Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Hubert de Givenchy: In memoriam
Ήταν ο “εφευρέτης” του casual chic, ιδρυτής του ομώνυμου -και διάσημου- γαλλικού οίκου και ένας από τους πρωτοπόρους του pret-a-porter πολυτελείας. Ο Hubert James Taffin de Givenchy, μας αποχαιρέτησε στις 10 Μαρτίου 2018 σε ηλικία 91 ετών. Και ο κόσμος τής μόδας θα είναι πλέον πολύ πιο φτωχός χωρίς την παρουσία του.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Πριν λίγες ημέρες, τα νέα για τον θάνατο του Hubert de Givenchy έκαναν τον γύρο του κόσμου και γέμισαν με λύπη όχι μόνο τους εκατομμύρια θαυμαστές του στιλ του, αλλά και όλους τους εραστές της μόδας, γενικότερα. Αγαπητός, με χαμηλό προφίλ και εξαιρετικά ταλαντούχος, θεωρούνταν από τους ελάχιστους “gentlemen” της υψηλής ραπτικής.
Γεννημένος στο Μποβέ της Γαλλίας το 1927, ξεκίνησε την καριέρα του το 1945, όταν σε ηλικία μόλις 18 ετών ξεκίνησε να συνεργάζεται με τον διάσημο Γάλλο μετρ, Jacques Fath. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τους οίκους Robert Piguet, Lucien Lelong και Elsa Schiaparelli. Στα 25 του, αποφάσισε να ιδρύσει τη δική του μάρκα και την ονόμασε απλώς Givenchy, την οποία αργότερα χαρακτήρισε ως «την καλύτερη στιγμή της ζωής μου». Την ίδια χρονιά ο ταλαντούχος Hubert έδειξε την πρώτη του κολεξιόν, κερδίζοντας την προσοχή του κόσμου της μόδας.
Με μοντέλο την περίφημη Bettina Graziani (γνωστή και ως μόνο Bettina), εισήγαγε ένα νέο concept: το ντε πιες. Διαφορετικές, δηλαδή, φούστες και τοπ τα οποία μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους -όπως η περίφημη λευκή μπλούζα με τα μανίκια με βολάν, την οποία συνδύασε με μια ασορτί φούστα από γκαμπαρντίνα. Εισήγαγε κομμάτια πιο απλά, πιο άνετα και πιο ευκολοφόρετα από αυτά της υψηλής ραπτικής, τα οποία κατασκευάζονταν με πιο “ταπεινά” υφάσματα, όπως το λεπτό βαμβάκι, η οργαντίνα ή η βαμβακερή ποπλίνα.
Με αυτές τις δημιουργίες, ο Givenchy έδειξε για πρώτη φορά πώς θα μπορούσε κανείς να “εκδημοκρατίσει τη μόδα” παντρεύοντας τη φαντασία με μια αίσθηση του κλασικού προκειμένου να φτιάξει ένα κομψό αλλά την ίδια στιγμή casual look. Σιγά σιγά, αυτή η προσέγγισή του τον έκανε αγαπητό όχι μόνο στις απλές γυναίκες με αίσθηση του στιλ, αλλά και σε μια διάσημη πελατεία από την Τζάκι Κέννεντι μέχρι τη Δούκισσα του Ουίνδσορ.
Η σχέση του με την Όντρεϊ Χέπμπορν
Το 1953, ο Hubert de Givenchy γνώρισε την Όντρεϊ Χέπμπορν, ηθοποιό, μούσα του και στενή του φίλη, η οποία τον βοήθησε να χτίσει την καριέρα του. «Ήρθε στη ζωή μου με τον πιο αξιαγάπητο τρόπο», είχε δηλώσει ο σχεδιαστής το 2017. Γνωρίστηκαν μέσω κοινών γνωστών οι οποίοι ήθελαν να φέρουν σε επαφή τον Γάλλο σχεδιαστή με τη “δεσποινίδα Χέπμπορν”. Βέβαια, ο Givenchy περίμενε να συναντήσει την Κάθριν Χέπμπορν και ξαφνιάστηκε όταν είδε την Όντρεϊ ντυμένη με τζιν και μαρινιέρα να του ζητάει να σχεδιάσει την γκαρνταρόμπα της για την ταινία “Σαμπρίνα” του Billy Wilder.
Από εκείνη την ημέρα, οι δυο τους έγιναν αχώριστοι ξεκινώντας, παράλληλα με την προσωπική τους φιλία, και μια επαγγελματική συνεργασία, η οποία έφερε τα σχέδια του Givenchy στο ευρύ κοινό μέσα από τη μεγάλη οθόνη του Χόλιγουντ. Ο μετρ σχεδίασε τα κοστούμια της Όντρεϊ για την ταινία “Έξυπνο Μουτράκι” του 1957, για το θρυλικό “Πρωινό στο Τίφανις” του 1961 , για το “Ραντεβού στο Παρίσι” του 1963 και το “Πώς να κλέψετε 1.000.000 δολάρια” του 1966.
Η Όντρεϊ έγινε επίσης το πρόσωπο του αρώματος L’Interdit του οίκου, η πρώτη φορά που κάποια διασημότητα “δάνειζε” το πρόσωπό της σε μία μάρκα, ενώ προτιμούσε δημιουργίες Givenchy και στην προσωπική της ζωή. Η φιλία τους διήρκεσε μέχρι το 1993 και τον θάνατο της διάσημης ηθοποιού σε ηλικία 64 ετών. Η απώλειά της ήταν τεράστια για τον Hubert de Givenchy που δήλωνε ότι την σκεφτόταν πάντοτε και δεν μπορούσε παρά να χαμογελά όταν έβλεπε κάπου φωτογραφία της.
Η νέα εποχή
Ο Givenchy αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1995, επτά χρόνια μετά την εξαγορά του οίκου του από τον όμιλο LVMH και έπειτα από μία μακρά και επιτυχημένη καριέρα σχεδόν 40 ετών. Τα ηνία του οίκου του ανέλαβαν οι John Galliano, Alexander McQueen, Julien MacDonald και Riccardo Tisci, ενώ πλέον την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Clare Waight Keller.
Ο Hubert de Givenchy, σύμφωνα με τον σύντροφό του Philippe Venet, πέθανε στον ύπνο του, όπως ακριβώς έζησε: διακριτικά και ήσυχα…