Παγέτες: Λάμψεις παντού!
Μικρές ή μεγάλες, πολύχρωμες και λαμπερές, οι παγέτες φωτίζουν την εμφάνισή μας εδώ και πολλά μα πάρα πολλά χρόνια. Αυτή είναι η ιστορία τους…
Από την Βάνα Αντωνοπούλου
Όταν σκεφτόμαστε τις παγέτες, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι συνήθως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Αυτό το βράδυ που όλοι φοράμε τα πιο λαμπερά μας ρούχα προκειμένου να γιορτάσουμε τον ερχόμενο χρόνο με όλες τις τιμές και τις… τυμπανοκρουσίες που του αρμόζουν. Παρόλα αυτά, οι παγέτες δεν είναι ένα στοιχείο που -τουλάχιστον όπως διατείνονται οι φετινές τάσεις- πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιου είδους εορταστικές εκδηλώσεις. Για την ακρίβεια, πλέον βλέπουμε τις παγέτες όχι μόνο σε βραδινά look, αλλά ακόμη και τις πρωινές ώρες! Το μυστικό; Να μην υπερβάλουμε ώστε να μην μεταμορφωθούμε σε… κλισέ.
Παλιές ιστορίες
Μιλώντας, λοιπόν, για παγέτες, το επόμενο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι η ιστορία τους: Πότε πρωτοεμφανίστηκαν; Από που προήλθαν; Ήταν υπεύθυνος ο Michael Jackson -άλλωστε, τις αγάπησε και τις υποστήριξε όσο λίγοι- ή η ντίσκο μόδα της εποχής των ’70s και ’80s; Η αλήθεια, ωστόσο, βρίσκεται χαμένη στα βάθη του χρόνου!
Για την ακρίβεια, η ιστορία τους ξεκινά στην αρχαία Αίγυπτο και στον φαραώ Τουταγχαμών, αφού σύμφωνα με το επίσημο περιοδικό του μουσείου Smithsonian, όταν ανακαλύφθηκε το 1922 η σαρκοφάγος του, τα ρούχα του ήταν καλυμμένα με χρυσούς δίσκους που έμοιαζαν με παγέτες. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι στόχος τους ήταν να διασφαλίσουν την οικονομική του ευμάρεια στη μεταθανάτια ζωή.
Απ’ ό,τι φαίνεται, ο συσχετισμός της παγέτας με το χρήμα συνεχίστηκε, αφού ο αγγλικός όρος προέρχεται από την αραβική λέξη που σημαίνει “νόμισμα”, ενώ τα υφάσματα και τα ρούχα με χρυσούς (κατά προτίμηση) ή από άλλα πολύτιμα μέταλλα δίσκους-παγέτες ραμμένους επάνω τους ήταν σύμβολα υψηλού στάτους. Σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούσαν μάλιστα και ως κανονικά νομίσματα για αγοραπωλησίες (φορούσαν κυριολεκτικά τα χρήματα επάνω τους!). Επίσης, στην Αίγυπτο, την Ινδία και το Περού οι παγέτες θεωρούνταν ότι απομάκρυναν τα κακά πνεύματα.
Εν τέλει, εξελίχθηκαν ως τελείως διακοσμητικές, στολίζοντας τα ρούχα τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών στη βικτωριανή εποχή, ενώ αφού παρήκμασαν, ανέκαμψαν στιλιστικά στη δεκαετία του 1920, λίγο μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών. Οι παγέτες των αρχών του 20ού αιώνα ήταν φτιαγμένες από ζελατίνη και συχνά πυκνά έλιωναν επάνω στα ρούχα και το σώμα, αν θερμαίνονταν πολύ ή αν βρέχονταν…
Σύγχρονη αισθητική
Σήμερα οι παγέτες είναι συνήθως φτιαγμένες από πλαστικό βινύλιο, γεγονός που τις κάνει σαφώς πιο ανθεκτικές. Όσο για τις εφαρμογές τους, όπως προανέφερα, οι τάσεις της νέας σεζόν τις θέλουν να τις φοράμε από το πρωί έως το βράδυ και όχι απαραίτητα μόνο σε επίσημες περιστάσεις.
Προτείνω να τις συνδυάσετε:
- Με ένα τζιν για πιο casual εμφανίσεις ή με κάποιο σχετικά μίνιμαλ ρούχο ώστε να μπορέσετε να τις υποστηρίξετε όλη μέρα.
- Μην φοβηθείτε κομμάτια με μικρές (ή πιο μεγάλες) λεπτομέρειες από παγέτες, αλλά και πολύχρωμες εκδοχές που θα φωτίσουν το look σας.
- Τέλος, αν διστάζετε να τις εντάξετε στο ντύσιμό σας, επιλέξτε αξεσουάρ από παγέτες (τσάντες, παπούτσια, καπέλα και κασκόλ) που θα αναβαθμίσουν το στιλ σας χωρίς να σας κάνουν να αισθάνεστε έξω από τα νερά σας.