Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Κάν’ το σαν μπαλαρίνα!
Μπορεί όλες να λατρεύουμε ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα Louboutin, αλλά όταν θέλουμε το στιλ να συνδυάζεται με άνεση, διαλέγουμε ανεπιφύλακτα μπαλαρίνες. Άνετες, κομψές, πολυμορφικές… Οι μπαλαρίνες φοριούνται σχεδόν με τα πάντα: από ένα casual look με τζιν και T-shirt μέχρι τη βραδινή τουαλέτα, ή ακόμη και το νυφικό!
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Οι περίφημες μπαλαρίνες μπορεί να θεωρούνται πλέον απαραίτητο αξεσουάρ της καθημερινής –και όχι μόνο– γκαρνταρόμπας μας, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Μάλιστα, η «καταγωγή» τους από τα πόδια των χορευτών του μπαλέτου έως τα δικά μας χρονολογείται μόλις από τη δεκαετία του 1950. Τι γινόταν μέχρι τότε; Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα μικρό μάθημα ιστορίας…
Μπαλέτο και ψηλά τακούνια
Μπορεί η μπαλαρίνα όπως την ξέρουμε σήμερα να προέρχεται από τα κλασικά παπούτσια του μπαλέτου ή πουέντ, όπως είναι ευρέως γνωστά στους χορευτικούς κύκλους, όμως η αρχική μορφή τους ήταν κάπως διαφορετική. Για την ακρίβεια, όταν τα παπούτσια μπαλέτου έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση γύρω στο 1680 στη Γαλλία, στη Βασιλική Ακαδημία Χορού, ήταν… ψηλοτάκουνα! Κατά προέκταση, οι παραστάσεις κλασικού χορού δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές αφού οι χορευτές δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν πολλές κινήσεις με κάποιο σχετικό βαθμό δυσκολίας (για παράδειγμα, ήταν αδύνατον να κάνουν οποιουδήποτε είδους άλματα).
Ευτυχώς, σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται πόσο πιο σημαντικό ήταν για τους χορευτές και την ίδια την εξέλιξη του μπαλέτου, να μπορούν να αναδείξουν σωστά την τεχνική τους και όχι τα παπούτσια τους, οπότε και τα ψηλά τακούνια αντικαταστάθηκαν με τη σημερινή, ίσια μορφή τους. Φυσικά, βοήθησε και ότι μετά τη Γαλλική Επανάσταση το ψηλό τακούνι έπαψε να είναι τάση – λέγεται ότι η Μαρία Αντουανέτα ανέβηκε στην γκιλοτίνα με ψηλοτάκουνα, γεγονός που έκανε τις Γαλλίδες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τα ίσια.
Μία από τις πρώτες χορεύτριες που φόρεσαν τα κλασικά παπούτσια μπαλέτου (ίσια, από μαλακό δέρμα ή σατέν ύφασμα και σε στενό στιλ, ώστε να αγκαλιάζουν το πόδι) ήταν η Marie Camargo στα μέσα του 18ου αιώνα και μάλιστα με ένα ανάλαφρο ένδυμα, με πιο κοντή φούστα και καλσόν που θύμιζε αρκετά τη «στολή» μπαλέτου της σύγχρονης εποχής.
Από τη σκηνή στους δρόμους
Γύρω στο 1880, ο Salvatore Capezio έφτασε από την Ιταλία στη Νέα Υόρκη και άνοιξε ένα κατάστημα που ειδικευόταν στα παπούτσια μπαλέτου, ακριβώς απέναντι από την περίφημη Metropolitan Opera. Οι δημιουργίες του λατρεύτηκαν από τις χορεύτριες και τους χορευτές τόσο ώστε η φημισμένη πρίμα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα αγόρασε το 1910 από ένα ζευγάρι για όλα τα μέλη του μπαλέτου της.
Ο Capezio ήταν και ο συνδετικός κρίκος που έφερε την μπαλαρίνα από τη σκηνή στη μόδα. Η Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Clare McCardell ερωτεύτηκε τις απλές, λειτουργικές γραμμές και την ανεπιτήδευτη κομψότητα του συγκεκριμένου παπουτσιού ώστε ζήτησε από τον ίδιο τον Capezio να φτιάξει μια εκδοχή που θα μπορούσε να φορεθεί στην καθημερινότητα. Μάλιστα, η σχεδιάστρια συνδύασε τις μπαλαρίνες με υφάσματα της κολεξιόν της και τις λάνσαρε το 1941.
Λίγο αργότερα, στο Παρίσι του 1947, η Rose Repetto, γνωστή υποδηματοποιός τής εποχής, έφτιαξε ειδικές πουέντ για τον γιο της, τον χορευτή και διάσημο χορογράφο Ρολάν Πετί (Roland Petit). Τα παπούτσια της έγιναν ανάρπαστα από πολλούς άλλους χορευτές αλλά και από την Μπριζίτ Μπαρντό, η οποία εκείνη την εποχή γύριζε την ταινία «Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα». Η Γαλλίδα ηθοποιός ζήτησε από την Repetto να της φτιάξει ένα ζευγάρι κόκκινες μπαλαρίνες ειδικά για την ταινία, δημιουργώντας αυτόματα μόδα εκτός οθόνης.
Το 1957, η Όντρεϊ Χέπμπορν επέλεξε μαύρες μπαλαρίνες για την ταινία «Έξυπνο Μουτράκι» και βοηθά να απογειωθεί η φήμη τους και να μεταμορφωθούν από απλά παπούτσια του μπαλέτου σε σύμβολα απαράμιλλου στιλ.
Σήμερα, η μπαλαρίνα θεωρείται απλά απαραίτητη και είναι πανταχού παρούσα: Κάθε γυναίκα έχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι, ενώ οι σχεδιαστές δημιουργούν συνεχώς καινούργιες, ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές εκδοχές. Και μπορεί η δημοτικότητά της να μην είναι πάντα σταθερή, η αξία της, ωστόσο, ως το μόνο παπούτσι που συνδυάζει το στιλ με την άνεση και τη λειτουργικότητα, παραμένει αδιαμφισβήτητη.