Lady Dior: Η διαρκής επιρροή της αγαπημένης τσάντας της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Με την έναρξη της 5ης σεζόν της σειράς «The Crown», το στιλ τής Πριγκίπισσας Νταϊάνα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η αγαπημένη της τσάντα που πήρε άλλωστε και το όνομά της. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να εμπνέει σεβασμό για μια επώνυμη τσάντα; Γιατί ένα κομμάτι ραμμένο δέρμα έχει αυτή την επιρροή στους υποδοχείς του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με την ευχαρίστηση; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια καλοφτιαγμένη τσάντα είναι κάτι το όμορφο. Αλλά είναι επίσης και η φροντίδα που χρειάζεται για τη δημιουργία της. Ο στόχος δεν είναι το κέρδος, είναι η υπερηφάνεια. Κληρονομιά. Το δικαίωμα να χαρακτηριστεί ως εμβληματικό κομμάτι. Και αν υπάρχει μια τσάντα που έχει κερδίσει αυτό το δικαίωμα, αυτή είναι η Lady Dior.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Η κομψή αισθητική και η μοντέρνα ματιά της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, τα casual looks της που παραμένουν ακόμα και σήμερα πηγή έμπνευσης για πολλές αλλά και τα εντυπωσιακά αξεσουάρ της είναι μερικά από τα στοιχεία που αποτελούν συνώνυμο του ονόματός της. Αλλά σίγουρα, αν κάτι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο μαζί της, σίγουρα είναι η Lady Dior, η τσάντα του εμβληματικού οίκου, που έχει και το όνομά της.
Μία τσάντα… μία ιστορία

Η τσάντα Lady Dior έχει μία τετράγωνη γραμμή, στρογγυλεμένη λαβή και το χαρακτηριστικό «cannage» δηλαδή τις ραφές του Οίκου που λέγεται ότι είναι εμπνευσμένη από τις καρέκλες που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη έκθεση του Christian Dior το 1947.
Σε άπειρες εκδοχές, τονίζεται με χρυσό υλικό και είναι διακοσμημένη με ένα γούρι – ένα νεύμα στα φυλαχτά που ο Christian Dior, που δεν μπορούσε να απαλλαγεί από τις δεισιδαιμονίες του, κρατούσε πάνω του ανά πάσα στιγμή.
Κάθε τσάντα χρειάζεται οκτώ ώρες και επτά τεχνίτες για να κατασκευαστεί, που αποτελείται από 144 μέρη, από δέρμα αρνιού που τεντώνεται στο χέρι μέχρι μικροσκοπικά μεταλλικά στοιχεία και οπές.
Η μυθολογία γύρω από τη Lady Dior προέρχεται επίσης από τη λαμπρή ιστορία της. Σχεδιασμένη το 1995 από τον διάδοχο του Dior, Gianfranco Ferré, ονομάστηκε αρχικά «Chouchou», που στα γαλλικά σημαίνει «αγαπημένο».
Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 1995 η Πριγκίπισσα της Ουαλίας πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Γαλλία για τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης του Paul Cézanne στο Grand Palais. Η τότε Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπερναντέτ Σιράκ, αγόρασε την τσάντα ως δώρο για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Η Νταϊάνα τη δέχτηκε με χαρά και στην επόμενη εμφάνισή της για τα εγκαίνια της έκθεσης κράτησε την καινούρια της τσάντα.

Την αγάπησε δε, τόσο πολύ που την παρήγγειλε σε κάθε χρώμα και έτσι, η τσάντα μετονομάστηκε σε «Lady Dior» παίρνοντας το όνομά της, της πιο πιστής και διάσημης θαυμάστριάς της.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το συγκεκριμένο σχέδιο αναγνωρίστηκε διεθνώς ως σύμβολo μόδας και στιλ και οι πωλήσεις του εκτοξεύθηκαν. Μέχρι και σήμερα, τρεις δεκαετίες αργότερα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά σχέδια του οίκου που κάθε γυναίκα επιθυμεί να έχει στη συλλογή της.
Από τότε που απέκτησε το καθεστώς λατρείας στη δεκαετία του ’90, η τσάντα έχει περάσει από πολλές εκδοχές, από τη λεοπάρ έκδοση του John Galliano το 1999 έως το Lady D-Lite – ένα κεντημένο σχέδιο του 2020 από τη Maria Grazia Chiuri. Το D-Lite φέρει την υπογραφή «Christian Dior» και διατίθεται σε μοτίβα «Toile de Jouy» και «Mizza», καθώς και σε διαχρονικές αποχρώσεις του μαύρου, του γκρι και του κρεμ.
Αλλά δεν είναι μόνο οι δημιουργικοί διευθυντές που βάζουν τη σφραγίδα τους στη Lady Dior. Από το 2016, ο Dior φιλοξενεί το Dior Lady Art, ένα project που στρατολογεί καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν την τσάντα με τα δικά τους σχέδια. Όμορφα πράγματα συμβαίνουν όταν το καλλιτεχνικό ταλέντο και η υψηλή ραπτική συναντώνται – και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα ως περιορισμένες εκδόσεις σε επιλεγμένες μπουτίκ.
Η Lady Dior έχει ήδη αποκτήσει την ιδιότητα του ειδώλου

Ο γαλλικός Οίκος δεν επαφίεται στις δάφνες του, αντίθετα επιδιώκει συνεχώς να καινοτομεί, να διαπρέπει και να εκπλήσσει – όπως και η εν λόγω τσάντα του.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της στο Παρίσι κάτω από την Pont de l’Alma, η Νταϊάνα Σπένσερ συνεχίζει να είναι ένα πραγματικό είδωλο της μόδας που επηρεάζει τη σύγχρονη γκαρνταρόμπα και τις επιλογές σχεδιαστών και όλων.
Ίσως είναι το εφέ της πέμπτης σεζόν του The Crown που μόλις έφτασε στο Netflix που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και μας κάνει να ξαναζήσουμε τα πιο εμβληματικά ρούχα της λυπημένης πριγκίπισσας, αλλά ξαφνικά επιστρέφουμε σε πολυπόθητα slip dresses, μπλέιζερ, καρό, και τα αξεσουάρ της όπως το αγαπημένο της: τη μίνι Lady Dior.
Για να γιορτάσει το αθάνατο στιλ της Lady D, ο Dior ανακοίνωσε την επανέκδοση του μοντέλου που κράτησε στο Met Gala το 1996. Ήταν η χρονιά που επισημοποιήθηκε το διαζύγιό της με τον Κάρολο και η Νταϊάνα εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί φορώντας ένα σκούρο μπλε μεταξωτό φόρεμα με μαύρη δαντέλα με λεπτομέρειες από την πρώτη συλλογή ραπτικής του John Galliano ως δημιουργικός διευθυντής του Dior, σε συνδυασμό με ένα κολιέ τσόκερ από μαργαριτάρια και ζαφείρι και μία Lady Dior που πλέον επιστρέφει αποτίοντας φόρο τιμής.
Η διαχρονικότητά της αλλά και η επανεμφάνισή της στο The Crown, οδήγησαν την καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου, Maria Grazia Chiuri, να σχεδιάσει και να παρουσιάσει μια επανέκδοση της αγαπημένης τσάντας της πριγκίπισσας.
Το exclusive design κάνει την εμφάνισή του σε μπλε σατέν ενώ τα στρας που το κοσμούν απογειώνουν τη ξεχωριστή δημιουργικότητα του οίκου.
Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση 200 τεμαχίων και τιμή 5.000 ευρώ. Η έκδοση 2022 είναι σε μπλε σατέν με λεπτομέρειες από στρας,
βρίσκοντας μια τέλεια ισορροπία μεταξύ του μοντερνισμού και της κλασικής κομψότητας, η γοητευτική ιστορία της συνεχίζει να γράφεται και να γίνεται, περισσότερο από ποτέ, ένα έργο τέχνης.
Υπάρχουν λίγα κομμάτια της ιστορίας της μόδας που συνδέονται τόσο στενά με την πριγκίπισσα Νταϊάνα όσο η τσάντα Lady Dior – και η Elizabeth Debicki, η οποία είναι η τελευταία ηθοποιός που ανέλαβε τον ρόλο της αγαπημένης πριγκίπισσας, είναι επίσης μεγάλη θαυμάστρια της εμβληματικής τσάντας.
«Η τσάντα Lady Dior μετονομάστηκε προς τιμήν της», εξηγεί η Debicki, υπενθυμίζοντας τη διάσημη ιστορία στην οποία ο γαλλικός οίκος μόδας μετονόμασε επίσημα το στιλ λόγω του πόσο αγαπούσε η Diana την τσάντα.