Paolo Sebastian: Στην καρδιά της λυρικής ραπτικής του, η ελληνική μυθολογία ανθίζει

Paolo Sebastian: Στην καρδιά της λυρικής ραπτικής του, η ελληνική μυθολογία ανθίζει

Για τον οίκο μόδας Paolo Sebastian που ίδρυσε ο σχεδιαστής Paul Vasileff, η ραπτική, όπως η μυθολογία, είναι μια μορφή αφήγησης. Γεννημένος στην Αυστραλία, έκανε αίσθηση ήδη με την πρώτη συλλογή του το 2007, που παρουσίασε σε ηλικία μόλις 16 ετών! Στο φετινό Φεστιβάλ Μόδας της Μελβούρνης οι αιθέριες δημιουργίες του εμπνέονται από τον μύθο της Περσεφόνης…

Από τη Μαρία Καλοπούλου
Φωτογραφίες: Meaghan Coles / Paolo Sebastian

Ο Paul Vasileff μαθήτευσε δίπλα στη γιαγιά του, στη συνέχεια αποφοίτησε από το διάσημο Instituto di Design του Μιλάνου ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του και το πάθος του για την Υψηλή Ραπτική. Γοήτευσε με την πρώτη του συλλογή στο Παρίσι το 2016 για να κατακτήσει τη διεθνή σκηνή της μόδας με την συνεργασία του με την Disney για μία αποκλειστική συλλογή με τον τίτλο «Once upon a dream».

Οι δημιουργίες του είναι γεμάτες από λυρισμό, με κεντήματα και ραπτική πάντοτε στο χέρι και όπως έχει πει όλη του η σκέψη είναι να  μεταφέρει κάθε γυναίκα που ντύνεται με τα ρούχα του σε έναν ονειρικό κόσμο, γεμάτο χάρη, μαγεία, συναίσθημα και ομορφιά.

Το 2017 βραβεύτηκε ως ο νεότερος σχεδιαστής της Αυστραλίας και στη συνέχεια διακρίθηκε και με άλλα βραβεία, ενώ στο πελατολόγιό του καταγράφονται διάσημες πελάτισσες, όπως η Χάιντι Κλουμ, η Κέρυ Ουάσινγκτον, η Κέιτι Πέρι, η Κιμ Καρντάσιαν και πολλές ακόμη…

Ο μύθος της Περσεφόνης και η έμπνευση…

Όπως πολλές μυθικές γυναίκες, η ιστορία της Περσεφόνης έχει μια τραγική αρχή. Η πανέμορφη κόρη της θεάς Δήμητρας, απήχθη από τον Πλούτωνα, τον θεό του Άδη και κυβερνήτη του Κάτω Κόσμου. Η Δήμητρα έψαχνε μάταια την κόρη της και από τη λύπη της οι καλλιέργειες μαράζωσαν. Απαίτησε από τον Δία να της επιστραφεί η κόρη της, κι εκείνος παρακινημένος από τις ικεσίες των ανθρώπων διέταξε τον Πλούτωνα να ελευθερώσει την Περσεφόνη.

Ο Πλούτωνας έπρεπε να υπακούσει, αλλά έδωσε στην Περσεφόνη να φάει ένα ρόδι για να την δέσει μαζί του. Εκείνη έφαγε έξι σπόρια, και για κάθε σπόρο που έφαγε, θα έπρεπε να περνά ένα μήνα μαζί του. Έτσι, θα περνούσε τον μισό χρόνο στον Άδη και μισό με τη μητέρα της πάνω στη γη…

Όταν της επιτρέπεται να φύγει, η χαρά της μητέρας της Δήμητρας, σπάει τον κύκλο του χειμώνα, επιστρέφοντας τη ζεστασιά και το φως στον πάνω κόσμο.

Οι Αρχαίοι Έλληνες δημιουργούν μύθους σαν την Περσεφόνη για να εξηγήσουν τη λειτουργία του σύμπαντος. Παρατηρώντας τη φύση και σκεπτόμενοι την ανθρώπινη δυνατότητα, απέδιδαν στις θεότητες τα βαθύτερα ελαττώματα μας, δημιουργώντας μύθους. Στον μύθο της Περσεφόνης ξεδιπλώνεται η εναλλαγή των εποχών, αλλά η εναλλαγή των συναισθημάτων, από τη θλίψη και την απόγνωση, στην απόλαυση και στην ανεκπλήρωτη αγάπη.

Για τον  οίκο Paolo Sebastian, η ραπτική μοιράζεται αυτό το στοιχείο της αφήγησης με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η τέχνη της ραπτικής μεταφράζει την ιστορία σε ρούχο – όπως οι Αρχαίοι Έλληνες εξύφαιναν έναν μύθο! – τέλεια προσαρμοσμένη στο ανθρώπινο σχήμα.

Και όπως ακριβώς και η κατάσταση της Περσεφόνης, ο σχεδιαστής παρακολουθεί τις εποχές, κι έτσι κάθε συλλογή του καθοδηγείται από μια διαφορετική πτυχή της τέχνης, της ιστορίας και της ζωής.

Η συλλογή άνοιξη-καλοκαίρι 2021: Η ιστορία της Περσεφόνης

Ο σχεδιαστής και παιδί-θαύμα της Αυστραλίας, Paul Vasileff, έκτισε τη φήμη του πάνω στις αιθέριες και ποιητικές δημιουργίες του, χρησιμοποιώντας ιταλικά τούλια και γαλλικές δαντέλες που κάνουν τις γυναίκες να τον ερωτεύονται…

Φέτος,  στο ετήσιο Φεστιβάλ Μόδας της Μελβούρνης, το οποίο έλαβε χώρα από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου 2021, παρουσίασε την ξεχωριστή συλλογή, εμπνευσμένη από τον μύθο της Περσεφόνης. Ο Vasileff λέει ότι η αφήγηση μύθων πάντοτε τον γοήτευε και ότι η ελληνική μυθολογία είναι μαγική.

«Πραγματοποιήσαμε πολλή έρευνα για να εμβαθύνουμε στην ιστορία, τα θέματα, τα μηνύματα και το νόημα που υπάρχουν μέσα στον μύθο της Περσεφόνης», λέει ο Vasileff.

«Πήραμε κομμάτια εικονογραφίας, μοτίβα και θέματα του μύθου και τα χρησιμοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε τις γραμμές, τα κεντήματα αλλά και για την επιλογή χρωμάτων».

Ακόμα και ένα μη εκπαιδευμένο μάτι θα μπορούσε να εντοπίσει την ελληνική έμπνευση στη συλλογή του Vasileff. Γραμμές και κοψίματα που μοιάζουν με χιτώνες, ή με ρούχα που ντύνουν αρχαιοελληνικά αγάλματα.

Αλλά η συλλογή δεν περιορίζεται στο λευκό, ο μετασχηματισμός της Περσεφόνης εκφράζεται και υφάσματα και χρώματα πιο σκοτεινά, «πιο ακατέργαστα, όπως τα «γυμνά» μαύρα φορέματα, τα στράπλες και οι διαφάνειες, οι χρυσές λάμψεις πάνω σε μαύρο, οι πτυχώσεις αλλά και τα τολμηρά κοψίματα στον γυναικείο κορμό. «Αν και κομψή», εξηγεί ο Vasileff, «η συλλογή είναι αρκετά αισθησιακή».

«Η ιστορία της Περσεφόνης αφορά τη δύναμη, τον μετασχηματισμό, τη δυναμική και προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε το ταξίδι της Περσεφόνης στην πομπή των φορεμάτων και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η χρωματική παλέτα και το κέντημα».

Συγκεκριμένα, ο Vasileff μιλά για την επιθυμία να μην υποβιβάσει την ιστορία της Περσεφόνης μόνο σε τραγωδία, αλλά να αποτίσει φόρο τιμής στην απόλυτη μεταμόρφωσή της σε βασίλισσα του Κάτω Κόσμου.

«Για μένα, η τέχνη και η αφήγηση συμβαδίζουν. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στη βιομηχανία της μόδας και αυτό που είμαστε αρκετά τυχεροί για να δημιουργήσουμε με τη μάρκα μας είναι κομμάτια φορέσιμης τέχνης».

Δείτε Επίσης
To status quo της μόδας άλλαξε: Οι γυναίκες κρατούν τα ηνία τής Υψηλής ραπτικής!

Η μόδα, η υπερκατανάλωση και τι σημαίνει Υψηλή Ραπτική

Είναι μια διαχρονική φιλοσοφία που γίνεται πιο σχετική μόνο καθώς η βιομηχανία μόδας αντιμετωπίζει την καταστροφική της σχέση με το περιβάλλον και προσπαθεί να ξαναγράψει την αφήγηση της υπερκατανάλωσης.

Όπως δηλώνει ο Vasileff: «Η ραπτική αγνοεί τη μόδα. Η απόλυτη εστίαση στο άτομο σημαίνει ότι δεν αφορά μόνο το τελικό προϊόν αλλά το ταξίδι της δημιουργίας – τις ώρες, τις τεχνικές, την επίλυση προβλημάτων και τη βελτίωση που απαιτείται για να φέρει ένα κομμάτι από ένα σκίτσο στην πραγματοποίηση, κάτι που είναι τέχνη από μόνο του».

«Η ιδέα και η διαδικασία πίσω από τον σχεδιασμό ενός κομματιού Υψηλής ραπτικής είναι ότι δημιουργείς κάτι που δεν πρέπει να πετάς», τονίζει ο Vasilef.

«Είναι ένα πολύτιμο αντικείμενο και ελπίζουμε ότι οι γυναίκες θα λατρέψουν αυτά τα κομμάτια, ότι θα μείνουν μαζί τους και ότι τελικά θα τα κληρονομήσουν στις επόμενες. Κάθε κομμάτι κατά παραγγελία είναι τόσο προσωπικό και μοναδικό, και καθώς φτιάχνονται κατά παραγγελία, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου σπατάλη».

Το ήθος του οίκου Paolo Sebastian μιλά για την αυξανόμενη συνειδητοποίηση της βιομηχανίας της μόδας για τη βιωσιμότητα. Ο Vasileff απολαμβάνει την ελευθερία να δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία έναντι των μαζικών πωλήσεων.

Ελλείψει πίεσης στην παραγωγή, είναι σε θέση να ακολουθήσει μια προσεκτική, μελετημένη προσέγγιση στη μόδα, αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές πρέπει να βλέπουν τα ρούχα τους.

«Όλοι πρέπει να σκεφτόμαστε τη βιώσιμη πρακτική», λέει, «και η ραπτική μας κάνει να σκεφτόμαστε τις καθημερινές μας αγορές μόδας».

Στο τέλος της ημέρας, ο Vasileff έχει μόνο ένα άτομο στο μυαλό του: τη γυναίκα που ντύνει. Με την εξατομικευμένη συλλογή του, στόχος του δεν είναι μόνο να γιορτάσει τον ελληνικό μύθο, αλλά να μας υφάνει στη μυθολογία της ίδιας της μάρκας. Τυλίγοντάς μας σε λαμπερό τούλι, ο Vasileff σχεδιάζει την ίδια τη θεότητα.

«Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες την αίσθηση ενός ονείρου», λέει, «της απτής μαγείας».

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.