Το στοιχείο του νερού στην ιστορία της μόδας
Ίσως επειδή είναι ευπροσάρμοστο και άπιαστο, ίσως επειδή συνδέεται με τα μυστήρια του υποβρύχιου κόσμου, η εγγενής ρευστότητα του νερού έχει εμπνεύσει αμέτρητα looks στην πασαρέλα και πραγματικά έργα τέχνης. Τι λέτε να «κολυμπήσουμε» με τους δημιουργούς που κατάφεραν να συνδυάσουν τον κόσμο της μόδας με την έντονη αίσθηση του αισθησιασμού και του μυστηρίου που τυλίγει το στοιχείο του νερού, από prints μέχρι πειραματικές επιδείξεις μόδας!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Το νερό δημιουργεί συναισθήματα, προκαλεί τη φαντασία, έχει ένα στοιχείο αινίγματος, στοιχεία δηλαδή που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους σχεδιαστές μόδας δημιουργώντας στενές σχέσεις με τα ρούχα και τα αξεσουάρ και την τέχνη.
Όπως το δημιουργικό έργο «Salt Years» του Sigalit Landau, του καλλιτέχνη που βύθισε παπούτσια και ρούχα στη Νεκρά Θάλασσα για είκοσι χρόνια για να τα καλύψει με κρυσταλλωμένο αλάτι, υποδηλώνοντας μια αναλογία τής μεταστοιχειώδους αγάπης και μια μελλοντική ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των λαών.
Versace άνοιξη-καλοκαίρι 1992: Εμπνευσμένος από τον ζωγράφο Jean-Honoré Fragonard, το 1992 ο Gianni Versace αναβίωσε ξανά τα εμπριμέ μεταξωτά που οι πελάτες του είχαν αγαπήσει τόσο πολύ τη δεκαετία του 1980, επαναφέροντας με νοσταλγία το «Trésors de la mer», το μπλε και χρυσό μοτίβο από το οποίο εμπνεύστηκε και η Donatella Versace τις συλλογές της, καθώς ο κώδικας είναι σταθερά αποτυπωμένος στο μυαλό όσων αγαπούν τον ιταλικό Οίκο.
Οι εμφανίσεις SS1992 που δημιουργήθηκαν από τον Gianni Versace συνδύασαν την υψηλή ραπτική με την αθώα απλότητα των υφασμάτων όπως το τζιν, προκαλώντας σάλο – για να περιγράψει τη συλλογή, η Vogue έγραψε: «Ο Versace το αποκαλεί «ρομαντικό ροκ» ή «κομψό και σοκ»» – αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την αδερφή του για το SS21 σε ογκώδεις σιλουέτες και ποπ αποχρώσεις.
Ομοίως, η βρετανίδα σχεδιάστρια Simone Rocha εμπνεύστηκε από τα στοιχεία της θάλασσας, αν και με μια πιο ρομαντική έννοια, χρησιμοποιώντας τα μαργαριτάρια ως μεταφορική εικόνα μέχρι το σημείο να τα μετατρέψει σε ένα από τα διακριτικά στοιχεία της μάρκας της.
Για τη συλλογή φθινόπωρο-χειμώνα 2020, η Rocha αποφάσισε να βασίσει τα σχέδιά της σε καταστάσεις στις οποίες το νερό παίζει κεντρικό ρόλο, όπως η γέννηση και η βάπτιση. Κοιτάζοντας το θεατρικό έργο για τη ζωή στα ιρλανδικά νησιά Aran Riders to the Sea, γραμμένο από τον J.M. Synge, οι δημιουργίες της συνδύασαν το κρεμ χρώμα του μαλλιού με την ανακλαστικότητα του μαργαριταριού.
Ο Riccardo Tisci απεικόνισε τη συλλογή άνοιξη καλοκαίρι 2021 για τον οίκο Burberry, οδηγούμενος από το όνειρο της ελευθερίας που χάθηκε από την πανδημία ως «μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός καρχαρία και μιας γοργόνας».
Ο εν λόγω καρχαρίας, ένα ζώο που αγαπούσε πολύ ο σχεδιαστής, ωστόσο, αντιπροσώπευε κάτι δυσοίωνο: τον τρόμο της μοναξιάς που ένιωθε όλος ο κόσμος κατά τη διάρκεια του lockdown, μεταφρασμένος, στη γλώσσα του Tisci, στο μπλε χρώμα.
Όταν οι πασαρέλες… βυθίζονται στο νερό
Παρόλο που η παραλία είναι γνωστή ως μέρος χαλάρωσης, διαλογισμού και ηρεμίας, η βιομηχανία της μόδας έχει καταφέρει να την απεικονίσει με σκοτεινό και ζοφερό τρόπο στην πασαρέλα.
Όπως , στην επίδειξη φθινόπωρο-χειμώνας 2020 του Balenciaga, όταν ο δημιουργικός διευθυντής Demna Gvasalia, είπε; «Είναι το πιο σκοτεινό σόου που έχω κάνει ποτέ». Τα αδύναμα φωτισμένα δωμάτια πλημμύρισαν με νερό μέχρι τη δεύτερη σειρά καθισμάτων για μια συλλογή την οποία εμπνεύστηκε από τη γεωργιανή καταγωγή του, την ενδυμασία των κληρικών και τους διακριτικούς κώδικες της καθολικής θρησκείας.
Η παρουσία του νερού στην πασαρέλα αντανακλούσε το φλογερό κόκκινο ταβάνι, απεικονίζοντας την αποκαλυπτική ατμόσφαιρα που πάντα τον γοήτευε.
Αυτό το γραφικό κόλπο είχε επίσης χρησιμοποιηθεί τον προηγούμενο χρόνο από τον Anthony Vaccarello, για την πασαρέλα άνοιξη-καλοκαίρι 2019 του Saint Laurent, αλλά σε εκείνη την περίπτωση χρησίμευσε ως φόντο για φορέματα των 60s και 70s που παρέπεμπαν στα χρόνια της σεξουαλικής απελευθέρωσης και της δύναμης του αισθησιασμού.
Και πριν από αυτό, ήταν ο Karl Lagerfeld που βύθιζε το λαμπερό πλήθος στο νερό, επινοώντας – μαζί με τη Zaha Hadid – για την πασαρέλα άνοιξη-καλοκαίρι 2012 της Chanel ένα σύνολο εμπνευσμένο από μια υποβρύχια πραγματικότητα.
Δημιουργήθηκε έτσι ένας μαγικός διάκοσμος στο Grand Palais με μεγάλα λευκά και διάφανα γλυπτά και φιλοξενώντας τη Florence Welch στις νότες του “What the Water Give Me” να αναδύεται μέσα από μία αχιβάδα, με έμπνευση από την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι.
Το υποβρύχιο… σύμπαν
Ίσως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα σόου στην ιστορία της μόδας, το Plato’s Atlantis, για την άνοιξη-καλοκαίρι του 2010 του Alexander McQueen, απεικόνιζε μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα άμεσα εμπνευσμένη από ένα εξωγήινο, υποβρύχιο σύμπαν.
Τα ρούχα αντανακλούσαν τα ζωηρά χρώματα στην πασαρέλα με σχεδόν εκτυφλωτικό τρόπο, τα χτενίσματα έμοιαζαν με ψηλά, τρομακτικά πτερύγια, το μακιγιάζ μιμούνταν τα βράγχια των ψαριών με προσθετικά άκρα και οι ιλιγγιώδεις γόβες – που φορούσε περίφημα η Lady Gaga για το βίντεο κλιπ του Bad Romance – απηχούσε το στρογγυλεμένο σχήμα του ζώου που πήραν το όνομά τους, Armadillo.
Ο McQueen επινόησε ένα αποκαλυπτικό τοπίο, που δείχνει το μέλλον ενός νέου πολιτισμού που γεννήθηκε μετά την οικολογική καταστροφή του σύγχρονου κόσμου.
Ένα χρόνο αργότερα, ο κόσμος ανακάλυψε την υδάτινη ποιότητα των υφασμάτων της Iris Van Herpen κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της συλλογής της άνοιξη-καλοκαίρι 2011, που διοργάνωσε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Άμστερνταμ για να ενώσει τα μυαλά των αρχιτεκτόνων και των σχεδιαστών.
Μαζί με το αρχιτεκτονικό γραφείο Benthem Crouwel, η Van Herpen σχεδίασε μια εμφάνιση που αναπαράγει ρεαλιστικά την εμφάνιση του νερού, εγκαινιάζοντας εκείνη τη στιγμή αυτό που κάνει τη δουλειά της σχεδιάστριας να ξεχωρίζει ακόμα στο πεδίο. Το φόρεμα Splash, μαζί με την υπόλοιπη συλλογή Crystallization, ήταν το πρώτο τρισδιάστατο τυπωμένο φόρεμά της, ένα έργο τεχνολογικής και υφασμάτινης πρωτοπορίας που αμφισβητεί τα όρια των δυνατοτήτων.
Μαργαριτάρια, αστερίες και κοράλλια
Γιορτάζοντας τη μαγεία της θηλυκότητας, με εύπλαστες σιλουέτες και λεπτομέρειες της θαλάσσιας ζωής, οι σχεδιαστές μόδας έχουν εμπνευστεί και από τα πλάσματα του ωκεανού…
Κοράλλια κεντημένα ή σε μοτίβα, αστερίες και αχιβάδες, όλοι οι θησαυροί και τα σύμβολα της θάλασσας έχουν χρησιμοποιηθεί σε ονειρεμένες δημιουργίες, όπως εννοείται και σε κοσμήματα. Ενώ φυσικά τα μαργαριτάρια που αντηχούν τον ήχο της θάλασσας δεν θα μπορούσαν να μην αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο στις συλλογές της μόδας.
Και τέλος…
Δεν θα μπορούσε κανείς να ολοκληρώσει αυτό το άρθρο χωρίς να αναφέρει έναν άλλο από τους πιο καινοτόμους σχεδιαστές, τον Hussein Chalayan. Στην περίπτωσή του, το νερό χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση της συλλογής άνοιξη-καλοκαίρι του 2016 περισσότερο ως μέσο παρά ως έμπνευση:
Δύο ντους τοποθετημένα στη μέση της πασαρέλας μπήκαν σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της επίδειξης και μούσκεψαν δύο μοντέλα και τα ρούχα τους, τα οποία ήταν εξ ολοκλήρου από χαρτί. Όταν το νερό ήρθε σε επαφή με το χαρτί, τα υλικά έλιωσαν, αποκαλύπτοντας λευκά βραδινά φορέματα κεντημένα με μαύρα κρύσταλλα Swarovski.