7 βιώσιμα υφάσματα που θα φοράτε στο εγγύς μέλλον

7 βιώσιμα υφάσματα που θα φοράτε στο εγγύς μέλλον

Είναι μάλλον μία κατάλληλη στιγμή για να δεσμευτούμε για βιώσιμη μόδα. Σε έναν κλάδο όπου οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς, φέρνοντας νέα στιλ και υφάσματα στο προσκήνιο, μπορεί να φαίνεται αρκετά μεγάλη πρόκληση, ωστόσο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά, εδώ είναι μια λίστα με φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα για την γκαρνταρόμπα σας.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η Βρετανίδα σχεδιάστρια Stella McCartney είναι γνωστή για το ότι βάζει μπροστά και στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα, χρησιμοποιώντας φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα όπως ανακυκλωμένο τζιν και φιλική προς το περιβάλλον faux γούνα στις συλλογές της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική εταιρεία Vivienne Westwood, η οποία για δεκαετίες προμηθεύεται προσεκτικά πρώτες ύλες και χρησιμοποιούσε τεχνικές βαφής χαμηλού αντίκτυπου στα υφάσματά της.

Αυτοί οι πρωτοπόροι έχουν ανοίξει τον δρόμο σε ανερχόμενους σχεδιαστές, όπως η απόφοιτος του Central St. Martin, Katie Jones, να πειραματιστούν με τη φιλική προς το περιβάλλον μόδα. Η πρώτη συλλογή της Jones κυκλοφόρησε ήδη το 2014 και είχε επαινεθεί για την τολμηρή χρήση πλεκτών που παράγονται από ανεπιθύμητα νήματα.

Μια πιο βιώσιμη προσέγγιση ρέει σταδιακά και στα ψηλά, από πολλούς επώνυμους Οίκους αλλά και επωνυμίες μαζικής μόδας που πωλούν προϊόντα από βιολογικό βαμβάκι και φιλικό προς το περιβάλλον ψεύτικο δέρμα.

Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά, εδώ είναι μια λίστα με φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα με σχέδια στην γκαρνταρόμπα σας.

1. Βιοδιασπώμενο Stretch Denim και τζιν από οργανικό βαμβάκι

Η Stella McCartney έχει λανσάρει το δικό της βιοδιασπώμενο ελαστικό τζιν παντελόνι. Τα υφάσματα που κατασκευάζονται με συνθετικές ίνες, όπως είναι συχνά τα μοντέρνα τζιν, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποσυντεθούν.

Εν τω μεταξύ, και οι χημικές ουσίες με τις οποίες βάφονται στις μπλε αποχρώσεις μπορούν να μολύνουν τα νερά όταν τα τζιν απορρίπτονται/μεταφέρονται σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Σύμφωνα με τη Fashion United, η Coreva Stretch Technology της ιταλικής κατασκευάστριας Candiani αποτρέπει αυτό το πρόβλημα, παράγοντας τζιν χρησιμοποιώντας οργανικό βαμβάκι που αποσυντίθεται πιο γρήγορα. Αυτά τα τζιν παράγονται επίσης με περιορισμένες τεχνικές βαφής που μειώνουν τα επίπεδα νερού και χημικών που χρησιμοποιούνται.

Αν ψάχνετε για μια πιο οικονομική επιλογή από τα βιώσιμα τζιν της McCartney, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές μάρκες για να διαλέξετε. Πολλές εταιρείες πλέον δημιουργούν τζιν κατασκευασμένα από οργανικό βαμβάκι. Αναζητήστε τα και κοιτάξτε τις ετικέτες!

2. Δέρμα σταφυλιού ή κρασιού

Πρόκειται για ένα είδος vegan δέρματος που δημιουργήθηκε από τα απόβλητα της οινοποιίας. Αναπτύχθηκε από την ιταλική εταιρεία Vegea και δεν απαιτεί τη χρήση χημικών ή νερού.

Η καινοτόμος διαδικασία βραβεύτηκε το 2017 από H&M Foundation Global Change Awards και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη συλλογή Conscious Exclusive της H&M και στο νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Bentley το 2020.

3. Ψεύτικη γούνα

Η Stella McCartney άνοιξε για άλλη μια φορά νέο αειφόρο έδαφος το 2019 πρωτοπορώντας με μια ψεύτικη γούνα βιολογικής βάσης από την KOBA® κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Σεπτεμβρίου 2019.

Η τεχνητή γούνα KOBA® είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένο πολυεστέρα και έως και 100% ίνες Sorona, καθιστώντας την, την πρώτη φιλική προς το περιβάλλον ψεύτικη γούνα στο είδος της.

Δείτε Επίσης
Τσίχλα: Ένα αόρατο περιβαλλοντικό πρόβλημα… από το στόμα μας!

Μειώνοντας τη χρήση ενέργειας στην παραγωγή κατά 30% και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 63%, η KOBA® καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει στην προστασία του περιβάλλοντος.

4. Tencel

Το Tencel είναι ένα αξιοσημείωτο αγαπημένο ύφασμα της Νεοϋορκέζας σχεδιάστριας Mara Hoffman, η οποία σύμφωνα με την ιστοσελίδα της μάρκας, της αρέσει η ελαφριά, αέρινη άνετη εφαρμογή που παρέχει.

Το ύφασμα είναι φτιαγμένο από ξυλοπολτό δέντρων, που παράγεται μέσω μιας τεχνολογίας, η οποία είναι πλήρως βιοδιασπώμενη καθώς και ανακυκλώσιμη. Η Reformation είναι μια άλλη μάρκα που δημιουργεί ρούχα χρησιμοποιώντας το Tencel.

5. Ramie

Αυτή η κομψή εναλλακτική vegan μετάξι είναι μια ακόμη πιο ελαφριά, πιο αέρινη επιλογή. Το Ramie αποτελείται από μίσχους λουλουδιών και φυτών, γι’ αυτό πιθανώς μπορεί να διατηρεί τόσο καλά το σχήμα του. Έχει χρησιμοποιηθεί από σχεδιαστές όπως οι Isabel Marant και Etro.

6. Cupro

Ένα από τα αγαπημένα του high street που χρησιμοποιούν οι COS, & Other Stories και η H&M, το Cupro παράγεται από βαμβακερά στρώματα, απόβλητα από εργοστάσιο βαμβακιού, μέσω μιας παρόμοιας τεχνολογίας κλειστού βρόχου όπως το Tencel. Αυτό το βιοδιασπώμενο ύφασμα χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική από μετάξι, σε πλισέ φούστες και μάξι φορέματα.

7. ReWool

Μία από τις πολλές δεσμεύσεις του κατασκευαστή κλωστοϋφαντουργικών Kvadrat για βιωσιμότητα, κατασκευάζεται από 45% ανακυκλωμένο μαλλί. Το μη ανακυκλωμένο μαλλί δίνει στο ύφασμα το χρώμα του, ενώ οι ανακυκλωμένες ίνες μειώνουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του, αφού έχει ήδη υποστεί επεξεργασία.

Ως εκ τούτου, το κόστος και οι εκπομπές που σχετίζονται με τη μεταφορά, τη γεωργία και τη βαφή αφαιρούνται εντελώς από την εξίσωση. Ένας από τους σχεδιαστές που το έχει ήδη χρησιμοποιήσει είναι ο Raf Simons.

© 2013-2025 womanidol.com. All Rights Reserved.