Trench: μια κομψή ιστορία





Trench: μια κομψή ιστορία
Trench: μια κομψή ιστορία
Trench: μια κομψή ιστορία
Trench: μια κομψή ιστορία
Trench: μια κομψή ιστορία
Trench: μια κομψή ιστορία
Από τον βρετανικό στρατό και τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Μάρλεν Ντίτριχ και τη Βικτόρια Μπέκαμ, ελάχιστα ρούχα έχουν αγαπηθεί –και φορεθεί– τόσο πολύ όσο η γκαμπαρντίνα. Και μπορεί σήμερα να θωρείται απαραίτητη προσθήκη σε κάθε γκαρνταρόμπα που σέβεται τον εαυτό της, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει μάλλον… ταπεινή καταγωγή.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Κατά τη διάρκεια το πολέμου της Κριμαίας, το 1853, ο ράφτης και επιχειρηματίας John Emary έντυσε τους βρετανούς στρατιώτες με πανωφόρια από ένα αδιάβροχο βαμβακερό υλικό που είχε δημιουργήσει ο ίδιος για την εταιρεία του, την περίφημη Aquascutum (στα λατινικά, το όνομα σημαίνει κυριολεκτικά «ασπίδα ενάντια στο νερό»).
Λίγες δεκαετίες αργότερα, το 1895, τo trench της Burberry λανσαρίστηκε από τον Thomas Burberry για τον στρατό και συγκεκριμένα για τον πόλεμο των Μπόερς. Ήταν φτιαγμένο από ένα αδιάβροχο, ανθεκτικό, καινοτόμο για την εποχή ύφασμα, αισθητά πιο ελαφρύ από τα κλασικά παλτό των στρατιωτών, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, το ίδιο ύφασμα χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για την κατασκευή της διάσημης γκαμπαρντίνας του οίκου.
Παρόλα αυτά, το πέρασμα του trench από κομμάτι της στρατιωτικής γκαρνταρόμπας σε βασικό «αξεσουάρ» της μόδας και άρα του απλού κόσμου, έγινε κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του ’40. Το 1944 η Μάρλεν Ντίτριχ φωτογραφήθηκε φορώντας μια γκαμπαρντίνα του οίκου Burberry, ενώ τόσο η Γκρέτα Γκάρμπο όσο και άλλοι χολιγουντιανοί σταρ, όπως η Λορίν Μπακόλ, δεν δίστασαν να εμφανιστούν με το κομψό πανωφόρι. Χιλιάδες γυναίκες -αλλά και άνδρες- τις μιμήθηκαν.
Σήμερα, τόσο ο οίκος Burberry όσο και η Aquascutum ερίζουν για τη δημιουργία της γκαμπαρντίνας. Παρόλα αυτά, ο Thomas Burberry θεωρείται ως ο εφευρέτης του υφάσματος που έγινε συνώνυμο με το κλασικό trench.
Πώς θα τη φορέσετε
Προφανώς με τα πάντα, αφού δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα. Από το τζιν και τη μαρινιέρα σας μέχρι το μικρό μαύρο φόρεμα, με μπαλαρίνες, γαλότσες ή ψηλοτάκουνες γόβες, μια κλασική μπεζ, μπλε σκούρα ή και μαύρη γκαμπαρντίνα θεωρείται ρούχο-πασπαρτού.
Το μήκος της εξαρτάται από τη σιλουέτα σας. Μια πολύ μακριά γκαμπαρντίνα θα δείχνει πληθωρική στις μικρόσωμες, ενώ το μήκος λίγο πιο πάνω από το γόνατο μακραίνει τα πόδια.
Όσον αφορά στους κυρίους, καλό θα ήταν η γκαμπαρντίνα να μην έχει στενή φόρμα, ειδικά αν τη φορέσετε επάνω από κοστούμι. Προσοχή: το μήκος του μανικιού πρέπει να φτάνει ιδανικά στη βάση του αντίχειρα, ώστε καθώς κινείστε να μην φαίνεται η μανσέτα σας.
Αυτό το ξέρατε;
- Ο οίκος Burberry δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε τη δική σας, κατά παραγγελία γκαμπαρντίνα στο http://gr.burberry.com/store/bespoke/
- Η παραδοσιακή χακί απόχρωση της γκαμπαρντίνας είναι ινδική λέξη που σημαίνει «χρώμα της σκόνης».