H Sarah Farley μας συστήνει ένα νέο επάγγελμα: brand writer
Την γνώρισα σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης, όταν βρεθήκαμε σε ένα μάθημα… κρητικής μαγειρικής! Ενδιαφέρουσα, επικοινωνιακή, με ένα ευρύ πεδίο γνώσεων, σε κερδίζει μέσα σε λίγα λεπτά. Εκείνο όμως που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν το επάγγελμά της: brand writer μου είπε, και γι’ αυτό διαβάζετε τώρα αυτή τη συνέντευξη!
Συνέντευξη στη Μαρία Καλοπούλου
Η Sarah Farley ζει πλέον και εργάζεται στο Λονδίνο, αλλά έχει ταξιδέψει πολύ, είναι φανατική της Ελλάδας, στην οποία έρχεται από έφηβη και έχει δουλέψει σε διαφορετικές χώρες και πολλά αντικείμενα. «Από καιρό όμως, έγραφα μικρές ιστορίες και πραγματικά διασκέδαζα με τις λέξεις! Επιτέλους, αντιλήφθηκα ότι εκείνο που αγάπησα περισσότερο σε οποιαδήποτε δουλειά κι αν έκανα ήταν να γράφω. Και έτσι αποφάσισα να κάνω το πάθος μου επάγγελμα». Έκανε ένα πτυχίο Masters στην «Επαγγελματική Συγγραφή» στο Πανεπιστήμιο του Falmouth και όπως λέει: «Εκεί ήμουν σαν στο σπίτι μου! Για ένα χρόνο διάβαζα, μάθαινα και έγραφα. Κι αμέσως μετά βούτηξα στον επαγγελματικό στίβο, χωρίς να ξανακοιτάξω πίσω μου οτιδήποτε άλλο».
Τι σημαίνει λοιπόν brandwriter;
«Βοηθώ τις μάρκες να βρουν τον καλύτερο τρόπο να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους. Είναι διαπιστωμένο ότι συχνά η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις είναι στείρος, επίσημος, χωρίς ίχνος προσωπικότητας. Αυτό που κάνω είναι να “βγάζω” την προσωπικότητά τους γράφοντας ή ξαναγράφοντας τα κείμενά τους».
Ένα νέο επάγγελμα στη Βρετανία γεννήθηκε. Ποιες είναι οι προοπτικές για κάποιον που θέλει να το ακολουθήσει;
«Μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν, οι μάρκες έδιναν τρομερή έμφαση στην εικόνα τους, παραμελώντας τη γραπτή επικοινωνία τους. Μία γρήγορη ματιά περίπου σε οποιαδήποτε μάρκα ή επιχείρηση το αποδεικνύει. Τα πράγματα άλλαξαν και οι επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να σκεφθούν πώς χρησιμοποιούν τον γραπτό λόγο για να έρθουν σε επαφή με το ευρύτερο κοινό και τους πελάτες τους. Αυτός είναι ο λόγος που “άνοιξε” το επάγγελμα και τώρα, ιδιαίτερα στη Μ. Βρετανία, έχουν εμφανιστεί πρακτορεία που κάνουν ακριβώς αυτό, δηλαδή βρίσκουν τους κατάλληλους ανθρώπους που γράφουν για τις εταιρείες. Υπάρχουν λοιπόν, brand writers για τα έντυπα, για το διαδίκτυο, για τα social media, όπου με διαφορετικό τρόπο “χτίζουν” την ταυτότητα μίας μάρκας μέσα από τα κείμενά τους ή πάλι αναλαμβάνουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις ή στα παράπονα πελατών με έναν κομψό και σαφή τρόπο».
Από ποιους χώρους προέρχονται οι brandwriters;
«Όπως είναι φυσικό έχουν διαφορετικό παρελθόν… Δημοσιογράφοι, κειμενογράφοι, συγγραφείς είναι το πιο συχνό. Αλλά θα πρέπει να πω ότι πολλοί βρεθήκαμε σε αυτή τη δουλειά τυχαία. Επειδή μας αρέσει να γράφουμε και ταυτόχρονα αντιληφθήκαμε ότι οι επιχειρήσεις έπρεπε να κάνουν καλύτερο τον γραπτό λόγο τους. Υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, αλλά και αρκετός ανταγωνισμός, όπως συμβαίνει πλέον σε όλους τους τομείς. Βοηθά ιδιαίτερα να ξέρεις πολύ καλά έναν τομέα, όπως τον ιατρικό κλάδο ή τη βιομηχανία της μόδας».
Τι κάνει ενδιαφέρον το επάγγελμα;
«Ότι σε αναγκάζει να μαθαίνεις και να ενημερώνεσαι συνεχώς. Πρέπει να κατανοήσεις σε βάθος μία μάρκα ή μία επιχείρηση, τα προϊόντα της, την ιστορία της, τις αξίες της και τους πελάτες της, πριν μπορέσεις να γράψεις για αυτήν. Υπάρχει πάντοτε κάτι καινούργιο να μάθεις και μία νέα πρόκληση για να απαντήσεις».
Ποιο είναι το μυστικό του επαγγέλματος;
«Επειδή δεν υπάρχει κάποιο ειδικό πτυχίο ή εκπαίδευση που πρέπει να έχει κανείς, ένα είναι το μυστικό: να μπορείς να γράψεις! Και αυτό δεν είναι κάτι που διδάσκεται εύκολα. Μαθαίνεις να γράφεις, μόνο όταν εξασκείσαι. Έτσι, οποιοσδήποτε σκέφτεται να ασχοληθεί με το επάγγελμα, ας γράφει συνεχώς, από ποιήματα και διηγήματα μέχρι απαντητικές επιστολές σε πελάτες! Απλώς πρέπει να γράφει, να γράφει, να γράφει…»