Συμβουλές για να βρείτε την πρώτη σας δουλειά
Το να βρείτε την πρώτη σας δουλειά, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο, πειθαρχία και αυτοπεποίθηση μέχρι να τα καταφέρετε. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα!
Από τη Σοφία Κροκιδά
1. Κάντε την έρευνά σας
Το να “κλείσετε” μια συνέντευξη για δουλειά είναι σίγουρα σπουδαίο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τώρα πρέπει να σταυρώσετε τα χέρια. Πριν τη συνέντευξη θα πρέπει να διαβάσετε σχετικά με την εταιρεία και τη δουλειά και να κρατήσετε σημειώσεις. Επισκεφθείτε το site της εταιρείας και σιγουρευτείτε ότι έχετε μάθει όσα περισσότερα μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευχέρεια να απαντήσετε σε κάθε ερώτηση και να συνδυάσετε τις απαντήσεις αυτές με τους στόχους της εκάστοτε εταιρείας.
2. Μην περιμένετε μια πρόταση δουλειάς για να αρχίσετε!
Σε μια περίοδο που οι θέσεις εργασίας είναι λίγες, είναι εύκολο να αποθαρρυνθείτε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην περιμένετε να βρείτε προσφορές για δουλειά, ώστε να ξεκινήσετε την καριέρα σας. Πρέπει να “βγείτε” εκεί έξω και να αρχίσετε να στήνετε το βιογραφικό σας. Δημιουργείστε ένα μπλογκ, κάντε εθελοντική εργασία, φτιάξτε τις δικές σας ευκαιρίες. Εμπνευστείτε από ανθρώπους του χώρου που σας ενδιαφέρει και χτίστε την καριέρα σας βήμα βήμα. Όλοι από κάπου ξεκίνησαν!
3. Δικτυωθείτε
Με άλλα λόγια, μιλήστε με όσο περισσότερο κόσμο μπορείτε από τον χώρο σας, διατηρείστε ενημερωμένα τα διαδικτυακά σας επαγγελματικά προφίλ και κρατήστε επικοινωνία με ανθρώπους που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν κάποια στιγμή. Φανείτε έξυπνοι και δικτυωθείτε. Η εύρεση εργασίας δεν περιορίζεται στο ψάξιμο αγγελιών.
4. Η διαδικτυακή σας δραστηριότητα μετράει
Το διαδικτυακό σας προφίλ πλέον μετράει περισσότερο από ποτέ, και ειδικά εάν ψάχνετε για δουλειά. Το πώς προβάλλετε τον εαυτό σας στα social media λέει πολλά για εσάς, και σίγουρα δεν θέλετε να χάσετε μια δουλειά εξ αιτίας αυτού. Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των εργοδοτών ψάχνουν τα διαδικτυακά προφίλ των υποψηφίων πριν τους καλέσουν για συνέντευξη, γι’ αυτό δώστε προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Δημιουργείστε ένα καθαρά επαγγελματικό προφίλ, ή ένα σάιτ για να επιδείξετε αυτά που ξέρετε στον τομέα σας. Μοιραστείτε τη δουλειά σας και το βιογραφικό σας και αφιερώστε χρόνο για να διαγράψετε από τα προφίλ σας οτιδήποτε μπορεί να σας στερήσει τη δουλειά που θέλετε να αποκτήσετε.
5. Αντιμετωπίστε την εύρεση εργασίας σαν κανονική δουλειά
Το να βρεις εργασία είναι μια κανονική δουλειά. Εάν κάποιος σας ρωτήσει τι κάνατε σήμερα για να βρείτε δουλειά, θα πρέπει να του δώσετε μια μεγάλη απάντηση, που περιλαμβάνει αποστολή βιογραφικών και επιστολών, τηλεφωνήματα και γράψιμο του βιογραφικού σας. Δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά με σκληρή δουλειά θα ανταμειφθείτε και αργότερα θα ευχαριστείτε τον εαυτό σας για όλα όσα έκανε ώστε να οδηγηθεί στην επιτυχία.
6. Μην γράφετε μόνο για τον εαυτό σας
Μπορεί ο κύριος στόχος σε ένα βιογραφικό ή μια συνοδευτική επιστολή να είναι το να αναδείξετε την εμπειρία σας και τα δυνατά σας σημεία, αλλά όταν τα διαβάζουν οι εργοδότες, αυτό που σκέφτονται πραγματικά είναι ο εαυτός τους και η εταιρεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η συνοδευτική επιστολή και το βιογραφικό έχουν σχέση με το τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τον εργοδότη σας και όχι το αντίθετο.
Αναδείξτε τα πιο σχετικά με την εκάστοτε δουλειά προσόντα σας. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά θα πρέπει να στέλνετε διαφορετικό βιογραφικό και επιστολή, κάτι το οποίο είναι μεν χρονοβόρο αλλά θα σας χαρίσει πολύ μεγαλύτερες ευκαιρίες. Μην ξεχνάτε σε κάθε συνοδευτική επιστολή να αναφέρετε κάτι το οποίο θαυμάζετε στη συγκεκριμένη εταιρία, και πώς ένα συγκεκριμένο ταλέντο σας θα ταιριάξει με αυτήν.
7. Εμμείνετε στις βασικές σας αξίες
Είναι σημαντικό να ψάχνετε για μία δουλειά, η οποία ταιριάζει με τα θέλω σας και σας παθιάζει. Ο υποψήφιος εργοδότης σας θα δει αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τη θέση. Και ενώ δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά επιλεκτική, θα πρέπει να έχετε κάποιες βασικές ιδέες για το τι θέλετε να βρείτε. Εάν ψάχνετε στην τύχη για οτιδήποτε βρεθεί, δεν θα μπορέσετε να επικεντρωθείτε με πάθος στις δουλειές που πραγματικά σας ενδιαφέρουν.
8. Μην υποτιμάτε τις έτοιμες φόρμες αποστολής βιογραφικών
Μπορεί να σας αγχώνουν οι ατελείωτες αγγελίες σε ανάλογα σάιτ, αλλά οι εταιρίες τα χρησιμοποιούν κατά κόρον, και διαβάζουν όλες τις αιτήσεις που λαμβάνουν. Κάποιοι μπορεί να σας πούνε ότι έχουν στείλει βιογραφικά σε ανάλογα σάιτ, τα οποία ποτέ δεν έφτασαν στα χέρια της εταιρείας αλλά αυτό είναι λάθος. Το κλειδί για αυτές τις περιπτώσεις είναι να υποβάλετε το βιογραφικό σας νωρίς και μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε μια συνοδευτική επιστολή, ακόμα και αν δεν είναι απαραίτητο.
9. Τονίστε τις σχετικές με τη δουλειά ικανότητές σας
Μπορεί να μην πρέπει να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας, αλλά δεν πρέπει και να ξεχάσετε να επισημάνετε τις ικανότητες που φαίνεται να εκτιμά η κάθε εταιρεία. Διαβάστε καλά την αγγελία και προσπαθήστε να καταλάβετε ποιές εμπειρίες σας ανταποκρίνονται σε αυτήν. Ακόμα κι αν είναι κάτι απλό όπως η ομαδικότητα, δεν είναι κακό να το αναφέρετε. Λίγη αυτοπεποίθηση δεν έβλαψε ποτέ!
10. Μάθετε μέσα από τη διαδικασία εύρεσης εργασίας
Πάνω απ’ όλα, να θυμάστε ότι το να ψάχνετε μια δουλειά για να μπείτε στον χώρο που αγαπάτε είναι μια μεγάλη εμπειρία που θα σας μάθει πολλά και σημαντικά πράγματα. Όλα όσα θα κερδίσετε από αυτή τη διαδικασία θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμα και θα σας φέρουν πιο κοντά με την εργασία των ονείρων σας.