Τι κάνει μία επιχείρηση επιτυχημένη;
Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, πρωτίστως, αλλά και στην καινοτομία, τις νέες ιδέες, τον σεβασμό στον καταναλωτή. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες επιτυχημένης διαφοροποίησης των επιχειρήσεων, μας εξηγεί ο Ηλίας Κωνσταντινίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσιότητας.
Θα ξεκινήσω λέγοντας, ότι αν μία επιχείρηση πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα: «τι είναι καλύτερο; Να μειώσει μισθούς κατά 20% ή να αυξήσει την παραγωγικότητά της κατά 20%;», τότε η απάντηση πρέπει να είναι η δεύτερη, που δημιουργεί προοπτική ανάπτυξης.
Αυτό το επίπεδο αισιοδοξίας προσπαθούν οι επιχειρήσεις να επιτύχουν, χωρίς όμως, να το επιτυγχάνουν πολλές φορές. Κι αυτό, γιατί η διαδικασία αυτή απαιτεί υπομονή και επιμονή στην επίτευξη του στόχου, ο οποίος είναι η διατήρηση, αφ’ ενός των κεκτημένων (πελατών, τζίρου, εικόνας) και αφ’ ετέρου η αύξηση αυτών των παραμέτρων.
Οι Σύμβουλοι Επικοινωνίας που είμαστε σε επαφή με επιχειρήσεις, προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο της αισιοδοξίας και της ανάγκης εξωστρέφειας σε δύσκολους καιρούς, όπως οι τωρινοί. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται την εξωστρέφεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό τους, αλλά και να παραμείνουν «ζωντανές» στη συνείδηση των πελατών τους. Η εξωστρέφεια αυτή απαιτεί δράσεις επικοινωνίας. Χωρίς μεγάλο κόστος, με φαντασία και δημιουργικές ιδέες.
Τι είναι όμως εξωστρέφεια; Πολλά! Εξωστρέφεια ίσον ανάπτυξη. Αν –όπως προείπα- η επιλογή είναι να μειώσεις το προσωπικό κατά 20% ή να πείσεις το προσωπικό σου να αποδώσει 20% περισότερο, φροντίζεις να επιλέξεις και να «παλέψεις» για το δεύτερο. Ταυτόχρονα είναι να επενδύσεις στην καινοτομία, στις νέες ιδέες, στις νέες αγορές που μπορείς να ανακαλύψεις, αλλά και στις νέες χρήσεις του προϊόντος ή της υπηρεσίας σου.
Ποιος είναι ο ρόλος της επικοινωνίας; Σίγουρα, η επικοινωνία δεν είναι πανάκεια! Δεν διασφαλίζει από μόνη της ούτε ανάπτυξη, ούτε κερδοφορία! Διευκολύνει όμως τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους. Και αυτό σε ευρύτερη έννοια μπορεί να σημαίνει και κερδοφορία. Πολλές από τις επιχειρήσεις σήμερα, δεν διαθέτουν τέτοια ρευστότητα που να επιτρέπει μεγαλόπνοες διαφημιστικές προσεγγίσεις και καμπάνιες. Από την άλλη, χρειάζονται διαδικασίες συντήρησης του ονόματος και της δραστηριότητάς τους.
Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό: Έχει συμβεί κάποιες επιχειρήσεις να βάζουν αγγελίες πρόσληψης προσωπικού, χωρίς να έχουν την πρόθεση για κάτι τέτοιο, απλά και μόνο για να δείχνουν ότι έχουν δραστηριότητα! Επικοινωνιακά δεν θα συμφωνούσα σε μια τέτοια κίνηση, γιατί δημιουργεί πλασματικές ελπίδες. Αν όμως κάνει πράγματι προσλήψεις να βγει και να το φωνάξει. Αν διατηρεί το προσωπικό της να βγει και να το πει. Αν δεν τους έχει μειώσει τον μισθό να το γνωστοποιήσει. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, εξακολουθεί να είναι η πρωτογενής πηγή δημιουργίας αναγνωρισιμότητας και θετικής εικόνας. Και μάλιστα, σήμερα περισσότερο από ποτέ!
Λαμβάνοντας υπόψη τον καταναλωτή: Ο καταναλωτής έχει πλέον αλλάξει. Η αγοραστική του συμπεριφορά έχει βελτιωθεί, από την άποψη ότι πλέον ελέγχει, αξιολογεί, συγκρίνει και επιλέγει το προϊόν ή την υπηρεσία που χρειάζεται με ιδιαίτερη περίσκεψη. Βρίσκεται αντιμέτωπος πολλές φορές απέναντι σε επιχειρήσεις που «μοιάζουν» σε προσφορές, σε μειώσεις τιμών, σε υποσχέσεις.
Ποια θα διαλέξει; Μάλλον εκείνη που μπορεί και ξέρει να επικοινωνήσει τις θετικές της δράσεις συντεταγμένα και με αυτοπεποίθηση. Όταν οι εταιρείες παράγουν ορισμένα πραγματικά εξαιρετικά προϊόντα και αποφασίζουν σήμερα να φανερώσουν συντεταγμένα τα μυστικά και τη φιλοσοφία τους. Να προβάλλον τα στελέχη τους που εξασφαλίζουν το παρόν και το μέλλον τους. Αν εξάγουν, σε ποιες χώρες, με ποιο σκεπτικό.
Χρειαζόμαστε την υγιή επιχειρηματικότητα: Μία επιχειρηματικότητα στραμμένη στην καινοτομία, την τεχνολογία, αλλά και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας μας, ο οποίος είναι παραμελημένος, απρογραμμάτιστος και ατελέσφορος. Με αποτέλεσμα, να εισάγουμε προϊόντα, που η ελληνική φύση προσφέρει απλόχερα. Για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει να βγούμε από τη λογική της επιδότησης. Να παλέψουμε για να κερδίσουμε τις ξένες αγορές, με τυποποίηση, εξωστρέφεια και το κυριότερο με ποιοτικά προϊόντα και χρήσιμες υπηρεσίες. Με εργαζόμενους που θα χαίρονται να δημιουργούν και να αμείβονται, με προοπτικές για βελτίωση της ζωής τους και όχι απλώς επιβίωσης, όπως όλοι έχουμε φτάσει να σκεφτόμαστε. Να ξαναδούμε πολλές αγγελίες πρόσληψης στις εφημερίδες. Να ακούμε πιο συχνά το «Συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε».
*Ο Ηλίας Κωνσταντινίδης είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημοσιότητας με πολυετή εμπειρία στον χώρο των Δημοσίων Σχέσεων. Έχει εργαστεί σε πολλές βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις, έχει σημαντική εμπειρία σε Γραφεία Τύπου επιχειρήσεων και Συνδέσμων και σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία ως εισηγητής σεμιναρίων.