Πώς να γίνουμε πιο… οικονόμες!
Είναι η διαχείριση των οικονομικών μας το πιο δύσκολο πρότζεκτ που έχουμε να αντιμετωπίσουμε; Πώς μπορούμε να περιορίσουμε όλους τους πειρασμούς που μας αφαιρούν αυτόματα ευρώ από το πορτοφόλι μας; Πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες χωρίς να νιώθουμε στερημένες από τα πάντα;
Από την Δέσποινα Σάμψων
Τις περισσότερες φορές προχωράμε με ευχολόγια. Θεωρούμε ότι είμαστε συνετές στη διαχείριση των χρημάτων γιατί δεν απολαμβάνουμε τίποτα ακριβό μέχρι που συναντάμε άλλους ανθρώπους στον δρόμο μας και συνειδητοποιούμε ότι εκείνοι είναι επαγγελματίες κι εμείς απλώς πολύ πίσω στον προγραμματισμό των οικονομικών μας. Αρκεί να βρεθούμε ένα Σαββατοκύριακο σε μια εξόρμηση με μια φίλη που το… έχει με τα οικονομικά. Και να την ακούσουμε να διαπραγματεύεται προσφορές ή να έχει πλήρη αίσθηση και του τελευταίου ευρώ που έχει διαθέσιμο για αγορές… Οι γυναίκες που έχουν ολοκληρωμένη εικόνα όλου του μήνα και γνωρίζουν ακριβώς πόσο κοστίζει τι αλλά και καθετί που θα καταναλώσουν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι πραγματικά πετυχημένες σε αυτό τον τομέα. Μάλιστα μπορεί να έχουν και περισσότερες ευκαιρίες να απολαύσουν και μια πολυτελή εμπειρία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε – μικρό κάθε φορά – για να διατηρούμε τον έλεγχο;
Ξεκινάμε από την εξοικονόμηση
Αν εξαιρέσουμε περιπτώσεις πολύ σοβαρών οφειλών και ρυθμίσεων που πρέπει να είναι σε προτεραιότητα, αφιερώνουμε τις πρώτες ώρες από την κατάθεση της αμοιβής μας στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων αποταμίευσης. Ιδανικά η πρώτη αυτόματη μεταφορά χρημάτων θα πρέπει να γίνεται κάθε μήνα σε έναν προθεσμιακό λογαριασμό αποταμίευσης – ακόμα κι αν το ποσό είναι ελάχιστο. Μάλιστα, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι καλό να έχει προηγηθεί μια πάγια εντολή, έτσι ώστε να μην μπαίνουμε κάθε μήνα σε πειρασμό να κρατήσουμε αυτά τα ευρώ διαθέσιμα για αγορές ή οτιδήποτε άλλο ως έξοδο. Πολύ σύντομα, ο στόχος της αποταμίευσης και της εξασφάλισης ρευστότητας θα έχει επιτευχθεί.
Θωρακίζουμε τον αποταμιευτικό μας λογαριασμό
Διατηρούμε έναν κλειστό προθεσμιακό λογαριασμό. Με αυτό τον τρόπο «χτίζουμε» εμπόδια στην αυθόρμητη ανάληψη χρημάτων με σπάσιμο λογαριασμών. Φροντίζουμε μάλιστα να μην υπάρχει η δυνατότητα εύκολης διαθεσιμότητας αυτών των ποσών που προορίζονται για αποταμίευση. Αν χρειάζεται να γίνει διατραπεζική συναλλαγή με επιπλέον κόστος, οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα μπούμε τόσο εύκολα στη διαδικασία.
Αναγνωρίζουμε τι μας κάνει σπάταλες
Συνήθως είναι μικρά καταναλωτικά… όργια, στα οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε γιατί μας προσφέρουν πρόσκαιρη ανακούφιση από μια μέρα γεμάτη στρες. Επιστρέφοντας στο σπίτι, μπαίνουμε στο πρώτο κατάστημα αγορών και αγοράζουμε οπωσδήποτε ένα μικρό άχρηστο «οτιδήποτε» – από χαλάκι εξώπορτας μέχρι αρωματικό κερί – που θα μας κάνει να ξεχάσουμε την ένταση και τις προθεσμίες που δεν μπορέσαμε να τηρήσουμε. Αν γνωρίζουμε ότι αυτή η κίνηση μάς πάει πίσω, την σταματάμε και βρίσκουμε εναλλακτικούς -και ανέξοδους- τρόπους ανακούφισης και ικανοποίησης. Ακόμα και μια βόλτα σε ένα πάρκο χωρίς βιτρίνες με καταναλωτικά αγαθά… βοηθάει!
Πριν ξοδέψουμε, αναρωτιόμαστε
Δηλαδή, κάνουμε αμέσως στον εαυτό μας μια απλή ερώτηση: Το χρειάζομαι πραγματικά αυτό το T-shirt με το βολάν στον ώμο ή έχω καλυφθεί με τα 4 βαμβακερά μπλουζάκια που είχα ψωνίσει στην αρχή της σεζόν; Θα με κάνει ευτυχισμένη το συγκεκριμένο; Μπορεί να ακούγεται αμήχανο να πιάνουμε συζήτηση με τον εαυτό μας αλλά, αυτό το πάγωμα της αγοράς για κάποια δευτερόλεπτα, μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά.
Βάζουμε στόχους
Αν για παράδειγμα το όνειρό μας είναι ένα πραγματικά ακριβό ταξίδι, δεν το αφήνουμε στην άκρη. Ούτε το θεωρούμε από την πρώτη στιγμή ανέφικτο με την παρούσα κρίση. Αν μας το επιτρέπει η οικονομική μας κατάσταση, το τοποθετούμε στη λίστα με τους στόχους μας γιατί αυτό θα αποτελέσει το καλύτερο κίνητρο για να συνετιστούμε… Έχοντας βάλει τον πήχη ψηλά, μπορούμε να φανούμε περισσότερο λογικές στη διαχείριση των καθημερινών μας αγορών. Αν θέλουμε να συγκεντρώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου 700 ευρώ, θα σκεφτούμε δύο φορές αν πρέπει να πηγαινοερχόμαστε με ταξί στη δουλειά μας ή απλώς να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αρκεί βεβαίως, να είμαστε στην κατηγορία εκείνη των ευνοημένων γυναικών που διαθέτουν ένα – έστω και μέτριο – σταθερό μηνιαίο εισόδημα.