Θέρμανση: Τι πρέπει να ξέρουμε
Το ζήτημα της οικιακής θέρμανσης παίρνει κάθε τέτοια εποχή διαστάσεις… επιδημίας. Ποια είναι η πιο οικονομική λύση και ποιος τρόπος ταιριάζει καλύτερα στον χώρο σας; Σας έχουμε όλες τις απαντήσεις.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Φυσικό αέριο
Πρόκειται για μία από τις πιο καθαρές και φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το φυσικό αέριο η εξοικονόμηση στη θέρμανση ξεπερνά το 40% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για το ζεστό νερό χρήσης η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 55% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα.
Κλιματιστικά
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στη χρήση ηλεκτρικών κλιματιστικών αντί πετρελαίου θέρμανσης, επειδή οι τιμές του ρεύματος δεν ακολουθούν τις ανατιμήσεις και τους αυξημένους φόρους στα καύσιμα. Στην πράξη, η εξοικονόμηση ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη από ό,τι φανταζόμαστε, καθώς τα κλιματιστικά δίνουν τη δυνατότητα να υπάρχει αυτονομία σε κάθε χώρο. Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για οικονομία στη θέρμανση με τη χρήση ρεύματος, στο μυαλό θα πρέπει να έχουμε πλέον μόνον συσκευές ενεργειακής κλάσεως Α και Α+.
Ενεργειακό τζάκι
Τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Μονού τοιχώματος, εστίες, δηλαδή, φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι, και τριπλού τοιχώματος, με δύο εξωτερικά τοιχώματα φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο. Το ενεργειακό τζάκι δεν δημιουργεί απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλές και οι ρύποι του (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή καύση) είναι περιορισμένοι. Είναι ιδανικό για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 τετραγωνικών.
Αντλίες θερμότητας
Το μέλλον μπορεί να βρίσκεται στις αντλίες θερμότητας, αλλά το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι πολύ υψηλό με αποτέλεσμα να αποτελούν ακόμη λύση για τους λίγους. Παρόλα αυτά, η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται με τα συστήματα αυτά, θα υποχρεώσει ίσως πολλούς να διερευνήσουν σύντομα τη συγκεκριμένη αγορά. Το κόστος για μία μέση αντλία θερμότητας κυμαίνεται από 6.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ. Ωστόσο, η απόσβεση του αρχικού κόστους γίνεται αρκετά γρήγορα.
Ηλεκτρικός λέβητας
Οι ηλεκτρικοί λέβητες είναι συσκευές, οι οποίες λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και η λειτουργία τους βασίζεται στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης του νερού των θερμαντικών σωμάτων (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια θέρμανση). Ο ηλεκτρικός λέβητας μπορεί να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα λέβητα και δεν χρειάζεται δεξαμενή καυσίμων. Η μονάδα του λέβητα, η οποία έχει διαστάσεις περίπου όσο ένα ντουλάπι κουζίνας, συνήθως τοποθετείται στο εσωτερικό του σπιτιού, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται μηδενικές απώλειες και παράλληλα να υπάρχει καλύτερος έλεγχος του μηχανήματος.
Ηλιακά συστήματα
Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, παρόλο που δεν αποτελούν λύση στην οποία θα μπορούσε κανείς να στηριχθεί εξολοκλήρου για τη θέρμανση του σπιτιού, τελευταία, δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη θέρμανση μιας κατοικίας, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και το 40%.
Η βασική αρχή της λειτουργίας της ηλιακής θέρμανσης είναι η τοποθέτηση συστοιχίας συλλεκτών στην ταράτσα ή τη στέγη του κτιρίου, οι οποίοι ζεσταίνουν νερό. Το ζεστό νερό αποθηκεύεται σε ένα θερμοδοχείο (boiler) και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της θέρμανσης του κτιρίου.
Πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης
Η υπέρυθρη θέρμανση θεωρείται πιο οικονομική από τα κλιματιστικά ή τα αερόθερμα, καθώς και από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η ιδέα πίσω από τη λειτουργία των πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι η μετάδοση θερμότητας μέσω ακτινοβολίας στα σώματα και τα αντικείμενα, τα οποία με αυτό τον τρόπο παραμένουν στεγνά. Στα «συν» της υπέρυθρης ακτινοβολίας είναι πως ενώ ζεσταίνει, απαλλάσσει τους τοίχους και τον χώρο από υγρασία, υδρατμούς και μικρόβια, χωρίς να ξηραίνει τον αέρα της ατμόσφαιρας όπως τα θερμαντικά αέρος.
Ηλεκτρικοί θερμοπομποί
Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί είναι ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται τοπικά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε ως κύρια θέρμανση (με την κατάλληλη συνδυαστική επιλογή τους) είτε συμπληρωματικά.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας, ιδιαίτερα σαν συμπληρωματική θέρμανση, η οποία εξοικονομεί καύσιμα καθώς, μεταξύ άλλων, η τοποθέτησή τους είναι ιδιαίτερα απλή αφού αρκεί μόνο η «στερέωσή» τους στον τοίχο και η τοποθέτησή τους στην πρίζα, και η τιμή τους αρκετά προσιτή. Στα θετικά τους περιλαμβάνεται το γεγονός ότι, λόγω του θερμοστάτη που διαθέτουν, μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα, να θερμαίνουν δηλαδή τοπικά κάθε δωμάτιο μιας κατοικίας.
Pellet
Τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης με βιομάζα σε μορφή pellet συνιστούν μία εναλλακτική λύση που σιγά σιγά κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Η βιομάζα σε μορφή pellet είναι εύκολη στη χρήση, και πλέον, είναι ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αέριου και του ηλεκτρισμού όχι μόνο ως προς το κόστος αλλά και σε σχέση με την ευκολία χρήσης και την αξιοπιστία της τεχνολογίας.
Παράλληλα, οι σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί τόσο, που πλέον αποτελούν μία από τις πιο πρακτικές, «πράσινες» και αξιόπιστες επιλογές.
Ηλεκτρικές θερμάστρες & σόμπες χαλαζία
Σφραγίζοντας όσο γίνεται καλύτερα τις χαραμάδες και τα κενά σε πόρτες και παράθυρα, ένας μικρός χώρος μπορεί να ζεσταθεί αρκετά ικανοποιητικά με ένα αερόθερμο ή μια μικρή ηλεκτρική θερμάστρα και χωρίς μεγάλο κόστος.