Φύλλα ανανά, μανιτάρια και κάκτοι: Το δέρμα του μέλλοντος!
Για να συμβαδίσουν με τη νέα εποχή της οικολογικής συνείδησης, όλο και περισσότεροι σχεδιαστές παραιτούνται από το παραδοσιακό δέρμα. Ποιες είναι οι νέες και από ό,τι φαίνεται καλύτερες εναλλακτικές λύσεις δέρματος και ποιοι είναι οι σχεδιαστές που «αγκαλιάζουν» την αλλαγή;
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Για πάρα πολύ καιρό, οι καταναλωτές με οικολογική συνείδηση είχαν λίγες επιλογές σε ό,τι αφορά το δέρμα. Με το PVC να χαρακτηρίζεται ως το πιο επιβλαβές για το περιβάλλον από όλα τα πλαστικά, το δέρμα PU έγινε η πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση σε σχέση με το δέρμα ζώων.
Αλλά χάρη σε δημιουργικούς σχεδιαστές και σε πολλούς οίκους μόδας που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, επιτέλους εξοικειωνόμαστε με το δέρμα φυτικής προέλευσης!
Το Pinatex, δέρμα φτιαγμένο από φύλλα ανανά!
Έγινε δημοφιλές τα τελευταία χρόνια με την ενσωμάτωσή του στην επικρατούσα μόδα, λόγω της εξαιρετικής ελαστικότητας και αντοχής του που μοιάζει με δέρμα.
Η Hugo Boss και η νεοφερμένη μάρκα στο Λονδίνο, House of Marici, έχουν συμπεριλάβει αυτό το υποπροϊόν φρούτων σε μια σειρά από τα σχέδιά τους – και όσοι γνωρίζουν το ύφασμα μπορούν να καταλάβουν γιατί.
Το Pinatex έχει λάβει την απόλυτη έγκριση από ειδικούς αειφορίας, λόγω των φιλικών προς το περιβάλλον ιδιοτήτων του. Φτιαγμένο στο χέρι από ήδη συλλεγμένους ανανάδες, το Pinatex δεν απαιτεί επιπλέον πόρους (νερό, γη ή λιπάσματα) στην παραγωγή του. Ενώ τα φύλλα που έτσι κι αλλιώς παραδοσιακά πετιούνταν, τώρα γίνονται μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες.
Ενώ το Pinatex έχει ήδη μπει για τα καλά στην παραγωγή εναλλακτικών δερμάτων, η κοινότητα της μόδας αρχίζει να αναγνωρίζει ότι τα φυτά δεν είναι μόνο για να στολίζουν τα διαμερίσματά μας. Είτε μεγάλωσαν σε δέντρα είτε κάτω από το έδαφος… διάφορα βιο-δερμάτινα έχουν μπει στο ραντάρ των νέων εναλλακτικών και ήρθαν για να μείνουν!
Δέρμα μανιταριού
Για δισεκατομμύρια χρόνια, τα διασυνδεδεμένα συστήματα του μυκηλίου έχουν απλωθεί κάτω από τα πόδια μας… Τώρα, οι εταιρείες νέας τεχνολογίας το κατασκευάζουν σε ένα υλικό που είναι ό,τι αγαπάμε στο δέρμα, χωρίς τη σκληρότητά του.
Η Stella McCartney και ο Hermès γράφουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας, με τις δύο μάρκες να κυκλοφορούν τα σχέδιά τους για νέες συλλογές χρησιμοποιώντας δέρμα μυκήτων.
Η χρήση του κατοχυρωμένου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υφάσματος, που ονομάζεται Mylo, από την McCartney είναι παγκόσμια πρώτη. Κι ενώ η Stella McCartney, από την ίδρυση του οίκου της βασίζεται στη βιωσιμότητα, ο οίκος Hermès κυκλοφόρησε μία ταξιδιωτική τσάντα με βάση το δέρμα από μανιτάρια σηματοδότοντας το δικό του ντεμπούτο με βιώσιμο δέρμα.
Οι ταπεινοί μύκητες έχουν ενώσει όχι μόνο τον Hermès και τη Stella McCartney, αλλά και τις Adidas, Lulu Lemon και Kering, τη μητρική εταιρεία πίσω από οίκους όπως ο Balenciaga, η Bottega Veneta και ο Alexander McQueen, για να αναφέρουμε μερικές.
Η Καλιφορνέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας πίσω από την τρέλα με τους μύκητες, Bolt Threads, ανακοίνωσε ότι οι συνεργασίες ήταν ιστορικές για να πείσουν τους ανταγωνιστές του κλάδου να συναντηθούν σε έναν αγώνα για την εφεύρεση βιώσιμων λύσεων – ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα λαμβάνοντας υπόψη την τάση τους για αποκλειστικότητα.
Ο κάκτος που μπορείτε να φορέσετε
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι κάκτοι ήταν η καλύτερη λύση για εκείνους με μηδενική ικανότητα να φροντίζουν ένα φυτό στη γλάστρα τους… Το δέρμα κάκτου, όμως είναι μια εξαιρετικά φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για δέρμα από μία οικογένεια φυτών γεμάτη αγκάθια! Αναπτύχθηκε από τη μεξικανική εταιρεία Desserto και αγαπήθηκε από τις μάρκες για την απίστευτη στα όρια της… ειρωνείας απαλή του αίσθηση.
Σκεφθείτε δε ότι αυτό το φυτό δεν απαιτεί πολύ νερό, ενώ δεσμεύει μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα για την ανάπτυξή του. Το φυτό που βρίσκεται σε κάθε γλάστρα, μπορεί να είναι απλώς η απάντηση στο πρόβλημα της ρύπανσης της βιομηχανίας της μόδας.
Ο οίκος Karl Lagerfeld συνεργάστηκε με το supermodel Amber Valletta για να αναπτύξει από κοινού μια συλλογή βιώσιμων αξεσουάρ, η οποία αναμένεται έκανε το ντεμπούτο της την άνοιξη του 2021. Η σειρά περιλαμβάνει μια συνειδητή επανάληψη της εμβληματικής τσάντας K/Kushion του Lagerfeld, φτιαγμένη με δέρμα κάκτου Desserto, σε δύο χρώματα – πράσινο και μαύρο.
Η εταιρεία CLAE του Λος Άντζελες κυκλοφόρησε πρόσφατα το πρώτο sneaker στον κόσμο από δέρμα κάκτου. Ονομάζεται Bradley, διατίθεται σε τρία χρώματα, συνδυάζοντας το εξωτερικό δέρμα του κάκτου με επένδυση από βαμβακερό καμβά, σόλα από 100% φυσικό καουτσούκ και συσκευασμένο σε φιλικό προς το περιβάλλον ανακυκλωμένο χαρτόνι.
Η σουηδική vintage μάρκα από αειφόρο ανακυκλωμένο δέρμα, η Deadwood Studios κυκλοφόρησε μια συλλογή από δέρμα κάκτου. Σε ανδρικό και γυναικείο στιλ, μπορείτε να επιλέξετε το κλασικό River Jacket σε τρία χρώματα – πράσινο, κόκκινο και μπεζ. Επιπλέον, η Deadwood έχει σχεδιάσει ασορτί δερμάτινο παντελόνι από δέρμα κάκτου για να ολοκληρώσει την απόλυτη μοντέρνα εμφάνιση χωρίς δέρμα από ζώα.
Απόβλητα, όχι
Για να μην μείνει έξω από τη βιώσιμη στιγμή, η αυστραλιανή επωνυμία, Oroton, έχει αναπτύξει μία πρωτοβουλία για παραγωγή χωρίς απόβλητα, με την κυκλοφορία μιας σειράς εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένων δερμάτινων τσαντών. Δεν υπάρχουν μανιτάρια εδώ, αλλά παραδόξως το επιλεγμένο υλικό προήλθε από τα υπολείμματα οικιακών γαντιών κηπουρικής––άρα μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κατάλληλο υλικό μπορεί πραγματικά να βρεθεί οπουδήποτε.
Αυτές οι ιστορικές οικολογικές κινήσεις πολλών παραδοσιακών οίκων μόδας κάνουν μια σαφή δήλωση. Προσαρμοστείτε στην εποχή ή θα χάσετε τη μόδα—και το τελευταίο δεν αποτελεί επιλογή. Η χρήση των φυτικών απορριμμάτων στη μόδα έχει ξεκινήσει για τα καλά και αποτελεί ήδη πραγματικότητα. Θα ήταν λάθος, αν αμελήσουμε τη χρήση τους.