Το λαδί χθες, σήμερα και για… πάντα!
Όπως και να το ονομάσετε – στρατιωτικό, χακί ή πράσινο της ελιάς – τα ρούχα και αυτό το χρώμα πάνε πολύ πίσω στην ιστορία. Και όπως πολλά εμβληματικά κομμάτια του στιλ, είτε είναι η καμπαρντίνα της Burberry, είτε το μπουφάν MA-1, βρίσκονται «μόνιμα» στην πρώτη γραμμή. Τι κάνει αυτό το χρώμα να ξεχωρίζει;
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Το συγκεκριμένο πράσινο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τις ένοπλες δυνάμεις ως ένα απλό καμουφλάζ, επιτρέποντας στον χρήστη του να ενσωματωθεί απρόσκοπτα στο τοπίο. Στη μόδα, έχει χρησιμοποιηθεί για να ξεχωρίζει.
Για περισσότερο από έναν αιώνα, ο στρατιωτικός εξοπλισμός έχει επανασχεδιαστεί για να ταιριάζει στις ανάγκες των καθημερινών ανθρώπων. Τώρα, με τις επιπτώσεις από την έκρηξη του gorpcore να συνεχίζουν να δημιουργούν άγρια ζήτηση για βαριά προϊόντα τεχνολογίας, τα προαναφερθέντα στρατιωτικά είδη εξακολουθούν να μην δείχνουν σημάδια εξαφάνισης από τις τάξεις της μόδας.
Ωστόσο, αυτή η επιρροή υπερβαίνει τη λειτουργικότητα και μόνο. Βουτήξτε στα αρχεία των πιο εμβληματικών επωνυμιών της μόδας και θα δείτε ότι το χρώμα της ελιάς είναι παντού. Είναι ασφαλές να το ονομάσουμε ένα από τα πιο ανθεκτικά χρώματα της μόδας!
Χάρη στη συνεχιζόμενη άνοδο των αγορών μεταπώλησης και των λογαριασμών IG stan της δεκαετίας του ’90 και του ’00, όπως οι @prada.archive και @endyma, το olive green μονοπωλεί τις κλίμακες μιας νέας γενιάς κυνηγών των… δισκοπότηρων της μόδας.
Οι Prada, Helmut Lang, Comme des Garçons και Junya Watanabe βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του κύματος. Εκτός από τα στιβαρά υφάσματα και τις σοβαρές τσέπες, αυτοί οι σχεδιαστές έδωσαν προσοχή και στις στρατιωτικές παλέτες, κάνοντας το πράσινο της ελιάς βασικό στοιχείο των συλλογών τους.
Ένα από τα πιο εμβληματικά κομμάτια του Αυστριακού δημιουργού, ο Helmut Lang αποκάλυψε το «αλεξίσφαιρο» γιλέκο του στην πασαρέλα της συλλογής του το 1997, λαμπερό -το μαντέψατε- στο χρώμα της ελιάς.
Το βαλλιστικό γιλέκο του Helmut αντιγράφηκε από την Prada στα τέλη της δεκαετίας και έκτοτε μια μακρά λίστα διάσημων οίκων το υιοθέτησαν. Η Miuccia Prada ήταν ξεκάθαρα γαντζωμένη από τη στρατιωτική επιρροή, με τις συλλογές φθινόπωρο/χειμώνα 1998, 2000 και Miu Miu 1999 να στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις αναφορές και τα χρώματα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, αυτές οι αναφορές δεν πήγαν πουθενά… παρέμειναν στη μόδα. Βασική διδάξασα της οικειοποίησης και του ωφελιμισμού, η Junya Watanabe έκανε αρκετές συλλογές που άλλαξαν το παιχνίδι, ενώ εργαζόταν ως επικεφαλής σχεδιάστρια στον οίκο Comme des Garçons Homme, έχοντας ακονίσει τις δεξιότητές της υπό την άλλη σπουδαία Γιαπωνέζα σχεδιάστρια Rei Kawakubo.
Η συλλογή της Junya του 2006, μία από τις πιο διάσημες, έδωσε το πράσινο της ελιάς ως το αστέρι της παράστασης στην πασαρέλα. Έχοντας έμπνευση από την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Taxi driver» και τη χρήση στρατιωτικών υφασμάτων, τα μοντέλα εμφανίστηκαν στην πασαρέλα σχεδόν από το κεφάλι μέχρι τα νύχια φορώντας λαδί ρούχα.
Το γεγονός ότι μεγάλοι οίκοι αλλά και άλλες οικονομικότερες μάρκες συνεχίζουν να ρίχνουν νέα κομμάτια στην αγορά είναι απόδειξη της διαχρονικότητας της απόχρωσης αυτής του πράσινου.
Όχι μόνο είναι γεμάτη ιστορία του στιλ, αλλά φαίνεται απλά καλό όταν φοριέται. Είναι διασκεδαστικό στο στυλ και προσφέρεται για layering και κάνει εξαιρετική αντίθεση με τόνους όπως το καφέ, το γκρι, το υπόλευκο, ακόμη και το μωβ!
Με το πράσινο της ελιάς λοιπόν, μπορείτε να παίξετε με διαφορετικά στιλ, από λειτουργικά έως πολύ κομψά. Το λαδί φαίνεται ότι θα παραμείνει ένα από τα αγαπημένα χρώματα του κόσμου της μόδας.