Πώς να φύγετε από μια δουλειά με το κεφάλι ψηλά!

Πώς να φύγετε από μια δουλειά με το κεφάλι ψηλά!

Είναι εύκολο να αισθανθείτε χαρά και αδημονία όταν ετοιμάζεστε για μία νέα θέση και έτσι να αρχίσετε να αγνοείτε τις λεπτομέρειες στην παρούσα δουλειά σας. Κι όμως, το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να θέλετε είναι να αφήσετε συντρίμμια και διαλυμένες σχέσεις με την αναχώρησή σας. Υπάρχουν μερικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να φύγετε με τακτ και αξιοπρέπεια από ένα εργασιακό περιβάλλον αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Eπιμέλεια: Δέσποινα Αρκουλάκη

Η γενιά των Millennials φαίνεται να έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη της φιλοδοξίας, αρπάζοντας συνεχώς νέες ευκαιρίες και αλλάζοντας πολύ συχνά εργασιακό περιβάλλον σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα της Deloitte το 91% στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών σκέφτεται να παραιτηθεί, αναζητά μία νέα θέση ή θέλει να κάνει κάτι άλλο στο άμεσο μέλλον της, ενώ δεν έχει βλέψεις να μείνει στη δουλειά που έχει τώρα για παραπάνω από 3 χρόνια. Μόνο ένα 29% σκοπεύει να μείνει στην εταιρεία στην οποία εργάζεται για πάνω από 5 χρόνια…

Οδηγίες από ειδικούς του μάνατζμεντ και της διαχείρισης προσωπικού για αποχώρηση με επαγγελματισμό και αξιοπρέπεια. Τα «ναι» και τα «όχι» που πρέπει να προσέξετε:

ΝΑΙ- Πείτε τα νέα στον εργοδότη σας κατά πρόσωπο

Ανεξαρτήτως τη σχέση που έχετε με τον εργοδότη σας, είναι πάρα πολύ σημαντικό να του πείτε ότι φεύγετε ή να τον ενημερώσετε τουλάχιστον ότι σας προσφέρεται μια ευκαιρία από ένα άλλο εργασιακό περιβάλλον, για να του δώσετε την ευκαιρία, έστω, να σας κάνει μια καλύτερη προσφορά.

Το θέμα είναι να το διαχειριστείτε επίσης και με ενήλικο τρόπο, δηλαδή αυτοπροσώπως και όχι με ένα email ή τηλεφώνημα. Ειδοποιήστε τον ότι χρειάζεστε 15 λεπτά από τον χρόνο του και μόλις έρθει η στιγμή αφήστε του το περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως σας προτείνει μια καλύτερη επαγγελματική θέση από την παρούσα. Αν όχι δείτε το θετικά, δηλαδή ότι φεύγετε απολύτως σίγουροι!

Το κλειδί είναι να επικεντρώνετε τη συζήτηση γύρω από την ευκαιρία που σας έχει δοθεί από τη νέα εταιρεία για να δείξετε ότι έχετε ξεκάθαρο λόγο που φεύγετε. Αν ανησυχείτε ότι ο εργοδότητης σας θα ξεκινήσει τις φήμες και τις κακοήθειες για εσάς σε οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανόμενου του νέου σας αφεντικού, δεν χρειάζεται να κατονομάσετε τη νέα εταιρεία με τη δικαιολογία ότι είναι απόρρητο μέχρι να ξεκινήσετε, αλλά θα χαρείτε πολύ να τον ενημερώσετε όταν εγκατασταθείτε για τα καλά.

ΟΧΙ – Μην ενημερώσετε κάποιον συνάδελφο πριν από τον διευθυντή σας.

Μην κάνετε το λάθος να εμπιστευτείτε ένα τέτοιο νέο σε έναν συνάδελφο διότι υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες τα νέα να εξαπλωθούν πολύ γρήγορα σε όλη την εταιρεία. Όση εμπιστοσύνη και να έχετε σε αυτόν τον άνθρωπο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα το πει σε άλλους κακοπροαίρετα αλλά, όταν φτάσει επιτέλους στα αυτιά του διευθυντή σας και όχι από εσάς, οι επιπτώσεις δεν νομίζουμε να είναι και τόσο θετικές.

ΝΑΙ – Δώστε τουλάχιστον δύο εβδομάδες προθεσμία

Το καλύτερο όταν θέλετε να αποχωρήσετε από μια εταιρεία είναι να αφήσετε μια διορία δύο εβδομάδων το λιγότερο! Η απουσία σας τον πρώτο καιρό θα χαλάσει σίγουρα την ομαλή λειτουργία της εταιρείας καθότι η θέση μένει κενή για ένα διάστημα και αν βρεθεί αντικαταστάτης σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει ένα διάστημα προσαρμογής, το οποίο θα φέρει τα πράγματα λίγο πίσω.

Δείτε Επίσης
Τι να φορέσω στο γραφείο;

ΟΧΙ – Μην ξεχάσετε να κάνετε ένα σχέδιο μετάβασης

Είναι σημαντικό πριν φύγετε να κλείσετε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες είστε υπεύθυνοι και εκκρεμούν. Έστω κι αν δεν προλαβαίνετε μπορείτε να βοηθήσετε τους συναδέλφους και τον προϊστάμενό σας να τις κλείσουν αργότερα αλλά να έχετε συγκεντρώσει όλες τις σημειώσεις και οτιδήποτε τους βοηθάει για να το κάνουν ακόμη πιο γρήγορα. Οργανωθείτε και συγκεντρώστε στοιχεία για να μην φύγετε και αφήσετε ένα χάος.

ΝΑΙ – Μείνετε θετικοί και ευγνώμονες

Ίσως και να μην αισθάνεστε έτσι αλλά τουλάχιστον εκτιμήστε ότι κάποτε σας παρείχαν την κάλυψη των λογαριασμών σας, όποιες και αν ήταν οι συνθήκες. Δείξτε ευγνωμοσύνη για αυτά που κάποτε είχατε, άλλωστε από όλες τις εμπειρίες της ζωής παίρνετε πολύτιμα πράγματα και σας έχουν κάνει τον άνθρωπο που είστε σήμερα. Ίσως λοιπόν να θεωρήσετε ότι η δουλειά που αφήνετε έχει υπάρξει το σκαλοπάτι που σας προετοίμασε για να υποδεχτείτε το καλύτερο.

ΟΧΙ – Μην εγκαταλείπετε τα πάντα επειδή πρόκειται να παραιτηθείτε

Μην πέσετε στην παγίδα και θεωρήσετε ότι, επειδή δεν τους χρειάζεστε πια, θα δείξετε έναν άλλο χαρακτήρα μην παίρνοντας σχεδόν τίποτα στα σοβαρά. Είστε πιο ελαστικοί με την ώρα προσέλευσης, γίνεστε λιγότερο υπεύθυνοι και τα παίρνετε όλα σχεδόν στην πλάκα… Ε, όχι. Μέγα λάθος, λοιπόν! Μέχρι το τελευταίο λεπτό θα σας είστε άψογοι και θα αφήσετε ακόμη καλύτερη εντύπωση, για εσάς πρώτα από όλα και την αξιοπρέπειά σας αλλά και για τον λόγο ότι ποτέ δεν ξέρετε πότε και αν θα τους ξαναχρειαστείτε.

ΝΑΙ – Να κρατήσετε επαφές με τον εργοδότη σας

Το επαγγελματικό σας δίκτυο είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά ο πλούτος σας. Μην χάνετε λοιπόν επαφές και μην χαλάτε τη σχέση σας με κανένα εργοδότη σας. Πηγαίνετε για φαγητό, για καφέ ή σε κάποιο επαγγελματικό event με τους πρώην συνεργάτες και τον διευθυντή σας. Άλλωστε δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από πρώην εργοδότες και συνεργάτες που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εσάς. Μην κακολογείτε τους πρώην εργοδότες σας στους επόμενους, γιατί αυτό μαρτυράει πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα σας και βάζει σε σκέψεις πολλούς. Φερθείτε έξυπνα!

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.