Οπάλιο: Ένας από τους πιο όμορφους πολύτιμους λίθους είναι η νέα τάση
Οι μεγαλύτεροι κοσμηματοποιοί και οίκοι μόδας του κόσμου εμπνέονται για τα πολύτιμα κοσμήματά τους για το φετινό καλοκαίρι από το οπάλιο. Παθιάζονται με τα ιριδίζοντα χρώματα αυτού του πολύτιμου λίθου και δημιουργούν μικρά «θαύματα».
Τι είναι το οπάλιο
Τo οπάλιο είναι ένας από τους πιο όμορφους πολύτιμους λίθους. Εμφανίζει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ για πολλούς ξεπερνάει ακόμη και το διαμάντι σε ομορφιά! Και είναι αλήθεια! Τόσα χρώματα μαζεμένα σε μια μικρή επιφάνεια, μια μικρή πετρούλα που λάμπει όταν την κοιτάς… . Ορισμένα εξαιρετικά σπάνια πετράδια οπαλίου μάλιστα, αλλάζουν εντελώς το χρώμα τους όταν πέφτει πάνω τους φως!
Το οπάλιο είναι ένας ντελικάτος πολύτιμος λίθος που εμφανίζει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Είναι άμορφος, όπως το κεχριμπάρι και για η ποιότητά του καθορίζεται από το πόσο ημιδιαφανής είναι.
Είναι ένα υλικό με ασυνήθιστη δομή, καθώς περιέχει στη μάζα του μια ποσότητα 10% νερό. Λόγω της σύστασής του σχηματίζει μικρά σφαιρίδια που διατάσσονται στον χώρο και σχηματίζουν διάφορα γεωμετρικά σχήματα.
Τα παιχνιδίσματα των χρωμάτων του δημιουργούνται χάρη στο φως που διαθλάται και διαχέεται κατά τυχαίες διευθύνσεις, και αλλάζουν ανάλογα τη στιγμή.
Τα πιο γνωστά οπάλια είναι σχεδόν λευκά ενώ κάποια έχουν μαύρο ή κόκκινο φόντο. Το κάθε οπάλιο, όμως, έχει διαφορετικά χρώματα. Κάποια έχουν μόνο κόκκινο ή πορτοκαλί, άλλα πράσινο, κίτρινο ή μπλε. Τα κόκκινα οπάλια όμως είναι συνήθως και τα πιο ακριβά. Ένα από τα πιο σπάνια είναι το Harlequin, με χρώματα που θυμίζουν σκακιέρα.
Το οπάλιο στη μόδα
Με την έντονη χρωματική παλέτα του, το οπάλιο μαγεύει τους σχεδιαστές εδώ και δεκαετίες, όπως η Victoire de Castellane. Το οπάλιο αποτελεί τον αγαπημένο της πολύτιμο λίθο, ο οποίος πρωταγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις συλλογές της για τον οίκο Dior.
«Το οπάλιο είναι μια ποιητική, παραμυθένια πέτρα. Μέσα της βλέπεις τη γη, τους ωκεανούς και τα αστέρια», Victoire de Castellane
Η Victoire de Castellane «ερωτεύτηκε» το οπάλιο όταν ήταν μόλις 6 χρονών, όταν είδε την αριστοκράτισσα γιαγιά της να φοράει ένα μαύρο οπάλιο δεμένο με μία στεφάνη από διαμάντια.
Η de Castellane περιγράφει το οπάλιο ως «την πιο περίεργη πέτρα με τα χιλιάδες σχέδια και τα αμέτρητα χρώματα».
Το οπάλιο γοητεύει εξίσου και τη σχεδιάστρια κοσμημάτων Wendy Yue, η οποία εξομολογείται: «Τα χαρακτηριστικά του πολύτιμου αυτού λίθου αποτελούν κάθε φορά ανεξάντλητη πηγή δημιουργίας και έμπνευσης για μένα».
Το οπάλιο όμως είναι και η καρδιά των φλοράλ κοσμημάτων του διάσημου οίκου κοσμημάτων Chopard, το πιο δημοφιλές υλικό στο διάσημο κοσμηματοπωλείο του Λονδίνου, David Morris, και πρωταγωνιστής σε πολλές ακόμα συλλογές μεγάλων κοσμηματοποιών.
Σε αντίθεση με άλλους πολύτιμους λίθους, το οπάλιο δεν είναι από κρύσταλλο αλλά σχηματίζεται από ένα υλικό που συγκεντρώνεται στις ρωγμές των βράχων. Είναι επίσης πορώδες και αρκετά εύθραυστο.
Το νερό που περιέχεται στην πέτρα αυτή την κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Γι’ αυτό και το να δει κανείς ένα χαραγμένο οπάλιο στο σχήμα ενός φιδιού πάνω σε ένα δαχτυλίδι για το ντεμπούτο της Gucci στην υψηλή κοσμηματοποιία είναι αρκετά σπάνιο.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Gucci, Alessandro Michele διάλεξε μία μία τις πέτρες της συλλογής Garden of Delights, η οποία περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά μυθικά τέρατα του οίκου, τίγρεις, λιοντάρια και φίδια.
Γιατί το οπάλιο κάνει τη διαφορά
Ο Cartier χρησιμοποιεί συχνά μαύρο και λευκό οπάλιο στις συλλογές του. Αλλά το 2019 έκανε την εμφάνισή του στη συλλογή «Magnitude» ένα εντυπωσιακό οπάλιο matrix, μια καφέ πέτρα με μπλε και μωβ φως που ενισχύθηκε με μπλε και μωβ ζαφείρια.
Το οπάλιο matrix προέρχεται από το Queensland της Αυστραλίας, και είναι ένας ογκόλιθος κολλημένος πάνω σε σίδερο. Παρότι το 90% των οπαλίων παγκοσμίως προέρχεται από την Αυστραλία, μόνο ένα 2% του συνόλου αυτού αποτελείται από ογκόλιθους, οι οποίοι θεωρούνται το δεύτερο πιο πολύτιμο είδος μετά το μαύρο οπάλιο.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η Cartier χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη πέτρα. Το 2014 ένα μενταγιόν της συλλογής «L’Odyssée» είχε το σχέδιο του δέρματος ερπετού. Όπως αναφέρει ο Pierre Rainero, διευθυντής του τμήματος στιλ και κληρονομιάς του Cartier, ο οίκος χρησιμοποιεί πέτρες αυτού του είδους από τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η συλλογή της Victoire de Castellane, «Dior et Moi collection», η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, παίζει με τις αντιθέσεις. Μαύρο οπάλιο με σμαράγδια, κόκκινος σπινέλιος και πράσινο λούστρο δίνουν έμφαση στα ιριδίζοντα χρώματα του οπαλίου σε μενταγιόν και σκουλαρίκια.
Το ροζ οπάλιο είναι ένα λιγότερο σπάνιο είδος του πολύτιμου λίθου, το οποίο συναντάμε σε συλλογές του οίκου Louis Vuitton, σε κομμάτια της Fei Liu και του Βραζιλιάνου σχεδιαστή Fernando Jorge.
Το οπάλιο της φωτιάς από την άλλη είναι εντελώς διαφορετικό. Αποτελεί ένα σπάνιο είδος οπαλίου από το Μεξικό και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ανεξάρτητους σχεδιαστές κοσμημάτων όπως η Eugenie Niarchos, η Lydia Courteille και η Ornella Lannucci. Τα χρώματά του ποικίλουν, από κίτρινο και έντονο πορτοκαλί μέχρι και κόκκινο, ενώ είναι αρκετά διαφανή.
Πώς να φροντίσετε τα κοσμήματα από οπάλιο
Το οπάλιο μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια αν το φροντίσετε σωστά. Αποφύγετε τυχόν γδαρσίματα και μην το αποθηκεύετε σε κάποιο χρηματοκιβώτιο γιατί κινδυνεύει να χάσει την υγρασία του και να σπάσει. Για να διατηρηθεί, μία καλή συμβουλή είναι να το βουτάτε σε νερό για μερικές ώρες μία στο τόσο.