Επιτέλους, δεν είμαστε… οι τσάντες μας! Είμαστε γυναίκες!
Γιατί μία γυναικεία τσάντα έχει αποκτήσει τόση σημασία; Πώς είναι δυνατόν, μέσα σε λίγα, μόλις, χρόνια, ένα αξεσουάρ να κυριαρχεί ως status symbol ή αλλιώς απλά μία τσάντα να μας προσδίδει γόητρο; Ποιες ανάγκες θεωρούμε ότι καλύπτουμε με μια ακριβή αγορά; Πώς φτάσαμε, όμως, μέχρι εδώ; Έξι λόγοι αποκαλύπτουν το χρονικό της εξέλιξης.
Από την Δέσποινα Σάμψων
Αρχικά ήταν ένα όμορφο αξεσουάρ που ακολουθούσε μόδες και τόνιζε τη θηλυκότητά μας. Σταδιακά αποκτούσε πολυτελή υφή και επώνυμη υπογραφή. Και τελικά μετατράπηκε σε σύμβολο κύρους. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της εξέλιξης;
Το περίεργο είναι ότι ακόμα και στην εποχή της οικονομικής ύφεσης, πολλές από εμάς φανήκαμε απρόθυμες να εγκαταλείψουμε την ιδέα της αγοράς μίας ακριβής τσάντας ενός διάσημου οίκου.
Ακόμα και αν αυτή κοστίζει όσο οι αμοιβές μισού χρόνου, η αγωνία για την απόκτησή της λειτουργεί σαν μια τονωτική ένεση της αυτοπεποίθησής μας. Ας δούμε ποιοι είναι οι λόγοι για αυτή την εξέλιξη.
1. Εικόνα κύρους
Όλες νιώσαμε σπουδαίες όταν μπήκαμε μια μέρα στο γραφείο μας κρατώντας την “it” τσάντα με την πανάκριβη υπογραφή. Οι συνάδερφοί μας αναγνώρισαν απευθείας το αξεσουάρ και μας κοίταξαν με θαυμασμό.
Είχαμε μόλις ξεκινήσει να κερδίζουμε αρκετά και αυτές οι αγορές ήταν η επίδειξη της ισχύος μας. Σχεδόν αντρική συνήθεια από τότε που τα αγόρια αγόραζαν ένα ακριβό αυτοκίνητο ή ρολόι με την πρώτη τους προαγωγή.
Η τσάντα είναι ακριβώς το αντίστοιχο γυναικείο σύμβολο οικονομικής κυριαρχίας στη δύσκολη αγορά εργασίας. Όσο μεγαλύτερη, τόσο καλύτερα: είμαι πιο πετυχημένη, είμαι πιο πλούσια, είμαι πιο κομψή!
Τη στιγμή που ακόμα και στον «πετσοκομμένο» ιδιωτικό τομέα, οι γυναίκες στελέχη κουβαλούν με την ίδια περηφάνεια μια ακριβοπληρωμένη τσάντα, οι πιο νέες έχουν απομυθοποιήσει την ιδέα και εντυπωσιάζουν με πιο μποέμ επιλογές κάνοντας τη διαφορά.
Τα προσόντα τους και οι γνώσεις τους που είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις μιας μελλοντικής αγοράς τις κάνουν έτσι κι αλλιώς περιζήτητες ακόμα κι αν έχουν μόνο backpacks…
2. Κάλυψη συναισθηματικών κενών
Δεν έχω προσωπική ζωή αλλά η τσάντα μου καλύπτει όλα τα άλλα προβλήματα! Δυστυχώς πολλές αγορές συνδέθηκαν με περιστατικά κατάθλιψης και ανισορροπίας στη ζωή μιας γυναίκας. Μάλιστα όσο μεγαλύτερο το κενό, τόσο ακριβότερη η τσάντα που βρέθηκε στα χέρια μας!
Να λέμε αλήθειες: Τα ψώνια ήταν πάντα μια καλή παρηγοριά στις κακές μας ημέρες. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η ικανοποίηση από μια τέτοια αγορά είναι πρόσκαιρη και δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τις πραγματικές αιτίες της δυστυχίας μας. Ας το παραδεχτούμε. Ευτυχία δεν είναι η τσάντα μας!
3. Ταύτιση με τις celebrities
Δεν έχω προσωπική ζωή και ακολουθώ τις ζωές των άλλων. Θλιβερό αλλά τόσο αληθινό! Στην αρχή ξεκίνησε ανώδυνα. Κάποιες επώνυμες γυναίκες από την show business ήταν πράγματι πρέσβειρες του στιλ.
Όμως, το Instagram και ευρύτερα τα social media μας πυροβόλησαν με εικόνες σταρ κάθε λογής με πληρωμένα αξεσουάρ που στόχο είχαν να μας πείσουν να καταναλώσουμε το ίδιο lifestyle.
Μπορεί να μην γίνεται να είμαστε η Βικτώρια Μπέκαμ ούτε να έχουμε το σώμα και τον σύζυγό της αλλά μπορούμε να κρατάμε την ίδια τσάντα με εκείνη! Οι σχεδιαστές μόδας και αξεσουάρ αναγνώρισαν την τάση της μίμησης και επένδυσαν σε αυτή ακριβώς.
Ας συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε φωτογραφία επώνυμης γυναίκας με μια τσάντα είναι προϊόν διαφήμισης και δεν απηχεί καν το προσωπικό της γούστο. Ίσως, το μόνο που θα ονειρεύονταν και αυτές οι γυναίκες είναι να κυκλοφορούν ανώνυμα με ένα απλό και πρακτικό τσαντάκι, που θα το έκαναν κέφι και δεν θα τους το επέβαλαν οι εταιρείες που τις χρηματοδοτούν.
Τέλος, ας το δούμε και αλλιώς: ακόμα κι αν αποκτήσουμε την ίδια τσάντα με μα διάσημη, δεν θα δείξουμε ποτέ ίδιες… Κάθε γυναίκα είναι μοναδική – και εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση!
4. Ο μύθος της επένδυσης
Ένα ακόμα καλοστημένο από το marketing παραμύθι που οδήγησε πολλές από εμάς σε πολλές …επενδύσεις με αμφίβολα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα! Δυστυχώς, δεν ισχύει. Δεν αποτελεί κάθε ακριβή τσάντα και μια επένδυση.
Είναι πιο σοφό να ενημερωνόμαστε καλύτερα για τις αγορές αξεσουάρ και τι δυνατότητες υπάρχουν ή προοπτικές να αποκτήσουν υπεραξία στο μέλλον. Εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις συλλεκτικών σειρών από συγκεκριμένους οίκους, τίποτα άλλο δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.
5. Αναζήτηση της χαμένης ταυτότητας
Η τσάντα που μετατράπηκε σε διαβατήριο εισόδου σε έναν άλλον κόσμο υπήρξε ακόμα μια παγίδα. Ακόμα κι αν η ταύτιση με ένα brand ομαδοποίησε γενιές γυναικών, εκείνες ακολούθησαν μαζικά τις μόδες δεχόμενες να γίνουν τα Gucci girls ή οι Prada γυναίκες της σεζόν, χωρίς να χρειάζεται ή να νιώθουν έτσι…
Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η επιλογή της ταύτισης με ένα συγκεκριμένο στιλ και ύφος έκρυβε και την αγωνία απόκτησης μιας νέας ταυτότητας που θα επέτρεπε να μπούμε σε μια κοινότητα με δύσκολη πρόσβαση. Όμως, το καλύτερο πάσο παραμένει η προσωπικότητα και όχι ένα δερμάτινο αξεσουάρ.
6. Διέξοδος με αγορά αξεσουάρ
Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά πολλές από εμάς με προβλήματα βάρους και έλλειψη αυτοπεποίθησης εγκαταλείψαμε την ιδέα της αγοράς ρούχων και στραφήκαμε στις τσάντες.
Καθώς κανένα ρούχο δεν μπορούσε να αφαιρέσει κιλά ή εκατοστά από την περιφέρεια, μια εντυπωσιακή τσάντα μας έδειχνε πιο πλούσιες και κάλυπτε – προσωρινά έστω – τα προβλήματα με την εικόνα μας. Ανώριμο και αφελές αλλά τόσο αληθινό!
Η πραγματικότητα είναι ότι όσο αγαπάμε το σώμα μας και το φροντίζουμε δεν έχουμε ανάγκη κανένα αξεσουάρ για να καλύψουμε τις ατέλειές του. Ούτε μια ακριβή υπογραφή έχει τη δυνατότητα να μας δείξει πιο αδύνατες!