Το ανθολόγιο με τους καλύτερους φωτογράφους μόδας όλων των εποχών
Οι φωτογράφοι μόδας έχουν την ικανότητα να αιχμαλωτίζουν την ουσία του στιλ και της κουλτούρας και να δημιουργούν νέους κόσμους με τις εικόνες τους. Συγκεντρώσαμε τους καλύτερους φωτογράφους μόδας που άφησαν το στίγμα τους στον χώρο. Μία «οπτική» περιήγηση που πάει την αισθητική μας ένα βήμα πιο πέρα!
Από τη Σοφία Κροκιδά
Helmut Newton (31 Οκτωβρίου 1920 – 23 Ιανουαρίου 2004)
Ο Γερμανο-αυστραλός φωτογράφος που η εφημερίδα «The New York Times» τον χαρακτήρισε ως τον πιο «ανατρεπτικό φωτογράφο που προσπάθησαν οι πάντες να τον αντιγράψουν, και του οποίου οι προκλητικές, ερωτικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες θα μείνουν στην αιωνιότητα».
Ο Helmut Newton, ο ημίθεος του σέξι ασπρόμαυρου στην κάμερα, ήταν ένας από τους εμβληματικούς φωτογράφους μόδας. Τιμήθηκε με αμέτρητα βραβεία και σήμερα οι προκλητικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του είναι άμεσα αναγνωρίσιμες.
Το 1957 ο Newton υπέγραψε συμβόλαιο με την βρετανική Vogue και από τότε δούλεψε με μεγάλους πελάτες, από το Harper’s Bazaar μέχρι το Playboy. Η πιο διάσημη φωτογραφία του είναι το «Le Smoking», που απεικονίζει ένα μοντέλο να καπνίζει σε δρόμο του Παρισιού φορώντας ένα κοστούμι Yves Saint Laurent.
Richard Avedon (15 Μαϊου 1923 – 1 Οκτωβρίου 2004)
Ο Richard Avedon ήταν Αμερικάνος φωτογράφος μόδας και πορτραίτου, γνωστός για το ταλέντο του να αιχμαλωτίζει με την κάμερά του τα συναισθήματα και την προσωπικότητα των μοντέλων του.
Αναγνωρίζεται ως ο φωτογράφος του οποίου οι φωτογραφίες μόδας και τα πορτραίτα διασήμων όρισαν την αμερικανική εικόνα του στιλ, της ομορφιάς και της κουλτούρας για το τελευταίο μισό του 20ού αιώνα.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του φωτογράφισε 148 εξώφυλλα για τη Vogue και ήταν ένας από τους φωτογράφους της διάσημης fashion editor Diana Vreeland, φωτογραφίζοντας φανταστικές και εξωτικές ιστορίες μόδας.
Ο Avedon ήταν επίσης ο άνθρωπος πίσω από πολλές διάσημες διαφημίσεις όπως η καμπάνια του Calvin Klein με την δεκαπεντάχρονη Brooke Shields και μία σειρά φωτογραφιών του Gianni Versace τη δεκαετία του ’80.
Steven Meisel ( 5 Ιουνίου 1954)
Αμερικανός φωτογράφος μόδας που έγινε διάσημος (αλλά δέχτηκε και σφοδρές κριτικές) τόσο για τη δουλειά του στη βρετανική και την ιταλική Vogue όσο και για τη φωτογράφηση της φίλης του Μαντόνα για το βιβλίο της με τίτλο «Sex» το 1992.
Θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους φωτογράφους μόδας όλων των εποχών. Έχει φωτογραφήσει εξώφυλλα της ιταλικής Vogue από το 1988 μέχρι το 2018 και όλες τις καμπάνιες του οίκου Prada από το 2004 και μετά. Ο Meisel είναι γνωστός για τα αμφιλεγόμενα editorials του, όπως αυτό σε ψυχιατρική κλινική για την ιταλική Vogue.
Αλλά το portfolio του περιλαμβάνει επίσης διαφημιστικές φωτογραφήσεις για πελάτες όπως οι Valentino, Versace και Gap. Ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος είναι επίσης φίλος πολλών διασήμων.
Έχει φωτογραφήσει τους Mick Jagger, Tina Turner και Whitney Houston, και είναι ο άνθρωπος πίσω από το εμβληματικό εξώφυλλο της Madonna για το άλμπουμ Like a Virgin του 1984.
Mario Testino (30 Οκτωβρίου 1954)
Ο Περουβιανός Mario Testino, ένας από τους πιο διάσημους σύγχρονους φωτογράφους αυτής της λίστας, γνωστός για τις αυθόρμητες και glamour λήψεις διασημοτήτων και τα υπέροχα editorial μόδας για περιοδικά όπως: Vogue, V Magazine, Vanity Fair και GQ.
Γεννημένος στο Περού, είδε την καριέρα του να απογειώνεται το 1997 χάρη στη φωτογράφηση που έκανε με την πριγκίπισσα Νταϊάνα για εξώφυλλο του Vanity Fair.
Με το αιχμηρό και ζωηρό στιλ του δημιουργεί φωτογραφίες που συνδυάζουν την κουλτούρα με τη διαφήμιση και το πελατολόγιο του περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλα περιοδικά, οίκους μόδας όπως Burberry, Gucci και Dolce & Gabbana, Versace, Michael Kors, Chanel, Stuart Weitzman, Carolina Herrera αλλά και την Estée Lauder.
Annie Leibovitz (2 Οκτωβρίου1949)
Η Annie Leibovitz είναι Αμερικανίδα φωτογράφος με ιδιαίτερη φαντασία και αναγνωρίσιμη αισθητική. Είναι γνωστή για τις φωτογραφήσεις διασήμων αλλά και για μαγευτικές φωτογραφήσεις μόδας όπως αυτή της Vogue με θέμα την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.
Η περίφημη λήψη με polaroid του γυμνού John Lennon και της Yoko Ono, μόλις πέντε ώρες πριν τη δολοφονία του αγαπημένου Σκαθαριού, θεωρείται από το περιοδικό Rolling Stone, ένα από τα πιο διάσημα εξώφυλλά του.
Στην αρχή της καριέρας της η Leibovitz έγινε η κύρια φωτογράφος του περιοδικού Rolling Stone, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με τα περιοδικά Vanity Fair και Vogue.
Από τις πιο διάσημες φωτογραφίες της σίγουρα είναι αυτές της Hillary Clinton για την αμερικανική Vogue το 1998, ενώ η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου την έχει ανακηρύξει «Ζωντανό Θρύλο», ενώ είναι η πρώτη γυναίκα φωτογράφος που έκανε έκθεση στη National Portrait Gallery της Ουάσιγκτον.
Εκτός από τον χώρο των περιοδικών η επιτυχημένη πορεία της περιλαμβάνει καμπάνιες για πελάτες όπως η American Express και η Gap.
Irving Penn (16 Ιουνίου 1917 – 7 Οκτωβρίου 2009)
Ο Αμερικανός Irving Penn ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς φωτογράφους του 20ού αιώνα. Εκτός από τα πορτραίτα και τα editorial μόδας, ήταν γνωστός για το ταλέντο του να φωτογραφίζει μοντερνιστικές φωτογραφίες νεκρής φύσης με φαγητά, κόκκαλα και άλλα μικρά αντικείμενα.
Το 1943 φωτογράφησε το πρώτο και μοναδικό εξώφυλλο της Vogue με νεκρά φύση. Με καλλιτεχνικό υπόβαθρο, ο Penn σπούδαζε σχέδιο, ζωγραφική και γραφιστική, εφόδια που τον βοήθησαν να τελειοποιήσει το φωτογραφικό ταλέντο του. Η καριέρα του διήρκησε σχεδόν 70 χρόνια και οι πελάτες του περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τους Vogue, Issey Miyake και Clinique.
Nick Knight (24 Νοεμβρίου 1958)
Ο Nick Knight έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο διάσημους σχεδιαστές μόδας του κόσμου όπως οι Alexander McQueen, John Galliano και Yohji Yamamoto. Επίσης, έχει φωτογραφήσει καμπάνιες για τους οίκους Christian Dior, Yves Saint Laurent, Jil Sander και Tom Ford.
Ως φωτογράφος είναι γνωστός για τις πρωτοποριακή του ματιά στη μόδα. Στην καριέρα του έχει προσπαθήσει να ανατρέψει τους συμβατικούς κανόνες της ομορφιάς αγγίζοντας αμφιλεγόμενα θέματα όπως ο ρατσισμός, η χονδροφοβία και το γήρας.
Επίσης, είναι ιδρυτής και διευθυντής του βραβευμένου site μόδας SHOWstudio.com, το οποίο έχει βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό του πώς παρουσιάζεται σήμερα η μόδα. Eνώ είναι καθηγητής επί τιμή στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου. Το 2016 μία φωτογραφία του από τη διαφημιστική καμπάνια του 1992 για τον οίκο Jil Sander πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Phillips για το ποσό ρεκόρ των 300.000 ευρώ!
Peter Lindbergh (23 Noεμβρίου 1944 – 3 Σεπτεμβρίου 2019)
Ο Γερμανός φωτογράφος και σκηνοθέτης Peter Lindbergh είναι γνωστός ως ένας από τους πρώτους φωτογράφους που χρησιμοποίησαν αφήγηση στα editorial τους και είναι ο άνθρωπος πίσω από την περίφημη εποχή των supermodel της δεκαετίας του ‘90.
Μεταξύ άλλων φωτογράφησε τις Naomi Campbell, Christy Turlington, Cindy Crawford και Linda Evangelista, με έναν πρωτοποριακό, δικό του τρόπο, τονίζοντας τη φυσική ομορφιά τους.
Το portfolio του περιλαμβάνει το πρώτο εξώφυλλο της Anna Wintour το 1988, ενώ επίσης έχει σκηνοθετήσει πλήθος αναγνωρισμένων ταινιών, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ταινιών μόδας. Σήμερα τα δυναμικά, προσωπικά ασπρόμαυρα πορτραίτα του θεωρούνται από τα καλύτερα δείγματα σύγχρονης φωτογραφίας μόδας.
David Bailey (2 Ιανουαρίου 1938)
Ο Βρετανός φωτογράφος David Bailey φωτογράφισε το πνεύμα των swinging των ’60s. To 1960 o Bailey υπέγραψε συμβόλαιο ως φωτογράφος μόδας για τη Βρετανική Vogue και παράλληλα δούλευε ως freelancer φωτογραφίζοντας είδωλα όπως οι Beatles, Andy Warhol, Mick Jagger αλλά και το διαβόητο δίδυμο γκάνγκστερς, τα αδέρφια Kray.
Η αγαπημένη ταινία Blow Up (1966), του Michelangelo Antonioni, ήταν εμπνευσμένη από τον Bailey — και το 2012 το BBC έκανε μία ταινία για την διάσημη φωτογράφησή του το 1962 με την Jean Shrimpton, με τίτλο “We’ll Take Manhattan”.
Bruce Weber (29 Mαρτίου 1946)
Οι πρώτες φωτογραφίες του Bruce Weber δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό GQ στα τέλη του ‘70. Ο Αμερικανός φωτογράφος και περιστασιακά κινηματογραφιστής είναι γνωστός για το κλασικό αμερικάνικο στιλ του και τη φρέσκια ματιά του στη φωτογράφηση ανδρικών μοντέλων.
Οι φωτογραφίες του δείχνουν αρκετό γυμνό δέρμα, ενώ πολλές φορές τα μοντέλα του εμφανίζονται φορώντας μόνο τα εσώρουχά τους. Τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 έφερε την επανάσταση στην ανδρική φωτογραφία μόδας με τις καμπάνιες του για μάρκες όπως οι: Calvin Klein, Ralph Lauren και Abercrombie & Fitch, αλλά και για περιοδικά όπως Vogue, Elle και Vanity Fair.
Paolo Roversi (25 Σεπτεμβρίου 1947)
Ο φωτογράφος Paolo Roversi είναι γνωστός για τις ονειρικές φωτογραφίες του, οι οποίες συχνά περιέχουν σκοτεινές πινελιές. Είναι Ιταλός σύγχρονος φωτογράφος που ζει και εργάζεται στο Παρίσι και οι δουλειές του έχουν δημοσιευτεί στη Vogue και το Harper’s Bazaar, ενώ έχει φωτογραφήσει καμπάνιες για οίκους όπως οι Yohji Yamamoto και Comme des Garçons.
Η καριέρα του Roversi ξεκίνησε στα μέσα του ‘70 όταν ο Βρετανός φωτογράφος Lawrence Sackmann τον προσέλαβε ως βοηθό του και του έμαθε τα πάντα για την τέχνη της φωτογραφίας.
Tim Walker (γεννημένος το 1970)
Ο Βρετανός φωτογράφος Tim Walker είναι ίσως ο πιο ευρηματικός φωτογράφος μόδας. Είναι γνωστός για το ρομαντικό στιλ του και τα υπερβολικά, θεατρικά σκηνικά που στήνει.
Για παράδειγμα, φωτογράφησε τον Harry Styles να βγαίνει μέσα από ένα σουρεάλ γλυπτό και έχει φωτογραφήσει τη δική του σκοτεινή Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων με μοντέλα τους Whoopi Goldberg, RuPaul, Naomi Campbell και Sean ‘Diddy’ Combs.
Ξεκίνησε τη σχέση του με την τέχνη όσο δούλευε στη βιβλιοθήκη της Condé Nast του Λονδίνου και στη συνέχεια έκανε την πρώτη του φωτογράφηση μόδας για τη Vogue σε ηλικία μόλις 25 ετών.
Το ευρύτερο κοινό γνώρισε του δουλειά του κυρίως μέσω της έκθεσής του στο μουσείο V&A του Λονδίνου (όπου ζει και εργάζεται) με νέες του δουλειές εμπνευσμένες από εκθέματα του ίδιου του μουσείου. Συνεργάζεται με τα περιοδικά Vogue, W και Love
Rankin (γεννημένος το 1966)
Ο John Rankin Waddell – ή απλώς Rankin – είναι γνωστός ως ο άνθρωπος πίσω από το δημοφιλές περιοδικό Dazed and Confused που δημιούργησε το 1992 με τον Jefferson Hack.
Ως φωτογράφος έχει φωτογραφήσει άπειρους διάσημους, από την Kate Moss και την Heidi Klum μέχρι τον David Bowie, και έχει προσκληθεί να φωτογραφήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2001 για τα 50 χρόνια βασιλείας της.
Πιο πρόσφατα ίδρυσε το Rankin, ένα δημιουργικό agency που αυτοπροσδιορίζεται ως “δημιουργικό τμήμα από περίεργους τύπους”, αναλαμβάνοντας δουλειές για διάφορους πελάτες όπως η Rolls Royce και τα πολυτελή εσώρουχα Coco de Mer.
David LaChapelle (11 Μαρτίου 1963)
Αν ψάχνετε σουρεαλιστικές, υψηλού επιπέδου φωτογραφίες μόδας που να συνδυάζουν την ιστορία της τέχνης, τότε ο Αμερικανός φωτογράφος και κινηματογραφιστής David LaChapelle είναι αυτό που ψάχνετε.
Το στιλ του έχει χαρακτηριστεί κιτς ποπ και υπερ-ρεαλιστικό και το χαρακτηριστικό ύφος του έχει τραβήξει την προσοχή διασήμων, όπως οι Madonna, Naomi Campbell, David Beckham και Britney Spears.
Στις φωτογραφίες του υπάρχουν άπειρες αναφορές στην ιστορία της τέχνης και συχνά τις χρησιμοποιεί για διάφορα κοινωνικά μηνύματα. Τον έχουν αποκαλέσει «Φελίνι» της φωτογραφίας και η δουλειά τους έχει εκτεθεί σε πολλές γκαλερί και ιδρύματα ανά τον κόσμο.