Μπικίνι: το μαγιό που άλλαξε τον κόσμο

Μπικίνι: το μαγιό που άλλαξε τον κόσμο
Μπικίνι: το μαγιό που άλλαξε τον κόσμο
Η Demi Moore στο «Άγγελοι του Τσάρλι: Δράση Πέρα από τα Όρια» (2003) // Η Kate Hudson στην ταινία «Προσεχώς... Ζάμπλουτοι» (2008)
H Raquel Welch στην ταινία του 1966 «Ένα Εκατομμύριο Χρόνια π.Χ.» // H πρωταθλήτρια κολύμβισης και σταρ του Χόλιγουντ Esther Williams
Από την ταινία «Λολίτα» του 1962 +4
Προβολή Φωτογραφιών
Μπικίνι: το μαγιό που άλλαξε τον κόσμο

Το μπικίνι δεν είναι απλά ένα μαγιό, αλλά ένας ολόκληρος τρόπος ζωής. Αυτή είναι η ιστορία του.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Πρωτολανσαρίστηκε το 1946 σοκάροντας την κοινωνία της εποχής. Πολλές χώρες το έβγαλαν… εκτός νόμου ενώ το Βατικανό το κατέστησε συνώνυμο της αμαρτίας. Το πώς πήρε την ονομασία του είναι λίγο-πολύ γνωστό.

Η «εφεύρεση» του μπικίνι, του μαγιό που αποτελείται από δύο ξεχωριστά κομμάτια ύφασμα, πιστώνεται σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο ανθρώπους: στον Γάλλο σχεδιαστή μόδας Jacques Heim που το ονόμασε «Atome» και στον Louis Réard, μηχανικό από το Παρίσι που του έδωσε το όνομα «Bikini» από την ατόλλη Μπικίνι στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου έναν χρόνο πριν έλαβαν χώρα οι πρώτες πυρηνικές δοκιμές –τόσο εκρηκτικό ήταν.

To φαινόμενο του μπικίνι

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, οι παραλίες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη τής Ευρώπης προσπαθούν να απαγορεύσουν το μπικίνι, ένα παράδειγμα που ακολουθούν και οι περισσότερες καθολικές χώρες.

Παρόλα αυτά, ο Réard δεν πτοείται, ποντάρει στη συνεχώς αυξανόμενη υποστήριξη του Χόλιγουντ (πολλές σταρ έχουν ήδη ξεκινήσει να τολμούν) και λανσάρει μια επιθετική διαφημιστική καμπάνια που δηλώνει ότι το πραγματικό μπικίνι πρέπει να μπορεί να περνάει μέσα από μια βέρα!

Το 1952, η ταινία «Το Κορίτσι με το Μπικίνι» με πρωταγωνίστρια τη Γαλλίδα σεξοβόμβα Μπριζίτ Μπαρντό φαίνεται να καθιερώνει δειλά δειλά την προκλητική αμφίεση. Λίγα χρόνια μετά, το 1957, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, η Μπαρντό φωτογραφίζεται με μπικίνι σε κάθε μία από τις πλαζ της Νότιας Γαλλίας, ενώ διάσημες ηθοποιοί όπως η Μέριλιν Μονρόε και η Έσθερ Γουίλιαμς ακολουθούν το παράδειγμά της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Τι κι αν το περιοδικό Modern Girl γράφει ότι «δεν χρειάζεται να σπαταλάμε τα λόγια μας για το αποκαλούμενο μπικίνι, αφού κανένα κορίτσι που σέβεται τον εαυτό του δεν θα μπορούσε ποτέ να φορέσει κάτι τέτοιο». Το μπικίνι μετατρέπεται σε παγκόσμιο στιλιστικό φαινόμενο!

Το 1960, ο Bryan Hyland τραγουδάει «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini» για ένα μικροσκοπικό μαγιό με κίτρινες βούλες, ενώ δύο χρόνια μετά η Ούρσουλα Άντρες αναδύεται από τη θάλασσα φορώντας ένα λευκό μπικίνι με ζώνη στην πρώτη ταινία του James Bond, «Δρ. Νο».

Ανακηρύσσεται αμέσως σε σύμβολο του σεξ. Την ίδια χρονιά, το Playboy βάζει για πρώτη φορά στο εξώφυλλό του playmate με μπικίνι.

Δείτε Επίσης
Από το μαγιό φαίνεται και ο χαρακτήρας

Η εταιρεία του Réard κλείνει τελικά το 1988, εποχή που η δημοτικότητα και οι πωλήσεις του μπικίνι έχουν φτάσει σε εκρηκτικά ύψη. Οι διαστάσεις του, όμως, μικραίνουν συνεχώς.

Τα μπικίνι με G-string κάνουν την εμφάνισή τους στη Βραζιλία και λίγο μετά σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μια πληθώρα παραλλαγών (μονοκίνι, μικροκίνι, τανκίνι κ.ά.) συνεχίζει να προκαλεί τα ήθη και τα βλέμματα.

Σήμερα, τα σχέδια και τα στιλ αλλάζουν σεζόν με τη σεζόν σε μια προσπάθεια να καλυφθούν κάθε είδους γούστο και σώμα. Γεγονός που κάνει και το ερώτημα «κομμάτι της μόδας ή κάτι περισσότερο;» πιο επίκαιρο από ποτέ.

Όποια, όμως, και να είναι η άποψή σας, το μπικίνι σίγουρα αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο του γυναικείου αγώνα για την απελευθέρωση από τα δεσμά του καθωσπρεπισμού

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.