Η επίδειξη του οίκου Dior έκλεψε τις εντυπώσεις καθηλώνοντας κοινό και κριτικούς
Ο εμβληματικός οίκος Dior, με την καλλιτεχνική διευθύντρια Maria Grazia Chiuri θέτει τη μόδα στο επίκεντρο και εντυπωσιάζει κοινό και κριτικούς τόσο με τις δημιουργίες της όσο και με το ιδιαίτερο σκηνικό που δημιούργησε για την παρουσίαση της συλλογής άνοιξη-καλοκαίρι 2023.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Στη φθινοπωρινή πασαρέλα του Christian Dior κατά την Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, η Maria Grazia Chiuri κοίταξε το μέλλον και τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία θα αναδιαμορφώσει -και αναδιαμορφώνει- τη μόδα. Ήταν η πρώτη φορά που ο οίκος «εγκαινιάζει» την εικονική πραγματικότητα του Metaverse, καθώς η επίδειξη μεταδόθηκε στην πλατφόρμα Meta ZiWU στην Baidu Xi Rang.
Η σκηνή είχε στηθεί με ένα σπήλαιο φτιαγμένο από τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Eva Jospin, με την υπέροχη εκτέλεσή του να διαψεύδει την ταπεινή του κατασκευή από χαρτόνι.
Πιστή στη συνεργασία και τη στήριξη της με γυναίκες καλλιτέχνες «στρατολόγησε» την Eva Jospin για να δημιουργήσει έναν συναρπαστικό χώρο, όπου περπάτησαν τα μοντέλα. Σαν ένας φιλοσοφικός μονόλογος αποτυπώθηκε με την κατασκευή που υπήρχε στο κέντρο της πασαρέλας, μέσα από την οποία περνούσαν τα μοντέλα αλλά και χορευτές, οι οποίοι έδωσαν τη δική τους πινελιά καθ’ όλη τη διάρκεια της επίδειξης.
Η Chiuri στρατολόγησε επίσης τους Ολλανδούς χορογράφους Imre και Marne van Opstal και τον θίασο τους για να εκτελέσουν έναν χορό, ωδή στη σάρκα.
Μία ωδή στην Αικατερίνη των Μεδίκων…
Το σόου για την επόμενη άνοιξη ήταν μια ματιά στο παρελθόν μέσω της Ιταλίδας ευγενούς που έγινε Γαλλίδα βασίλισσα, της Αικατερίνης των Μεδίκων, από το 1547 μέχρι το 1559. Η επιρροή στη γαλλική Αυλή ήταν εξίσου αριστοκρατική και έντονη. «Η ιδέα ήταν να παίξουμε με αυτήν την αναφορά», είπε η Chiuri.
Η κολεξιόν του οίκου Dior διερεύνησε τη σχέση μεταξύ των γυναικών, της μόδας και της εξουσίας. Βασικό στοιχείο για ακόμα μία συλλογή της Chiuri ήταν ο κορσές, ο οποίος επανερμηνεύτηκε σ’ ένα γεωμετρικό σχήμα που αναδείκνυε το μπούστο των μοντέλων, δημιουργώντας μια σιλουέτα που θύμιζε τις φούστες που φορούσε η Αικατερίνη των Μεδίκων.
Η επιρροή της Αικατερίνης των Μεδίκων πιστώνεται εκτός από μία πλειάδα από κορσέδες και με γόβες-πλατφόρμες, δαντέλες αλλά… αλλιώς, όπως για παράδειγμα στη φούστα από μέτρα μαύρης δαντέλας από πλεγμένη ράφια παρουσιάζοντας την εξαιρετική δεξιοτεχνία του ατελιέ Dior.
Αλλά αν αυτός ήταν ένας διάλογος για τη μόδα και τη δύναμη, ήταν επίσης μια συνάντηση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Αυτή η ιστορική φούστα συνδυάστηκε με ένα μπουστιέ, όπως θα το φορούσε μία νεαρή σε ένα πάρτι σήμερα.
Ή όπως ένα φόρεμα με το σχήμα fit-and-flare που αποτελεί υπογραφή του οίκου κατασκευάστηκε με κορδόνια περίσφιξης, προσδίδοντάς του μια προσαρμοστικότητα και μια αθλητική αίσθηση που θα ήταν ξένη στον Monsieur Dior.
Η συλλογή είχε ένα στοιχείο αυτοβιογραφίας
Η Chiuri, επίσης, είναι Ιταλίδα στη Γαλλία. Δουλειά της είναι να διαμορφώνει τη μόδα, και δεν είχε λίγη επιτυχία στα έξι χρόνια ως καλλιτεχνική διευθύντρια στον οίκο Dior, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει όποιος έχει περάσει από τη νέα ναυαρχίδα της Avenue Montaigne με τους πελάτες να κάνουν ουρές.
Κάνοντας έρευνα, ανακάλυψε έναν χάρτη του Παρισιού στο αρχείο του οίκου που χρονολογείται από την εποχή του ιδρυτή του, Christian Dior, με τη λεωφόρο Montaigne στο κέντρο της (στους περισσότερους χάρτες του Παρισιού ο δρόμος είναι πιο αριστερά, αφού πράγματι, δεν είναι το πραγματικό κέντρο της πόλης).
Η Chiuri το έκανε κεντρικό στοιχείο της συλλογής, εκτυπώνοντάς το όπως θα μπορούσε να κάνει με το γνωστό toile de Jouy σε μια βαμβακερή καμπαρντίνα, της οποίας η νεωτερικότητα προσέφερε μια αντίστιξη στις ιστορικές γραμμές του οίκου.
Υπήρξαν αναφορές τόσο στη φύση όσο και στην πόλη. Τις μονοχρωμίες – λευκές και μαύρες – διαδέχθηκαν σακάκια, φορέματα και παλτό με πολύχρωμα λουλούδια πάνω σε φόντο λευκό ή μαύρο, αλλά και οι χρυσές δημιουργίες και τα αξεσουάρ.
Επίσης, επανεξετάστηκαν φούστες New Look από βαμβακερά κεντημένα λουλούδια, συνονθύλευμα από broderie anglaise ή αυτό το print του παρισινού χάρτη, το οποίο η Chiuri συνδύασε με ασορτί σορτς.
Οι δαντέλες και οι διαφάνειες σε αυστηρές γραμμές ήταν βασικό στοιχείο της νέας συλλογής. Η χρωματική παλέτα ήταν βασισμένη στα γήινα και ουδέτερα, με το λευκό και το μαύρο να πρωταγωνιστούν, τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνδυασμούς μεταξύ τους.
Ένα σύνολο με φαρδύ τζιν παντελόνι και μπεζ tank top ήταν αυτό που μας υπενθύμισε ότι παρακολουθούσαμε μια ready to wear collection κι όχι έκθεση έργων τέχνης. Οι μπεζ γκαμπαρντίνες είναι το πανωφόρι που κάθε γυναίκα χρειάζεται στην γκαρνταρόμπα της τη μεταβατική περίοδο, ενώ η παρουσία των φλοράλ επιβεβαιώνει ότι αυτό ήταν και παραμένει αναπόσπαστο στοιχείο της άνοιξης!
Δύο αξιοσημείωτα στοιχεία της συλλογής
Για όποιον ήταν ακόμα αβέβαιος, ότι οι απόψεις της νέας γενιάς για την έκθεση του σώματος και τη γυμνότητα διαφέρουν από αυτές των μεγαλύτερων, η Chiuri αγκαλιάζει αυτή τη διαφορά.
Ο κορσές της εποχής των Μεδίκων ήταν εντελώς απαλλαγμένος από τις περιοριστικές του έννοιες. Η Chiuri τον αντιμετώπισε περισσότερο σαν αξεσουάρ, δείχνοντάς το ξεκούμπωτο και εύκολα φορεμένο πάνω από μπλούζες και πουκάμισα.
Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο, ωστόσο, ήταν η ράφια, την οποία η Chiuri είχε πλέξει σε μπλούζες, φούστες και ένα παλτό, τόσο φίνα όσο κάθε αριστοτεχνική δαντέλα. Ενώ η συνεργασία με το ατελιέ Tassinari & Chatel από τον Lelièvre Paris, υπεύθυνο για τα μεταξωτά κεντήματα που εμφανίστηκαν κοντά στο τέλος της παράστασης, άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις.