Σπάταλη ή τσιγκούνα;
Ποια είναι η τακτική σας με τα οικονομικά σας; Προτιμάτε να ξοδεύετε ή να αποταμιεύετε; Και τι επιπτώσεις έχει η στάση σας και η οικονομική σας πολιτική;
Η σπάταλη…
Το μότο σας είναι «χαίρομαι να ξοδεύω» ή «ξοδεύω άρα υπάρχω»; Αν αυτή είναι η άποψη που έχετε για την οικονομική σας διαχείριση, τότε σίγουρα ξοδεύετε αδιακρίτως και μάλιστα συχνά περισσότερο από ό,τι είναι το εισόδημά σας.
Επειδή τις επιπτώσεις τις είδαμε συνολικά στην τσέπη μας, με πρώτο διδάξαντα… το ελληνικό κράτος, σκεφθείτε όσο είναι καιρός! Δείτε το εισόδημά σας, μετρήστε τι σας μένει τελικά (π.χ. μετά από τους φόρους ή τις δόσεις των χρεών) στην τσέπη σας, συγκρίνετε την οικονομική σας κατάσταση με την περσινή χρονιά και πράξτε ανάλογα.
Άλλωστε, η ψυχολογία λέει ότι ο σπάταλος άνθρωπος συχνά διακατέχεται από φόβο, αισθάνεται ανία ή πάσχει από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αναλάβετε λοιπόν δράση… και δείτε το μέλλον σας.
Η τσιγκούνα…
Συχνά πυκνά, ο τσιγκούνης άνθρωπος απαρνιέται τις επιθυμίες του, μειώνει τις απαιτήσεις του, και τελικά η μόνη χαρά που παίρνει (αν παίρνει) είναι να βλέπει τον λογαριασμό να αυξάνεται.
Το πιο ωραίο είναι ότι έχει αρκετά εισοδήματα, τέτοια που του επιτρέπουν να ζήσει πολύ πιο άνετα και να πραγματοποιεί πολλά από τα όνειρά του. Κι όμως, προτιμά να στερηθεί ή να αγοράσει κάποιο προϊόν κακής ποιότητας, αρκεί να μην ξοδέψει.
Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, αναρωτηθείτε ποια είναι η αιτία αυτής της τακτικής σας. Γιατί νιώθετε αυτή την ανάγκη για μόνιμη συγκέντρωση χρημάτων; Μήπως η πηγή του προβλήματος είναι κάποιος ενδόμυχος φόβος; Αντιμετωπίστε τον! Και προσπαθήστε να μη νιώθετε τύψεις κάθε φορά που θέλετε να ικανοποιήσετε μία σας επιθυμία!
Η αποδιοργανωμένη…
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με θέμα τσιγκουνιάς ή σπατάλης. Εδώ απλώς μιλάμε για… σκορποχώρι! Δεν ξέρει πού βρίσκονται τα χρήματά της, δεν έχει ιδέα πότε πρέπει να πληρωθούν οι λογαριασμοί της, αν χρειαστεί να βρει κάποιο επίσημο έγγραφο, αδυνατεί να θυμηθεί πού το έχει βάλει.
Αυτή βέβαια, η συμπεριφορά έχει επιπτώσεις στα οικονομικά αλλά πιθανόν και σε άλλους τομείς της ζωής της. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας μήπως αυτή η επιπολαιότητα είναι ένας γενικός τρόμος απέναντι στην τάξη γενικά της ζωής σας;
Απλά, ξεκινήστε με το να τακτοποιήσετε τα έγγραφά σας σε ένα κουτί, να βάλετε τους τρέχοντες λογαριασμούς σας σε μία τάξη, π.χ. σημειώστε τις ημερομηνίες λήξης και προτιμήστε να έχετε στο πορτοφόλι σας μόνο τα απαραίτητα, π.χ. την ταυτότητά σας και μερικά χρήματα!