Το πρώτο σούπερ μόντελ έλαμψε το 1900!
Τη δεκαετία του ‘60 ήταν η Τουίγκι, στα 90’s η Ναόμι Κάμπελ, η Σίντι Κρόφορντ και η Λίντα Ευαγγελίστα ήταν πιο διάσημες και από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Το πρώτο σούπερ μόντελ όμως έζησε στην Αμερική, στις αρχές του 20ου αιώνα και επηρέασε μια ολόκληρη εποχή.
Η Evelyn Nesbit, μια χυμώδης κοπέλα με χάλκινα μαλλιά από τη Φιλαδέλφεια, ήταν το πιο περιζήτητο μοντέλο για καλλιτέχνες και μόδιστρους στην Αμερική της Χρυσής Εποχής. Η ζωή της ήταν πολυτάραχη και περιπετειώδης, και η φήμη της κορυφώθηκε όταν ενεπλάκη σε μια δολοφονία – η υπόθεση τότε χαρακτηρίστηκε η «δίκη του αιώνα».
Προερχόμενη από μια φτωχή, συντηρητική οικογένεια Σκωτο-Ιρλανδών μεταναστών, στα τέλη του 1800 η νεαρή Έβελυν ζούσε στην Πενσυλβάνια και εργαζόταν από τα 14 της χρόνια ώς μοντέλο βικτωριανής εποχής και μόδας– που τότε βρισκόταν πια στο τέλος της. Το 1900 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη, πετά τα μακριά φορέματα και τα κλειστά ντεκολτέ και αρχίζει η κατακόρυφη άνοδος και λάμψη.
Ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος James Carroll Beckwith πήρε τη νεαρή Έβελυν υπό την προστασία του και τη σύστησε στον καλλιτεχνικό κύκλο και μεγάλους εικονογράφους. Σύντομα, η Νέζμπιτ γίνεται το πιο περιζήτητο μοντέλο στη Νέα Υόρκη και φιγουράρει στα εξώφυλλα διάσημων περιοδικών μόδας, όπως το Vanity Fair, το Harper’ Bazaar, το The Delineator και το Ladies’ Home Journal.
Η ερωτική και κοινωνική ζωή της πιο διάσημης αρτίστας των ΗΠΑ, ήταν αναλόγως εντυπωσιακή. Η φήμη της Νέζμπιτ όμως, εκτοξεύτηκε, όταν το 1905 παντρεύτηκε τον εκατομμυριούχο Harry K Thaw, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο. Με βεβαρημένο ψυχολογικό ιστορικό και παράφρονας από ζήλια, το 1906 ο σύζυγος σκότωσε εν ψυχρώ τον πρώην εραστή της γυναίκας του – τον διάσημο αρχιτέκτονα Stanford White – , ένα βράδυ σε μια παράσταση στο Madison Square Garden. Η πέτρα του σκανδάλου, Έβελυν, γίνεται πλέον το πρόσωπο της “δίκης του αιώνα” και η πιο διάσημη γυναίκα της Αμερικής.
Για δύο δεκαετίες, η Νέζμπιτ κυριαρχεί στον κόσμο του θεάματος, της διαφήμισης, της μόδας και καθορίζει ένα ολόκληρο πλαίσιο κοινωνικής ζωής. Τα μαλλιά και τα ρούχα της αντιγράφονται από κάθε γυναίκα στις ΗΠΑ και η ζωή της είναι σχεδόν καθημερινά πρωτοσέλιδο.
Όμως, η μακροχρόνια δίκη, η υπερέκθεση στα φώτα της δημοσιότητας, η άστατη ζωή και το περιπετειώδες διαζύγιο της με τον Thaw, επηρεάζουν τη διανοητική κατάσταση και την υγεία της. Στις δεκαετίες του ‘20 και του ‘30 πάσχει από κατάθλιψη, γίνεται αλκοολική και εθίζεται στη μορφίνη. Παίζει σε καμπαρέ και μπουρλέσκ θεάματα, χωρίς όμως να κάνει στριπτίζ και τελικά κάνει και μια απόπειρα αυτοκτονίας, η οποία την ξαναενώνει με τον πρώην σύζυγό της. Ωστόσο δεν ξαναπαντρεύτηκαν.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Νέζμπιτ εγκατέλειψε τη Νέα Υόρκη και ζούσε στο Λος Άντζελες, παραδίδοντας μαθήματα κεραμικής και γλυπτικής στη Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων.
Για αρκετά χρόνια έζησε ήσυχα στο Νιού Τζέρσεϊ και, τελικά, το λαμπερό κορίτσι της Αμερικής πέθανε μόνο σε έναν οίκο ευγηρίας στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, τον Γενάρη του 1967.