Christian Dior: Ο κύριος New Look
Τα 12 πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για έναν από τους πιο σημαντικούς couturiers όλων των εποχών…
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι τα ηνία του Dior αναλαμβάνει πλέον η Maria Grazia Chiuri, η πρώτη γυναίκα καλλιτεχνική διευθύντρια στην ιστορία του ιστορικού γαλλικού οίκου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το μυθικό πρόσωπο του ταλαντούχου κυρίου Christian Dior.
1. O διάσημος πλέον σχεδιαστής μόδας γεννήθηκε στην παραθαλάσσια πόλη της Granville [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ], στη γαλλική Νορμανδία το 1905. Ήταν γιος ενός πλούσιου κατασκευαστή λιπασμάτων και ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Σε νεαρή ηλικία, η οικογένειά τους μετακόμισε στο Παρίσι.
2. Αν και οι γονείς του ήλπιζαν ότι ο Christian θα ακολουθούσε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, ο ίδιος ήταν καλλιτεχνική φύση και ξεκίνησε να πουλάει σκίτσα του στον δρόμο για χαρτζιλίκι. Μετά το σχολείο, ο Dior ανέλαβε τη διεύθυνση μίας γκαλερί τέχνης που του αγόρασε ο πατέρας του, όπου πωλούσε έργα από καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.
3. Με την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση του 1929 και την κατάρρευση της οικογενειακής επιχείρησης, ο 24χρονος Christian αναγκάστηκε να κλείσει την γκαλερί και να ξεκινήσει να εργάζεται με τον σχεδιαστή μόδας Robert Piguet μέχρι το 1940, όταν και τον κάλεσαν να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.
4. Το 1942 συνεργάστηκε με τον couturier Lucien Long, στον οποίο ήταν μαζί με τον Pierre Balmain βασικοί σχεδιαστές. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο ο Lelong -όπως άλλωστε και άλλοι γαλλικοί οίκοι μόδας- έντυσε τις συζύγους των Ναζί καθώς και των Γάλλων συνεργατών τους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει ζωντανό το όραμα της μόδας και να καταφέρει να επιβιώσει οικονομικά.
5. Την ίδια εποχή, η νεώτερη αδερφή του, Catherine έγινε μέλος της γαλλικής Αντίστασης, συνελήφθη από την Γκεστάπο και φυλακίσθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ravensbrück. Επέζησε και απελευθερώθηκε το 1945. Το 1947, ο Dior ονόμασε το πρώτο του άρωμα “Miss Dior” ως φόρο τιμής προς εκείνη.
6. Ίδρυσε τον οίκο Christian Dior στις 16 Δεκεμβρίου 1946, στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne στο Παρίσι με χρήματα από τον Marcel Boussac, μεγιστάνα βαμβακερών υφασμάτων. Επίσημα, ο οίκος θεωρεί έτος ίδρυσης το 1947, όταν ο σχεδιαστής παρουσίασε την πρώτη του κολεξιόν.
7. Στις 12 Φεβρουαρίου 1947, ο Dior παρουσίασε την πρώτη του κολεξιόν με 90 διαφορετικά σύνολα. Με ονόματα όπως “Corolle” και “Huit”, οι σιλουέτες του σύντομα βαφτίστηκαν ως “New Look”, μια φράση που χρησιμοποίησε πρώτος ο Carmel Snow του αμερικάνικου περιοδικού Harper’s Bazaar. Το show αποτελούνταν από πλούσιες φούστες μέχρι τη μέση της γάμπας, τονισμένη μέση και επίσης πλούσιο μπούστο. Παρότι αρκετοί αρχικά κριτίκαραν τις δημιουργίες του για την άσκοπη χρήση υφάσματος σε μια μεταπολεμική εποχή με αρκετούς περιορισμούς, το New Look, όπως καθιερώθηκε, βοήθησε να επιστρέψει το Παρίσι στην κορυφή της μόδας.
8. Ως αποτέλεσμα της πρώτης αυτής κολεξιόν, ο οίκος πλημμύρισε με παραγγελίες, ενώ διάσημες σταρ της εποχής όπως η Ρίτα Χέιγουορθ και η Μαργκότ Φοντέιν έκαναν την εμφάνισή τους με κομμάτια Dior ανεβάζοντας στα ύψη το προφίλ του νεοσύστατου οίκου. Μάλιστα, ο Dior προσκλήθηκε για μια επίδειξη από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, μολονότι ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ απαγόρευσε στις πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μάργκαρετ να φορέσουν το New Look προκειμένου να μην δώσουν το κακό παράδειγμα σε μια εποχή, κατά την οποία όλα αγοράζονταν ακόμη με δελτίο.
9. Ο Christian Dior ήταν φοβερά προληπτικός και γινόταν όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Κάθε του κολεξιόν περιελάμβανε ένα παλτό με το όνομα της γενέτειράς του Granville και σε κάθε επίδειξη τουλάχιστον ένα μοντέλο φορούσε τα αγαπημένα του λουλούδια, τα μιγκέ. Τέλος, ποτέ δεν διοργάνωσε κάποια επίδειξη μόδας χωρίς να έχει πρώτα συμβουλευτεί τον προσωπικό του μάντη χαρτιών ταρώ.
10. Το 1948 λανσάρισε το πρώτο του άρωμα, το Miss Dior και έναν χρόνο μετά το Diorama. Την ίδια χρονιά, έγινε ο πρώτος μετρ της μόδας που ανάθεσε την παραγωγή των δημιουργιών του σε εξωτερικούς συνεργάτες. Έχοντας αντιληφθεί τη σημασία του total look και την ανάγκη να συνδυάζει τα ρούχα με τα ανάλογα παπούτσια και τσάντα, “πούλησε” το όνομά του σε μια σειρά από αξεσουάρ πολυτελείας. Γούνες, καλσόν, γραβάτες, φουλάρια και αρώματα που έφεραν την επωνυμία Christian Dior κατασκευάζονταν σε ειδικές βιοτεχνίες και διατίθονταν σε όλο τον κόσμο.
11. Το 1955 ο 19χρονος Yves Saint Laurent γίνεται βοηθός του Dior με επιθυμία του σχεδιαστή να τον διαδεχθεί στα ηνία του οίκου.
12. Στις 24 Οκτωβρίου 1957 και σε ηλικία μόλις 52 ετών, ο Christian Dior παθαίνει καρδιακή προσβολή, η οποία αποβαίνει μοιραία. Την κηδεία του παρακολουθούν 2.500 κόσμου, μεταξύ των οποίων και διάσημες πελάτισσες όπως η Δούκισσα του Ουίνδσορ.