Πώς να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων από σήμερα κιόλας!
Πώς να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων από σήμερα κιόλας!
Πώς να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων από σήμερα κιόλας!
Πώς να περιορίσετε τη σπατάλη τροφίμων από σήμερα κιόλας!
Θεωρείτε τον εαυτό σας περιβαλλοντικά ευαίσθητο. Κάνετε ανακύκλωση, δεν σπαταλάτε νερό και χρησιμοποιείτε οικολογικά απορρυπαντικά. Έχετε σκεφτεί όμως όλο αυτό το φαγητό που έχετε στο ψυγείο σας και πού καταλήγει;
Από τη Σοφία Κροκιδά
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το 40% των τροφών καταλήγει στη χωματερή την ίδια στιγμή που ένας στους έξι Αμερικανούς πεινάει και δεν έχει σταθερή πρόσβαση σε τροφή! Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει και την Ελλάδα, και θα πρέπει να το δούμε όχι μόνο από κοινωνική αλλά και από περιβαλλοντική σκοπιά. Σκεφθείτε τη σπατάλη σε γη, νερό, ενέργεια, πόρους που καταναλώνονται για να παραχθούν τρόφιμα που απλώς καταλήγουν στα σκουπίδια…
Υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά τα οποία και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και θα μειώσουν τα έξοδά μας. Ποια είναι αυτά; Διαβάστε τις 4 συμβουλές μας παρακάτω!
Κάντε έξυπνα ψώνια και εξοικονομήστε χρήματα
Σίγουρα σας τυχαίνει συχνά να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα. Το αποτέλεσμα είναι να αγοράζετε άπειρα άχρηστα τρόφιμα και στο τέλος να μην έχετε ιδέα τι να μαγειρέψετε. Το κλειδί για λειτουργικά ψώνια που μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων είναι να σκέφτεστε από πριν τι θα φάτε και να φτιάχνετε γεύματα με τα ίδια υλικά, ώστε να χρησιμοποιήσετε όλα όσα αγοράσατε.
Μην ακολουθείτε πιστά την ημερομηνία λήξης
Εντάξει, δεν είπαμε να πιείτε και ξινισμένο γάλα. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στις συσκευασίες δεν πρέπει να τις παίρνετε και τόσο στα σοβαρά. Πολλά τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν λίγες μέρες μετά τη λήξη τους, αφού η ημερομηνία συνήθως είναι σχετική. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι η κατάψυξη είναι σωτήρια. Χρησιμοποιείστε την!
Μάθετε πού πρέπει να αποθηκεύετε τα τρόφιμά σας
Συνηθίζουμε να αποθηκεύουμε όλα τα τρόφιμα κατευθείαν στο ψυγείο. Γι΄αυτό ίσως εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσα από αυτά θα έπρεπε να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύοντας σωστά τα τρόφιμά σας παρατείνετε τη ζωή τους και δεν τα πετάτε άσκοπα.
Προτιμήστε “άσχημα” προϊόντα
Ο κόσμος σπάνια αγοράζει «άσχημα προϊόντα». Οι περισσότεροι διαλέγουν τα πιο γυαλιστερά λεμόνια και τις πιο στρογγυλές ντομάτες, γιατί νομίζουν ότι είναι καλύτερα από τα άλλα. Έτσι πολλά τρόφιμα χτυπημένα ή «περίεργα» καταλήγουν να μένουν στα ράφια μέχρι να πεταχτούν. Προτιμήστε τα τρόφιμα που δεν σας γεμίζουν το μάτι. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει μια τέτοια κίνηση.