Σιχαίνεστε τη δουλειά σας; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε!
Εντάξει, κανείς δεν χαίρεται όταν τελειώνει το Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν όμως και πολλοί που κάθε Κυριακή βράδυ νιώθουν ένα τρομερά δυσάρεστο συναίσθημα καθώς σκέφτονται πως την επόμενη μέρα θα πρέπει να ξαναπάνε στη δουλειά. Εάν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς, μάλλον απλά σιχαίνεστε τη δουλειά σας. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε!
Από τη Σοφία Κροκιδά
Εάν ανήκετε σε αυτή την άτυχη κατηγορία, η επόμενη ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι: «Και τώρα τι κάνω;». Αλήθεια, τι μπορείτε να κάνετε όταν και μόνο στη σκέψη της δουλειάς, σας χαλάει η διάθεσή;
Διαβάστε παρακάτω 10 συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες για να βγείτε κερδισμένη όσο δύσκολη κι αν είναι η περίπτωσή σας.
Εάν πρέπει να μείνετε…
Μπορεί να μην έχετε ακόμα κάποια πρόταση, ίσως λαμβάνετε υπόψη το κρίσιμο θέμα του βιοπορισμού ή μετράτε μόλις λίγους μήνες στη νέα σας δουλειά και δεν φεύγετε για να μην «χαλάσετε» το βιογραφικό σας. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί παραγωγικοί και άκρως επαγγελματικοί τρόποι, ώστε να ανταπεξέλθετε σε αυτή την κατάσταση.
1. Δημιουργήστε δεσμούς με τους συναδέλφους σας
Το ότι δεν σας αρέσει αυτό που κάνετε δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συμπαθείτε τους συναδέλφους σας. Όταν δεν μας αρέσει η δουλειά μας είναι εύκολο να δούμε με άλλο μάτι και τους συναδέλφους μας, αλλά υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ανάμεσα σε αυτούς να υπάρχουν άτομα με τα οποία θα ταιριάξετε απόλυτα. Προτείνετε σε κάποιον να φάτε μαζί μεσημεριανό ή προσκαλέστε τον για ένα ποτό μετά τη δουλειά. Έτσι θα δημιουργήσετε σχέσεις που όχι μόνο θα ανεβάσουν τη διάθεσή σας στη δουλειά αλλά μπορεί και να σας φανούν χρήσιμες στο μέλλον.
2. Συζητήστε με τον εργοδότη σας για κάποιο νέο project
Ποιος είναι ο κύριος λόγος που μισείτε τη δουλειά σας; Εάν η βαρεμάρα είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό, τότε ήρθε η ώρα να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Ρωτήστε τον υπεύθυνο ή τον εργοδότη σας πότε είναι διαθέσιμοι για να κουβεντιάσετε πώς μπορείτε να επεκτείνετε τις ικανότητές σας και την εμπειρία σας. Ίσως υπάρχει στα σκαριά κάποιο νέο project ή μια ευκαιρία σε κάποιο άλλο τμήμα στο οποίο μπορείτε να μεταφερθείτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε τη θέση σας σε μια εταιρεία, όπως επίσης και να ανανεωθεί η όρεξή σας για δουλειά.
3. Ξεκινήστε μια παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα
Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν κάνουν όλοι τη δουλειά των ονείρων τους. Τις περισσότερες φορές πρέπει να συμβιβαζόμαστε ώστε να μπορούμε να συντηρούμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν σημαίνει ότι είστε καταδικασμένοι σε μια κακή επαγγελματική ζωή.
Εάν νιώθετε ότι έχετε εγκλωβιστεί στην τωρινή σας θέση, ξεκινήστε μόνοι σας ένα νέο project ή κάποια άλλη δραστηριότητα που να σας εκφράζει επαγγελματικά και δώστε σε αυτή όλη σας την ενέργεια. Μην ξεχνάτε ότι η 9 με 5 δουλειά σας δεν είναι η μόνη εργασιακή εμπειρία που μπορείτε να έχετε.
4. Φτιάξτε μια λίστα από στόχους
Το ότι αποφασίσατε να μείνετε σε αυτή τη δουλειά για το προσεχές μέλλον δεν είναι δικαιολογία για να σπαταλάτε τον χρόνο σας. Παραμένει δουλειά σας και θα πρέπει να φροντίσετε να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη από αυτή την εμπειρία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ενισχύσετε τα μελλοντικά σας προσόντα.
Σκεφτείτε όλα όσα μπορείτε να πάρετε από αυτή τη δουλειά. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να τελειοποιήσετε κάποια δεξιότητα σας, να κάνετε σημαντικές γνωριμίες στον χώρο ή να κερδίσετε μια εξαιρετική σύσταση από τον εργοδότη σας. Πάντα έχετε κάτι να κερδίσετε και αυτό είναι μια τέλεια παρακίνηση για να συνεχίσετε να προχωράτε.
5. Κρατήστε θετική στάση
Ξέρουμε, είναι κλισέ συμβουλή. Και συνήθως εύκολα το λες αλλά δύσκολα το κάνεις. Σκεφτείτε το όμως κι έτσι: με το να γκρινιάζετε συνεχώς για τη δουλειά σας δεν θα κερδίσετε τίποτα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώθετε ακόμα χειρότερα. Για αυτό κάντε ό,τι μπορείτε για να επικεντρωθείτε στον ρόλο και τους στόχους που έχετε θέσει.
Αν θέλετε να φύγετε
Δεν αντέχετε άλλο, πρέπει να φύγετε από αυτή τη δουλειά. Αλλά πριν αφήσετε αυτή τη θέση μια για πάντα, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνετε για να μην «κάψετε» σχέσεις και ευκαιρίες που μπορεί να φανούν σημαντικές για το επαγγελματικό σας μέλλον.
6. Συνεχίστε να κάνετε σωστά τη δουλειά σας
Μπορεί να σκοπεύετε να φύγετε σύντομα, αλλά μην ξεχνάτε ότι για την ώρα είστε ακόμα εκεί και η εμπειρία αυτή θα συνεχίζει να παίζει ρόλο στην επαγγελματική σας φήμη. Για αυτό εκμεταλλευτείτε σωστά τον χρόνο σας εκεί, όσο λίγος κι αν είναι.
Αδράξτε κάθε ευκαιρία που εμφανίζεται, επικοινωνήστε με τους συναδέλφους σας και τις υπόλοιπες γνωριμίες που κάνατε από αυτή τη δουλειά και αναλάβετε projects. Όχι μόνο θα εντυπωσιάσετε τον εργοδότη σας αλλά θα εμπλουτίσετε και το βιογραφικό σας.
7. Κρατήστε το στόμα σας κλειστό
Όσο αποφασισμένη κι αν είστε να φύγετε από την τωρινή σας δουλειά, είναι σημαντικό να αρχίσετε το ψάξιμο χωρίς να το λέτε αριστερά και δεξιά. Μην μιλάτε στους συναδέλφους σας για τη συνέντευξη που έχετε αύριο και σε καμία περίπτωση μην κάνετε σχόλια του τύπου «δεν βλέπω την ώρα να φύγω από εδώ». Κανείς δεν σας κατηγορεί για το ότι θέλετε να κάνετε μια αλλαγή. Αλλά μην ξεχνάτε να παραμένετε επαγγελματίες.
8. Σημειώστε τα πιο σημαντικά σας επιτεύγματα
Καθώς προετοιμάζεστε να ψάξετε για νέα δουλειά, θα χρειαστεί να ανανεώσετε το βιογραφικό σας. Και είναι πιθανό όταν χρειαστεί να το κάνετε αυτό να μην θυμάστε όλα όσα επιτύχατε στη θέση που είστε τώρα, καθώς σημαντικές λεπτομέρειες μπορεί να σας ξεφύγουν. Είναι όμως στοιχεία που θα ενισχύσουν το βιογραφικό σας, γι’ αυτό μην ξεχνάτε να τα σημειώνετε, ώστε να τα έχετε συγκεντρωμένα για το μέλλον.
9. Κάντε μια λίστα αξιών
Μπορεί να μην είναι η δουλειά των ονείρων σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σας μάθει κάποια πράγματα. Ίσα ίσα που θα σας κάνει να καταλάβετε τι είναι αυτό που σας λείπει ώστε να ξέρετε τι ψάχνετε από εδώ και πέρα. Όσο είστε ακόμα σε αυτή τη δουλειά, σκεφτείτε καλά όσα δεν σας αρέσουν και σημειώστε τα. Θα σας φανεί εξαιρετικά πολύτιμο στην αναζήτηση της επόμενης.
10. Φτιάξτε ένα πλάνο
Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να φροντίσετε πριν παραιτηθείτε, από το να ανανεώσετε το βιογραφικό σας μέχρι το να κρατήσετε χρήματα στην άκρη. Ακόμα, κάποιοι εργαζόμενοι βοηθάνε τους εργοδότες τους σχεδιάζοντας το πρόγραμμά τους στη δουλειά πριν φύγουν.
Προσφερθείτε να βοηθήσετε στην εύρεση αντικαταστάτη ή βοηθήστε σε κάποιο επείγον project που σας χρειάζονται για να μην μείνει πίσω η δουλειά. Αν θέλετε να διατηρήσετε καλές σχέσεις με την εταιρεία για το μέλλον, σκεφθείτε τρόπους για να φύγετε όσο το δυνατόν πιο ομαλά.
Σίγουρα το να μισείτε τη δουλειά σας είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να σας επηρεάσει ψυχολογικά. Τα καλά νέα όμως είναι ότι μπορείτε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να κάνετε την τωρινή σας θέση μια εμπειρία με σημαντικά οφέλη, είτε μείνετε είτε φύγετε.