7 Deaths of Maria Callas: O οίκος Burberry «ντύνει» την όπερα
Μία νέα παράσταση όπερας με έμπνευση από τη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο ανεβαίνει στην Κρατική Όπερα του Μονάχου σε συνεργασία με τη διάσημη καλλιτέχνιδα Μαρίνα Αμπράμοβιτς και τα κοστούμια δημιουργεί ο οίκος Burberry.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Μετά από μια ενδελεχή μελέτη της θρυλικής σοπράνο Μαρίας Κάλλας, η καλλιτέχνης Marina Abramović δημιούργησε ένα μουσικοθεατρικό έργο με τίτλο «7 Deaths of Maria Callas» (Επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας) με τον συνθέτη Marko Nikodijević.
Η παράσταση εμπνέεται από τους τραγικούς μύθους γύρω από την Κάλλας, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στις 11 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω του κορωνοϊού.
Το έργο κάνει τελικά την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Βαυαρική Κρατική Όπερα στο Μόναχο της Γερμανίας στις 2 Σεπτεμβρίου και η παράσταση δεν θα περιλαμβάνει μόνο επτά διάσημες άριες που σχετίζονται με την Κάλλας και τη νέα μουσική του Marko Nikodijevic, αλλά και τα κοστούμια που σχεδιάστηκαν από τον οίκο Burberry και συμβάλλουν στην ατμόσφαιρα, ενώ προβλέπεται ότι θα εντυπωσιάσουν στη σκηνή.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Burberry, Riccardo Tisci συνεργάστηκε με την Abramović για τα περίτεχνα και εντυπωσιακά σχέδια των κοστουμιών. Η διαδικασία σχεδιασμού ήταν μια κοινή δημιουργική εμπειρία, με τους δυο τους να εστιάζουν στον συνδυασμό των δραματικών, θεατρικών ενδυμάτων της όπερας με μοντέρνα στοιχεία.
Τα κοστούμια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική παράσταση, καθώς λειτουργούν ως βασικά στοιχεία στο ταξίδι των χαρακτήρων σε κάθε σκηνή.
«Είμαι ένας ρομαντικός ονειροπόλος στον πυρήνα μου, οπότε αυτό ήταν ένα πολύ εύκολο έργο για να συμμετάσχω», εξήγησε ο Riccardo Tisci. «Το θέμα είναι η αγάπη σε όλες τις μορφές της, από το φως στο σκοτάδι».
«Ήθελα να κάνω τους 7 θανάτους εδώ και 30 χρόνια», είπε η Abramović. «Όταν το έργο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα, δεν υπήρχε άλλη ομάδα με την οποία ήθελα να συνεργαστώ: Ο Riccardo έπρεπε να φτιάξει όλα τα κοστούμια γιατί αγαπιόμαστε, είναι μόδα και είμαι τέχνη, δύο κόσμοι που διασχίζονται από ένα δημιουργικό διάλογο αγάπης, σεβασμού και ελευθερίας».
«Βλέπω πολύ τον εαυτό μου στην Κάλλας», συνέχισε η Abramović. «Είμαστε και οι δύο Τοξότες, είμαστε και οι δύο έντονα συναισθηματικοί, αλλά ταυτόχρονα εύθραυστοι τύποι. Συνάντησα σχεδόν μια παρόμοια μοίρα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η Κάλλας πέθανε από ραγισμένη καρδιά. Η διαφορά είναι ότι η δουλειά μου με έσωσε».
Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς λέει ότι το έργο της όπερας αφορά τη γυναικεία ενδυνάμωση. «Ήθελα να δείξω τη δύναμη και την επιμονή που μπορεί να έχει μια γυναίκα», είπε. «Δεν τελειώνει όλη η θλίψη στην τραγωδία. Πιστεύω στην ελπίδα».
Το έργο αποτελείται από επτά διαφορετικές άριες που η Μαρία Κάλλας τραγούδησε με επιτυχία στην καριέρα της. Ανάμεσα στις άριες που περιλαμβάνονται στο έργο είναι το “Addio del passato” από την “La Traviata”, “Vissi d’arte” από την “Tosca”, “Ave Maria” από τον “Otello”, “Un bel dì vedremo” από την “Madame Butterfly”, “Habanera από την “Carmen”, “Il dolce suono” από την Lucia di Lammermoor” και φυσικά η άρια “Casta Diva” από τη “Norma”.
Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ως Μαρία Κάλλας η ίδια η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ Γουίλεμ Νταφόε, Hera Hyesang Park, Selene Zanetti, Leah Hawkins, Kiandra Howarth, Nadezhda Karyazina, Adela Zaharia και Lauren Fagan.
Το αρχικό σχέδιο για μια γεμάτη αίγλη πρεμιέρα στην κρατική όπερα του Μονάχου των 2.300 θέσεων, έχει χαθεί. Ο χώρος έχει πλέον μετατραπεί για να φιλοξενήσει μόνο 200 επισκέπτες κάθε φορά. Ακόμα και οι πρώτες λίγες σειρές έχουν αφαιρεθεί για να κρατηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις για την ορχήστρα των 40 ατόμων, που συνήθως κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο. «Είχαμε τόσες πολλές δυσκολίες και περιορισμούς σε όλα», είπε η Αμπράμοβιτς.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν στην Staatsoper του Μονάχου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2020. Και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο, την Αθήνα και το Παρίσι.