέρνουν με όλα, τελικά καταλήγουν να κάνουν και όλη την υποδεέστερη δουλειά. Αυτό ήδη δεν τους αφήνει περιθώρια πρόκλησης και φυσικά κανένα κίνητρο. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αυτός είναι ο δρόμος, ώστε να αδιαφορήσουν και σύντομα να ψάξουν για μία καλύτερη ευκαιρία αλλού.
8. Να βάζετε χαμηλά τον πήχη
Οι σπουδαίοι άνθρωποι αποθαρρύνονται όταν βλέπουν γύρω τους να επικροτείται και να επιβραβεύεται η μετριότητα. Γι’ αυτό, αν θέλετε να τους έχετε, βάλτε τον πήχη ψηλά και επιβραβεύεστε τις επιδόσεις, ακόμη και να δεν είναι στο επίπεδο που θέσατε. Θα είναι την επόμενη φορά.
9. Να είστε ψυχρός και αδιάφορος
Είμαστε όλοι άνθρωποι. Γιατί το ξεχνάμε τόσο συχνά; Οι συνεργάτες σας έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες, φόβους, οικογενειακές κρίσεις κ.λπ. Χωρίς να ξεπερνάτε τα όρια, πρέπει να αισθάνεστε και να το δείχνετε ότι νοιάζεστε γι’ αυτούς. Όταν ο συνεργάτης σας ξέρει ότι μπορεί να σας μιλήσει χωρίς ενδοιασμό, θα εισπράξετε την εκτίμηση και την πίστη του. Επίσης, να θυμάστε ότι οι ταλαντούχοι άνθρωποι παρατηρούν πώς συμπεριφέρεστε και στους άλλους ανθρώπους (ειδικά τους πιο αδύναμους) και κρίνουν την περίπτωση… ανάλογα.
10. Tα γνωστά: να πληρώνετε λιγότερα, να εισβάλετε στη ζωή τους, να εκβιάζετε κ.λπ.
Ναι, αυτά τα «θεματάκια» μπορούν να οδηγήσουν τον καλό σας υπάλληλο… στην έξοδο, αμέσως μόλις βρει την εναλλακτική.
Είναι απίστευτο, αλλά υπάρχουν εταιρείες που το έχουν σύστημα να αμείβουν κακά τους ανθρώπους τους με το σκεπτικό: «Τι θα κάνουν δηλαδή, θα φύγουν; Έτσι και αλλιώς η ανεργία οργιάζει!». Κι όμως, αυτή η απογοήτευση ΔΕΝ ξεχνιέται. Θα έρθει η κατάλληλη στιγμή που θα το πληρώσετε… με την απώλεια των καλύτερων.