Πόσο κοστίζει η ευτυχία;

Πόσο κοστίζει η ευτυχία;

Δεν είναι υπερβολή! Στη ερώτηση πόσο κοστίζει η ευτυχία, η μόνη απάντηση είναι ότι μπορούμε να την αποκτήσουμε με όσα χρήματα (ακόμα και πολύ λίγα) μπορούμε να διαθέσουμε. Σας φαίνεται περίεργο;

Eπιμέλεια: Νικολέτα Γιαννοπούλου

Η ικανοποίηση των αναγκών μας έχει ένα τίμημα, σύμφωνα όμως με τον MP Dunleavey, συγγραφέα του βιβλίου «Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία», το να ξοδεύεις και να επενδύεις τα χρήματά συνετά εντάσσεται στις δυνατότητές μας!

Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εστιάσει υπερβολικά στα υλικά αγαθά που μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα και έχουμε ξεχάσει πώς να τοποθετούμε τα χρήματά μας εκεί όπου πραγματικά βρίσκεται η ευτυχία μας.

Ένα λάθος που διαπράττουμε συχνά είναι να περιμένουμε τον πλούτο να έρθει αβίαστα και τυχαία στη ζωή μας, πριν πάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των οικονομικών μας. Όπως και οτιδήποτε άλλο πολύτιμο όμως, η ευτυχία είναι ζήτημα επένδυσης – και δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε το λαχείο!

Το κέρδος της προσωπικής ικανοποίησης

Ποιες όμως επενδύσεις (χρημάτων, χρόνου και ενέργειας) μας αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος σε όρους προσωπικής ικανοποίησης; Σε ποιον τομέα της ζωής μας θέλουμε να έχουμε βελτίωση;

Αυτό που έχει διαπιστωθεί σε αμέτρητες έρευνες είναι ότι το μεγαλύτερο κέρδος της ζωής ενός ανθρώπου μετριέται περισσότερο σε ανθρώπινους όρους: Τις σχέσεις με τους άλλους, το χρόνο που επενδύουμε στα ενδιαφέροντά μας, την έλλειψη οικονομικού στρες, το μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για το μέλλον και την ακμαία πνευματική ζωή. Έως ένα βαθμό όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Ωστόσο, το πώς επιλέγουμε να ξοδέψουμε τα χρήματά μας δεν το αντικατοπτρίζει πάντα.

Οι ασκήσεις που ακολουθούν είναι οι εύκολοι τρόποι, που ο MP Dunleavey αναλύει στο βιβλίο του. Αναβαθμίζοντας τη σχέση μας με το χρήμα, επενδύουμε πραγματικά στην ευτυχία μας!

Θες να μάθεις πόσο κοστίζει η ευτυχία; Βρες που πάνε τα χρήματά σου! 

Παρότι η άσκηση αυτή δεν εξετάζει πώς ξοδεύουμε κάθε ευρώ, μας δίνει μια εικόνα για τη στρατηγική κατανομής εσόδων μας. Θα διαπιστώσετε πόσο συχνά ή σπάνια επενδύετε τα χρήματά σας σε πράγματα που σας κάνουν να χαμογελάτε.

  1. Φτιάξτε μέσα σε 2 λεπτά μια λίστα με τα πράγματα, τα οποία είτε είναι δωρεάν είτε κοστίζουν, αλλά που σας κάνουν ευτυχισμένη, όπως τα ταξίδια, οι συναντήσεις με τους φίλους, η αγορά ενός έργου τέχνης, το ηλιοβασίλεμα, ακόμη και η σοκολάτα.
  2. Καταγράψτε τι ξοδέψατε τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν χρειάζεται να σημειώσετε τα πάντα, μόνο ό,τι θυμάστε.
  3. Τώρα ξαναδιαβάστε τη λίστα της ευτυχίας και βάλτε το σύμβολο του ευρώ δίπλα στα πράγματα που κοστίζουν χρήματα.

Στη συνέχεια, δείτε ξανά τη δεύτερη λίστα και σημειώστε αν κάποια από τα έξοδά σας σε έκαναν πιο ευτυχισμένη, π.χ., ο κινηματογράφος με φίλους ή ένα ωραίο χτένισμα.

Η λύση του 60%: Εστιάστε στα βασικά έξοδα διαβίωσης

Το πλάνο αυτό αποτυπώνει μια σειρά από στόχους εξόδων και αποταμίευσης, οι οποίοι μπορούν να βάλουν τάξη στο οικονομικό σας χάος. Σκοπός είναι να καταφέρετε, ώστε τα βασικά έξοδα διαβίωσης –το ενοίκιο, οι λογαριασμοί και η δαπάνη για το σούπερ μάρκετ– να αντιστοιχούν στο 60% των μεικτών αποδοχών σας.

  1. Κάντε μια λίστα με τα μηνιαία πάγια έξοδα. Υπολογίστε το σύνολο και δείτε τι σας μένει τελικά, ως απόθεμα.
  2. Στη συνέχεια, υπολογίστε τι ποσοστό των εσόδων σας είναι τα έξοδα διαβίωσης. Πιθανότατα ξεπερνούν το 60%, προσπαθήστε να μειώσετε αυτό το ποσοστό.

Μήπως αρκεί το 10% του εισοδήματός μας για την ευτυχία μας; 
Ας εξετάσουμε τώρα το υπόλοιπο 40% του μηνιαίου εισοδήματος, που θα χωρίσετε σε τέσσερα μέρη. Παρότι φαίνεται ως πλάνο αποταμίευσης, στην πραγματικότητα προορίζεται να ξοδευτεί.

Μέρος 1ο: Βάλτε στην άκρη το 10% του συνολικού μηνιαίου εισοδήματός σας για βραχυπρόσθεσμα, απρογραμμάτιστα έξοδα, όπως ο γάμος μιας φίλης ή κάποια φάρμακα. Τα έξοδα αυτά μπορεί να εμφανίζονται απροσδόκητα, αλλά είναι αναπόφευκτα. Φυλάσσοντας λοιπόν ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα για να τα καλύψετε, έχετε έναν εύκολο τρόπο για να μειώσετε το οικονομικό άγχος.

Δείτε Επίσης
Κορυφαίες συμβουλές τόνωσης της ευτυχίας!

Μέρος 2ο: Υπολογίστε άλλο ένα 10% κάθε μήνα για να καλύψετε μακροπρόθεσμα έξοδα που θα εμφανιστούν σε βάθος χρόνου: η αντικατάσταση του υπολογιστή, οι διακοπές κ.λπ.

Μέρος 3ο: Το τρίτο 10% πάει στη συνταξιοδότηση. Μην φέρνετε αντιρρήσεις, απλώς κάντε το!

Μέρος 4ο: Το τελευταίο μέρος είναι για τη διασκέδαση, τις αυθόρμητες αγορές, όπως ένα ακριβό ζευγάρι πέδιλα. Αυτό είναι το «χρυσό χάπι» που κάνει τη λύση του 60% να φέρνει αποτελέσματα. Με το να επενδύετε ένα μικρό αλλά σταθερό μέρος του εισοδήματός σας για τακτικές προμήθειες διασκέδασης, δεν θα αισθανθείτε ποτέ πως είστε οικονομικά στερημένες ή, ακόμη χειρότερα, ότι έχετε υπερβεί τον προϋπολογισμό.

«Ποια είναι η κατηγορία των εξόδων της ευτυχίας;»

Μπορείτε να χρηματοδοτείτε την ευτυχία σας από όλους τους τομείς των εξόδων σας – λίγο από τον 1ο για ένα ταξιδάκι, λίγο από το 2ο για έξοδα μετακόμισης, λίγο από τον 3ο για ασφάλεια και λίγο από τον 4ο για τις εξόδους με τους φίλους. Τα πάγια έξοδα που βοηθούν τη ζωή σας να κυλά ομαλά θα συνεισφέρουν επίσης στο προσωπικό σας ισοζύγιο προσωπικής ικανοποίησης.

Μπορεί η ευτυχία να κοστίζει μόνο τόσο; 

Ένα τόσο απλό οικονομικό πλάνο όπως αυτό μπορεί να σας βάλει στον πειρασμό να το αγνοήσετε. Η συμβουλή μας είναι να συνεχίσετε να πειραματίζεστε με τη λύση του 60%, και πώς μπορεί να εφαρμοστεί στη ζωή σας. Δεν θα είστε πολύ πιο ήρεμη ξέροντας πως διαθέτετε λίγα χρήματα στην άκρη για μια πιθανή αναποδιά; Δεν θα περνούσατε καλύτερα αν ξοδεύατε κάποια χρήματα χωρίς ενοχές;

Και ένα μικρό μυστικό: Αποκτώντας πιο ξεκάθαρη άποψη για το πού ξοδεύετε ( ή πώς αλλιώς μπορείτε να ξοδεύετε), θα κάνετε καλύτερες οικονομικές επιλογές και θα επενδύετε σε πράγματα που εμπλουτίζουν τη ζωή σας. Σύμφωνα με έναν ελάχιστα γνωστό στους πολλούς νόμο της οικονομίας, όταν επενδύεις περισσότερα σε αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη, θα παρατηρήσεις ότι και η οικονομική σου ζωή θα βελτιωθεί.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.