Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Αποχαιρετισμός στον Κάιζερ της μόδας
Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός σχεδιαστής Καρλ Λάγκερφελντ. Τον θάνατό του ανακοίνωσε ο οίκος Chanel, του οποίου ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής τα τελευταία 36 χρόνια. Μία προσωπικότητα που έγραψε ιστορία στον χώρο της μόδας αλλά και της φωτογραφίας, ο οποίος όμως ταυτόχρονα δίχασε πολλάκις με τις προκλητικές δηλώσεις του.
από τη Μαρία Καλοπούλου
Θρήνος στον χώρο της μόδας, μετά τον θάνατο του Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού στις 19 Φεβρουαρίου 2019, μετά από πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.
Διηύθυνε τον οίκο Chanel από το 1983, φέρνοντάς τον στην κορυφή της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας. Τα κατάλευκα μαλλιά του, τα μαύρα γυαλιά του, η βεντάλια, τα γάντια που φορούσε πάντα και τα πουκάμισα με ψηλό γιακά ήταν ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν του.
Ένα εξαιρετικά δημιουργικό άτομο, ο Καρλ Λάγκερφελντ επανακαθόρισε τους κώδικες της μάρκας που δημιουργήθηκαν από την Gabrielle Chanel: το σακάκι και το κοστούμι Chanel, το μικρό μαύρο φόρεμα, το πολύτιμο τουίντ, τα δίχρωμα παπούτσια, τις καπιτονέ τσάντες, τα μαργαριτάρια και τα κοσμήματα.
Ένα παραγωγικό δημιουργικό μυαλό με ατέλειωτη φαντασία, διερεύνησε πολλούς καλλιτεχνικούς ορίζοντες, συμπεριλαμβανομένης της φωτογραφίας και των ταινιών μικρού μήκους.
Ο οίκος Chanel ωφελήθηκε από το αστείρευτο ταλέντο του και στις εξαιρετικές διαφημιστικές καμπάνιες που είχε επιμεληθεί μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια από το 1987.
Η πρώτη αντίδραση για τον θάνατο του «Κάιζερ», όπως αποκαλούσαν τον Λάγκερφελντ, ήρθε από τον Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH. Ο Αρνό δήλωσε «βαθύτατα λυπημένος» για τον θάνατο του Λάγκερφελντ, ενός «πολύ αγαπητού φίλου» και μιας «δημιουργικής ευφυΐας», όπως αναφέρει η δήλωσή του.
Ο Κάιζερ Καρλ Λάγκερφελντ
Ο Καρλ Λάγκερφελντ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1933 στο Αμβούργο, όπου και μεγάλωσε. Μετακόμισε στο Παρίσι το 1952. Ήταν μια πασαρέλα του Christian Dior, που τον ενέπνευσε να ανακαλύψει το πρώτο του πάθος: τη μόδα.
Δύο χρόνια αργότερα, μαγνήτισε τον σχεδιαστή μόδας Pierre Balmain στον διαγωνισμό Secretariat International de la Laine και έγινε προσωπικός βοηθός του. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με την διεύθυνση του οίκου Jean Patou το 1959, ενώ ταυτόχρονα ακολούθησε μια ελεύθερη σταδιοδρομία.
To 1964 εντάσσεται στον γαλλικό οίκο Chloé, όπου παράγει έτοιμα ενδύματα και αξεσουάρ μέχρι το 1983. Τα κομμάτια του ήταν πολυτελή, άνετα, μποέμ, ρομαντικά, καταγράφοντας πιστά τον ριζοσπαστισμό της δεκαετίας του ’70.
Το 1965, εντάχθηκε στoν διάσημο ιταλικό οίκο Fendi, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη γούνα. Μέχρι το τέλος του, δημιούργησε μόδα γεμάτη χιούμορ, στιλ και ειρωνεία. Ο ίδιος πρόσφατα μείωσε τη χρήση της γούνας και πειραματίστηκε με άλλα στιλ και υλικά.
«Η μόδα και ο πολιτισμός χάνουν έναν μεγάλο εμπνευστή. Συνέβαλε για να γίνει το Παρίσι η παγκόσμια πρωτεύουσα της μόδας και ο Fendi ένας από τους πιο πρωτοποριακούς ιταλικούς οίκους μόδας», υπογραμμίζει ο επικεφαλής του ομίλου, όπου ανήκει ο Fendi.
«Ο Fendi είναι η ιταλική μου ταυτότητα και η Chanel είναι η γαλλική μου», είπε κάποτε. Αναμφίβολα υπήρξε ο μεγαλύτερος πυλώνας του ιταλικού οίκου Fendi, μέχρι σήμερα.
Η ωραιότερη ιστορία του, όμως, ήταν αυτή που έγραψε με τον οίκο Chanel, από το 1983. Μέχρι την τελευταία του εμφάνιση εκεί, εξέφρασε ένα όραμα, δουλεύοντας ακούραστα τις κολεξιόν με ακλόνητη προσοχή στη λεπτομέρεια.
Ευλογημένος με ένα εξαιρετικό ταλέντο για σκηνικά που κόβουν την ανάσα, ονειρεύτηκε συναρπαστικά σύνολα για κάθε πασαρέλα του. Επίσης, ο ίδιος φωτογράφησε και τις διαφημιστικές εκστρατείες της Chanel από τον Ιανουάριο του 1987.
Ο Karl Lagerfeld δεν ήταν απλώς σχεδιαστής, αλλά ένας οραματιστής με ολική προσέγγιση της μόδας, από τα περίφημα σκίτσα του έως το φωτογραφικό και το διαφημιστικό του έργο.
Ένα ταλέντο που κατάφερνε να «οσμίζεται» την εποχή του πολύ πριν από τους άλλους. Ένας αληθινός στοχαστής, δημιούργησε το επάγγελμα του στιλίστα, όπως ασκείται σήμερα, πολύ πριν από την εποχή του.
Ταξίδευε συνεχώς μεταξύ Παρισιού, Ρώμης και Νέας Υόρκης και μιλούσε άπταιστα τέσσερις γλώσσες, μια μηχανή με ανεξάντλητες πηγές ενέργειας και φινέτσας. Ο ίδιος έδωσε στις συλλογές για την Chanel, μια ταυτότητα και ένα άρωμα πραγματικά γαλλικό, ένα DNA σε όλο τον κόσμο.
Το πιο σημαντικό είναι πως ήταν ένας άνθρωπος της τέχνης, όχι μόνο της μόδας και δεν έπαψε ποτέ να αποτίνει φόρο τιμής στους καλλιτέχνες που κρατούσε τόσο κοντά στην καρδιά του.
Το 2010, η σιλουέτα του εκτυπώθηκε σε ένα μπουκάλι Coca-Coca Light, το οποίο έγινε έμβλημα της ποπ κουλτούρας, και το 2008, συμμετείχε σε μια εκστρατεία οδικής ασφάλειας, κάνοντας τα κίτρινα ανακλαστικά γιλέκα μόδα, πολύ πριν ξαναεμφανιστούν φέτος στο Παρίσι.
Ο Καρλ Λάγκερφελντ απέδειξε πως η πραγματική αρετή και το ταλέντο δεν έχουν ηλικία. Η ματιά του ήταν πάντοτε στο μέλλον και σιχαινόταν το παρελθόν, όσο τίποτα.
Πάντοτε δούλευε για την επόμενη κολεξιόν, δημιουργούσε τις τάσεις του αύριο, έραβε για τις σύγχρονες γυναίκες. «Οι άνθρωποι που λένε ότι χθες ήταν καλύτεροι από σήμερα υποτιμούν τελικά τη δική τους ύπαρξη», είχε πει κάποτε.
Ο Καρλ και οι ατάκες του
Ο ίδιος θα μνημονευτεί για το τεράστιο χιούμορ του, το ταλέντο του να δημιουργεί ατάκες και κάθε του πρόταση να είναι μια νέα έμπνευση, αν και υπήρξαν φορές που τα λεγόμενά του προκάλεσαν αντιδράσεις ή θεωρήθηκαν πολύ προκλητικές.
Κατά καιρούς τα είχε βάλει με την Χάιντι Κλουμ και την Κλόντια Σίφερ. Το 2012 είχε αποκαλέσει την Αντέλ «χοντρή» και αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Προκάλεσε σάλο όταν… «ζήτησε» από την Πίπα Μίντλεντον, αδερφή της συζύγου του πρίγκιπα Γουίλιαμ, να μην δείχνει το πρόσωπό της αλλά μόνο της πλάτη της…
Τον περασμένο Μάιο είχε εμφανιστεί εξοργισμένος για τη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, κάτι που κατά την γνώμη του προκάλεσε την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στο κοινοβούλιο. Τότε, είχε δηλώσει πως ήθελε να αποποιηθεί τη γερμανική υπηκοότητα και να γίνει Γάλλος. Στο Παρίσι ζούσε και εργαζόταν άλλωστε.
Δεν έκρυψε ποτέ την ομοφυλοφιλία του και ήταν ζευγάρι με τον Ζακ ντε Μπασιέ μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 1989.
Λάτρευε τη γάτα του, τη Choupette, την οποία είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2013 πως θα την «παντρευόταν» αν ήταν νόμιμο…
Μία τεράστια κληρονομιά…
Η οποία λέγεται ότι αγγίζει τα 200 εκατ. δολάρια που θα μοιραστεί σε πολλά πρόσωπα. Ανάμεσά τους ο 11χρονος βαφτισιμιός του Χάντσον και η γάτα του Choupette.
Η Choupette δεν είναι μια απλή γάτα, αλλά μια σταρ που ενέπνευσε τον σχεδιαστή, έχει δικό της λογαριασμό στο Instagram και έχει ήδη τη δική της περιουσία, καθώς η εμπορική της δραστηριότητα της απέφερε πολλά κέρδη.
Ο Lagerfeld την αγαπούσε και της τα είχε όλα. Δύο βοηθοί την φρόντιζαν και δεν την άφηναν ποτέ μόνη.
Σύμφωνα με την Le Figaro μετά τον θάνατο του σχεδιαστή η Choupette μπορεί να γίνει ακόμη πιο πλούσια και να γίνει, ίσως, η πιο ευκατάστατη γάτα του πλανήτη!
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien, το νομικό σύστημα στη Γαλλία απαγορεύει να ορίζεται ένα ζώο ως κληρονόμος σε διαθήκη, καθώς δεν είναι φυσικό και νομικό πρόσωπο. Ωστόσο, σε περίπτωση εφαρμογής του γερμανικού δικαίου, κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Το πιθανότερο, όμως, είναι ο Karl Lagerfeld να έχει λύσει το ζήτημα με την κληρονομιά της γάτας. Το πιθανότερο σενάριο είναι να έχει ορίσει τον επόμενο ιδιοκτήτη της Choupette, ο οποίος και θα κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία για να εξασφαλίσει μια άνετη και πλουσιοπάροχη ζωή γι’ αυτή μέχρι το τέλος της ζωής της!