John Galliano: Η άνοδος και η πτώση ενός ειδώλου

John Galliano: Η άνοδος και η πτώση ενός ειδώλου
John Galliano: Η άνοδος και η πτώση ενός ειδώλου
Aπό την επίδειξη μόδας του οίκου Dior, για το φθινόπωρο-χειμώνα 2009-2010
Aπό την επίδειξη μόδας του οίκου Dior, για την άνοιξη-καλοκαίρι 2009
Aπό την επίδειξη μόδας του οίκου Dior, για το φθινόπωρο-χειμώνα 2010-2011
Προβολή Φωτογραφιών
John Galliano: Η άνοδος και η πτώση ενός ειδώλου

Από την κορυφή στον πάτο και από εκεί σε νέες δημιουργικές περιπέτειες. Η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στον χώρο της μόδας επανέρχεται στο προσκήνιο έχοντας ζήσει για 4 χρόνια ως παρίας. Είμαστε, όμως, έτοιμοι να τον συγχωρήσουμε και να τον υποδεχτούμε ξανά με ανοιχτές αγκάλες;

Από την Βάνα Αντωνοπούλου

Είναι Μάρτιος του 2011 και το προγραμματισμένο show του Dior στο Παρίσι ετοιμάζεται να λάβει χώρα υπό τη σκιά σκανδάλου. Ο John Galliano, καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου οίκου από το 1997, έχει συλληφθεί για ρατσιστικά και αντισημιτικά σχόλια και η γαλλική επωνυμία προσπαθεί να διαχωρίσει τη θέση της τερματίζοντας τη συνεργασία τους και καταδικάζοντας τη συμπεριφορά του σχεδιαστή. Έξω από τον χώρο του event, ένας μοναδικός υποστηρικτής κρατάει ένα πλακάτ που γράφει εύστοχα: «Ο Βασιλιάς Είναι Νεκρός»…

Τα πρώτα βήματα και η επιτυχία

Γεννημένος στο Γιβραλτάρ το 1960 από μητέρα Ισπανίδα και Άγγλο πατέρα, ο «Juan Carlos» Galliano ακολούθησε από την ηλικία των 16 ετών σπουδές μόδας. Αρχικά στο East London College και μετά στο διάσημο St Martin’s School of Art, απ’ όπου και παίρνει το δίπλωμά του το 1984. H τελική του κολεξιόν με τίτλο «Les Incroyables», εμπνευσμένη από τη γαλλική επανάσταση μπαίνει αμέσως στη βιτρίνα του γνωστού λονδρέζικου καταστήματος Browns. Από εκεί και πέρα, ο δρόμος είναι στρωμένος με συνεχείς επιτυχίες. Προτού κάνει την πρώτη του επίδειξη στο Παρίσι, το 1990, και κατόπιν μετακομίσει μόνιμα εκεί, δουλεύει στο Λονδίνο, σε ένα ανακατασκευασμένο πάρκινγκ στην King’s Road, όπου το ατελιέ του καταλαμβάνει δύο επίπεδα. Για την πραγματοποίηση των κολεξιόν του εργάζονται μαζί του τριάντα περίπου άτομα.

Ο Galliano γνωρίζει αρχικά δύσκολους καιρούς στην Πόλη του Φωτός. Οι παρουσιάσεις του γίνονται σε κλειστό κύκλο και ο Τύπος δεν δείχνει και τόσο ενθουσιασμένος από τα «ανδραγαθήματά» του. Τον Ιούλιο του 1995, ωστόσο, συμβαίνει κάτι το απίστευτο: ο Bernard Arnault, επικεφαλής του ομίλου LVMH, του παραδίδει τα ηνία του οίκου Givenchy. Στόχος του, να αποσυμφορήσει την παριζιάνικη υψηλή ραπτική που έχει πλέον βαλτώσει. Ένα χρόνο μετά, ο κύριος Galliano παραχωρεί τη θέση του σε έναν άλλο Βρετανό, τον Alexander McQueen, για να διαδεχθεί τον Gianfranco Ferré στον οίκο Christian Dior και στην καρδιά της γαλλικής πολυτέλειας.

Από τη θέση αυτή, ο ταλαντούχος ομολογουμένως σχεδιαστής κατάφερε να κάνει τον Dior «της μόδας» και να τον φέρει στην πρώτη γραμμή των τάσεων. Με τολμηρές, συχνά σοκαριστικές, εικόνες. Με φαντασμαγορικές επιδείξεις. Με ρούχα που αναδείκνυαν τη δημιουργική του ευφυΐα και τη μοναδική δεινότητά του να «διαβάζει» τη γυναικεία σιλουέτα –ο Galliano είναι μετρ του πατρόν και ειδικεύεται στο λεγόμενο «λοξό» κόψιμο που αναδεικνύει τη θηλυκότητα του σώματος.

Δείτε Επίσης

Αποδόμηση και επιστροφή

«Λατρεύω τον Χίτλερ… Άνθρωποι σαν κι εσάς θα έπρεπε να είναι νεκροί. Οι μητέρες σας, οι πρόγονοί σας θα ήταν όλοι νεκροί στο θάλαμο αερίων». Οι φράσεις αυτές, ειπωμένες από τον John Galliano σε ένα μπαρ του Παρισιού, το La Perle, κάνουν το γύρω του διαδικτύου σε μορφή βίντεο. Η LVMH αντιδρά άμεσα ενώ ο κόσμος της μόδας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καταδικάζει το γεγονός. Η καριέρα του Βρετανού δημιουργού μοιάζει να έχει τελειώσει. Μολονότι, όμως, η μόδα είναι αδυσώπητη όταν πρόκειται για τις γυναικείες αναλογίες, είναι εξαιρετικά επιεικής όσον αφορά στα λάθη των ανθρώπων της. Έτσι, πριν ακόμη ο σχεδιαστής κριθεί ένοχος και του επιβληθεί το πρόστιμο των 6.000 ευρώ από δικαστήριο του Παρισιού, είχε ήδη ξεκινήσει να κάνει δειλά δειλά την επιστροφή του, σχεδιάζοντας το νυφικό της Kate Moss το καλοκαίρι του 2011. Παράλληλα, ακολούθησε κούρα αποτοξίνωσης από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και φρόντισε να σχεδιάσει με αριστοτεχνικό τρόπο την επιστροφή του: κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], μία συνεργασία με τη ρωσική αλυσίδα αρωμάτων L’Etoile [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] σε ρόλο-κλειδί και, φυσικά, πριν από μόλις λίγες ημέρες, η ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Maison Martin Margiela [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ].

O ίδιος ο Galliano δηλώνει πλέον σοφότερος από ποτέ και αποφασισμένος να αφήσει πίσω τον «κακό» του εαυτό και να αφοσιωθεί στη μόδα με όλη του την ψυχή. Άλλωστε, ζήτησε πολλάκις συγγνώμη από Εβραϊκές οργανώσεις και φρόντισε να καταστήσει σαφή τη μεταμέλειά του με χίλιους δύο τρόπους. Πόσο ειλικρινής είναι; Μόνο ο χρόνος θα δείξει…

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.