7 σχεδιάστριες μόδας μιλούν για τον φεμινισμό
Πέρα από κοινωνικό κίνημα, ο φεμινισμός επιστρέφει εν έτη 2017 ως στιλιστικό σχόλιο με τη μόδα να ανακαλύπτει εκ νέου τη γυναικεία δυναμική. Σιγά σιγά, οι γυναίκες σχεδιάστριες αποκτούν τόση δύναμη όση και οι άνδρες που, κακά τα ψέματα, κυριαρχούν στον χώρο επί δεκαετίες. Ας δούμε τι λένε επτά διάσημες σχεδιάστριες μόδας για το θέμα.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Τώρα τελευταία ο φεμινισμός κάνει την εμφάνισή του όλο και περισσότερο στη βιομηχανία της μόδας. Αρκεί να θυμηθούμε το T-shirt του οίκου Dior από την άνοιξη 2016 με το μήνυμα “Πρέπει να είμαστε όλοι Φεμινιστές”. Αλλά και τη φετινή σεζόν, ονόματα όπως ο Parbal Gurung εμφάνισαν στην πασαρέλα φεμινιστικά τοπ, ενώ ο Jonathan Simkhai έδωσε στους παριστάμενους της πρώτης σειράς δώρο μπλουζάκια που έγραφαν “Feminist AF” (Φεμινιστής όσο δεν πάει άλλο). Παράλληλα, τα μοντέλα του Adam Lippes κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του Οικογενειακού Προγραμματισμού, ενώ η Mara Hoffman άνοιξε το σόου της με τους διοργανωτές της Πορείας των Γυναικών (της παγκόσμιας πορείας που έλαβε χώρα στις 21 Ιανουαρίου 2017 προκειμένου να τονίσει τη νομοθεσία και τις πολιτικές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλα θέματα).
Και μολονότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πού ακριβώς σε όλες αυτές τις μεγαλόσχημες δηλώσεις υπέρ των γυναικών ξεκινά το μάρκετινγκ και πού τελειώνει το ειλικρινές ενδιαφέρον, το γεγονός παραμένει ένα: όσο και να έχει γίνει ένα είδος τάσης, είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς περισσότερα φεμινιστικά μηνύματα, αλλά και τη μόδα να ενδιαφέρεται για κάτι πιο ουσιαστικό από το απλό “φαίνεσθαι”.
Σιγά σιγά, οι γυναίκες σχεδιάστριες αποκτούν τόση δύναμη όση και οι άνδρες που, κακά τα ψέματα, κυριαρχούν στον χώρο επί δεκαετίες. Η Maria Grazia Chiuri έγινε η πρώτη γυναίκα στα ηνία του Dior και η Bouchra Jarar στον οίκο Lanvin, ενώ ονόματα όπως οι Miuccia Prada, Diane Von Furstenberg, Victoria Beckham, Tory Burch και η Stella McCartney έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις και να βάλουν τελικά το στίγμα τους στο γυναικείο -αλλά και το ανδρικό- ντύσιμο.
Οι γυναίκες βοηθούν με τα προσωπικά, ιδιαίτερα οράματά τους να προχωρήσει η μόδα στον επόμενο αιώνα και αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.
Ιδού τι πιστεύουν επτά σχεδιάστριες για τη γυναικεία δυναμική και τη φύση του φεμινισμού στη νέα χιλιετία:
Stella McCartney
“Είναι πολύ ενδιαφέρον να είσαι γυναίκα αυτή την εποχή. Από τη μία, είμαστε ενήμερες για τις αλλαγές που πέρασε η προηγούμενη γενιά και τις πιθανές αλλαγές που θα περάσουν οι επόμενες γενιές, και από την άλλη έχουμε μια καλύτερη κατανόηση ότι είμαστε μια ομάδα. Ότι αγαπάμε τους άνδρες και τους αγκαλιάζουμε, ενώ την ίδια στιγμή στεκόμαστε μαζί και υποστηρίζουμε η μία την άλλη”.
Tory Burch
“Πάντα λέω στις κόρες του συζύγου μου αλλά και στις γυναίκες επιχειρηματίες να αγκαλιάζουν τη φιλοδοξία. Δεν υπάρχει λόγος να κρύβουμε το γεγονός ότι θέλουμε να εξελιχθούμε και να βελτιωθούμε”.
Maria Grazia Chiuri (του οίκου Dior)
“Οι γυναίκες βρίσκονται παντού. Είναι καλλιτεχνικές διευθύντριες σε οίκους μόδας όπως εγώ, έχουν τη δική τους επιχείρηση. Βρίσκονται σε ατελιέ, σε κυβερνήσεις, σε διοικητικά συμβούλια, στα καταστήματα… Είναι πελάτισσές μας”.
Mary Katrantzou
“Οι γυναίκες έχουμε βαθειά κατανόηση του σώματός μας και του πώς φοράμε τα ρούχα. Στην καθημερινότητά μας αναλαμβάνουμε τόσο πολλούς διαφορετικούς ρόλους που είναι σημαντικό να κατανοούμε την έννοια του σωστού ντυσίματος σε κάθε περίσταση. Άλλωστε, μια γυναίκα σχεδιάστρια βοήθησε να αποχωριστούμε τους κορσέδες [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] στην καθημερινή ζωή και απελευθέρωσε τις σύγχρονες γυναίκες”.
Simone Rocha
“Προσωπικά θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να σχεδιάζεις ρούχα που αρέσουν σε διαφορετικές γυναίκες, γυναίκες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικούς σωματότυπους. Προσπαθώ πάντα να συζητάω με τις γυναίκες για το τι θέλουν και να φτιάχνω ρούχα που τους αξίζουν”.
Gabriela Hearst
“Στις επιχειρήσεις, τα περισσότερα στελέχη είναι άνδρες. Κατά συνέπεια, το μεγαλύτερο αντίκτυπο μπορούν να δημιουργήσουν, κατά την άποψή μου, οι γυναίκες επιχειρηματίες”.
Chitose Abe (του οίκου Sacai)
“Αυτό που με βοήθησε να ξεκινήσω τον οίκο Sacai ήταν η αυτογνωσία. Κοίταξα τον εαυτό μου και είδα ότι με έλκουν κλασικά, οικεία πράγματα και σκέφτηκα ότι θα είναι ενδιαφέρον να επανερμηνεύσω αυτά τα πράγματα για τις γυναίκες του σήμερα. Άλλωστε, υπάρχουν πλέον πολλές γυναίκες σχεδιάστριες που δημιουργούν μόδα και τάσεις”.