Frida Giannini: Η αμφιλεγόμενη
Frida Giannini: Η αμφιλεγόμενη
Frida Giannini: Η αμφιλεγόμενη
Frida Giannini: Η αμφιλεγόμενη
Η Frida Giannini εγκαταλείπει εσπευσμένα την καλλιτεχνική διεύθυνση του Gucci και μας αφήνει με την απορία: τι απέγινε το success story του ιταλικού οίκου;
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Τα νέα για την αποχώρηση της Frida Giannini από τα καλλιτεχνικά ηνία του Gucci μετά από δέκα χρόνια παρουσίας έκαναν τον γύρο του κόσμου της μόδας μέσα στον Δεκέμβριο, με την ανακοίνωση του ιταλικού οίκου να δίνει τον χρονικό ορίζοντα της επίσημης –και τελεσίδικης– διακοπής τής συνεργασίας τους μετά το επερχόμενο show για το φθινόπωρο/χειμώνα 2015-16, τον Φεβρουάριο. Όμως, στις 12 Ιανουαρίου 2015, η πληροφορία ότι η σχεδιάστρια ετοιμαζόταν να αποχωρήσει νωρίτερα – και μάλιστα μέσα σε λίγες μόλις ημέρες – έφερε ακόμη περισσότερη αναστάτωση, με τις εικασίες για τους λόγους της εσπευσμένης «φυγής» της και τα στοιχήματα για τον διάδοχό της να δίνουν και να παίρνουν, όπως άλλωστε και έγινε. Θα είναι ο Riccardo Tisci του Givenchy; Ο Joseph Altuzarra, ο Christopher Kane ή ο Anthony Vaccarello; Ή μήπως ο Alessandro Michele, συνεργάτης της Giannini, που όπως λένε οι πληροφορίες έχει τις… ευχές της μητέρας εταιρείας Kering;
Περισσότερο όμως και από τα σενάρια αποχώρησης (ο σύζυγός της και CEO της διάσημης ιταλικής επωνυμίας, Patrizio di Marco, εγκαταλείπει ταυτόχρονα με τη σχεδιάστρια τον Gucci) που έχουν ως επίκεντρο την πτωτική αγοραστική πορεία τού οίκου και το μειωμένο ενδιαφέρον των καταναλωτών, η συζήτηση στρέφεται αναπόφευκτα στην τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας της μόδας και τη στροφή σε φορέσιμα ρούχα που απευθύνονται σε αληθινές γυναίκες. Ένα concept που η ίδια η Giannini υποστήριζε ένθερμα από την αρχή της καριέρας της ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Gucci δηλώνοντας μάλιστα ότι «η γυναίκα στην οποία απευθύνομαι ξέρει πώς να δουλεύει αλλά και πώς να διασκεδάζει. Είναι πιο ισορροπημένη. Έχει μια πραγματική ζωή, με οικογένεια και, ίσως, και παιδιά». Έτσι, κατά τη δεκάχρονη πορεία της στον ιστορικό οίκο, προσπάθησε –τουλάχιστον τις πρώτες σεζόν– να απομακρυνθεί σχεδιαστικά από το ηδονιστικό στιλ του προκατόχου της Tom Ford και πρότεινε σέξι φλοράλ κοκτέιλ φορέματα, βερμούδες (ναι, καλά διαβάσατε!), πόλο μπλουζάκια και στενά, κοντά παντελόνια, αλλά και ένα ύφος που αργότερα συνδύαζε τα καθημερινά στοιχεία με την glam rock αισθητική.
Παρόλα αυτά, η μόδα έχει μικρή μνήμη και η αξία ενός σχεδιαστή κρίνεται πάντα από την τελευταία του κολεξιόν. Και η Frida Giannini είχε χρόνια να συναρπάσει το κοινό με πρωτοποριακές ιδέες και ρούχα που θα μπορούσαν να ξαφνιάσουν με τη φρεσκάδα τους. Ήδη, από το 2009 οι δημοσιογράφοι διέκριναν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στις δημιουργίες της που δεν μπορούσε να απογειώσει τον οίκο, παρ’ όλες τις καλές προθέσεις. Αποτέλεσμα: η ολοένα αυξανόμενη πίεση για πωλήσεις και καλύτερες κριτικές έκανε τη σχεδιάστρια να προβεί σε πανικόβλητες κινήσεις που δεν αντιπροσώπευαν την εικόνα και την ιστορία του Gucci.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό της και κυρίως στο ταλέντο της σηματοδότησε την αρχή του τέλους. Από ένα σημείο και μετά ήταν δύσκολο να προσδιορίσει κανείς την αισθητική ταυτότητα πίσω από το όνομα Gucci. Άλλωστε, μπορεί η ιδέα της φορέσιμης μόδας να είναι καλή στα χαρτιά αλλά καμιά φορά χρειάζεται την ευρηματική προσέγγιση ενός Hedi Slimane ή ενός Nicolas Ghesquière προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο. Και όπως έχουν αποδείξει πολλοί μεγάλοι μετρ, δεν έχουν τόση σημασία οι εκάστοτε τάσεις αλλά η πεποίθηση στο προσωπικό όραμα του καθενός. Όσο για το επαγγελματικό μέλλον της Frida Giannini, αν μάθει από τα λάθη της, μπορεί και να αποδειχθεί πιο υποσχόμενο απ’ ό,τι πιστεύουμε…