Γιατί τα γυναικεία ρούχα είναι χειρότερης ποιότητας σε σύγκριση με τα ανδρικά;

Γιατί τα γυναικεία ρούχα είναι χειρότερης ποιότητας σε σύγκριση με τα ανδρικά;

Γνωρίζουμε ότι τα ψώνια μάς φτιάχνουν τη διάθεση! Έχετε σκεφτεί όμως, γιατί τα γυναικεία ρούχα είναι κατά τεκμήριο χειρότερης ποιότητας από τα ανδρικά; Πιο λεπτά, πιο εύθραυστα και χαλάνε ευκολότερα; Πώς θα καταλάβουμε την ποιότητα και πότε κάνουμε την αγορά;

Από τη Μαρία Καλοπούλου 

Μάλλον, αν δεν πρόκειται να αγοράσετε κάποιο δώρο ή δεν συνοδεύετε κάποιον άντρα για ψώνια, δύσκολα θα βρεθείτε σε ένα κατάστημα με ανδρικά ρούχα. Τι θα γινόταν όμως, αν σας λέγαμε ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για να πάτε στα καταστήματα με ανδρικά και να κοιτάξετε γύρω;

Τόσο οι καταναλωτές όσο και όσοι ασχολούνται από οποιαδήποτε σκοπιά με τη μόδα, συμφωνούν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων. Και δεν μιλάμε μόνο για τις τιμές ή για το γεγονός ότι τα κουμπιά στα ανδρικά σακάκια και πανωφόρια βρίσκονται σε διαφορετική πλευρά από αυτά των γυναικών.

Μιλάμε επίσης για τον τύπο υφασμάτων που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές για να φτιάχνουν τα ρούχα μας. Για παράδειγμα, τα γυναικεία ρούχα (ειδικά όταν πρόκειται για πουκάμισα και μπλουζάκια) είναι στην πραγματικότητα πιο λεπτά, γεγονός που συχνά κάνει τις μπλούζες πιο αποκαλυπτικές. Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Η μαζική μόδα «υπαγορεύει» τα γυναικεία ρούχα να είναι πιο λεπτά σε σύγκριση με τα ανδρικά

Η μαζική μόδα «υπαγορεύει» τα γυναικεία ρούχα να είναι πιο λεπτά σε σύγκριση με τα ανδρικά

Οι γνώστες του χώρου της μόδας ισχυρίζονται ότι η τάση χρήσης πιο λεπτών υφασμάτων στα γυναικεία ρούχα μπορεί να συνδεθεί με την άνοδο της γρήγορης και μαζικής. Κάτι που συμβαίνει εδώ και αρκετό καιρό.

Επειδή εταιρείες, όπως η H&M και η Zara χρειάζεται να ανανεώνουν τις συλλογές τους σε γρηγορότερο (και φθηνότερο) ρυθμό, προσπαθούν να «κόβουν» από παντού.

Αυτό σημαίνει τη χρήση φθηνότερων, συνθετικών υλικών, καθώς και την κατασκευή ρούχων σε χώρους και τόπους, όπου οι μισθοί είναι χαμηλοί και η διαδικασία κατασκευής μαζική και χωρίς προδιαγραφές. Αν μπορείτε να φανταστείτε ραπτομηχανές κυριολεκτικά επανδρωμένες από χιλιάδες εργαζόμενους, αυτό είναι πιθανότατα που θα αντικρύζατε.

Αυτές οι συνθήκες καθιστούν εύκολο να κατανοήσουμε, πώς και γιατί η γρήγορη μόδα είναι φθηνή αλλά και γιατί τα ρούχα συχνά δεν είναι καλά και δεν αντέχουν περισσότερο από μερικές πλύσεις. Και παρόλο που η γρήγορη μόδα έχει κάνει το ντύσιμο πιο ευρέως διαθέσιμο, τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά δεν μπορούν να μας ικανοποιούν.

«Βλέπεις κάποια ρούχα και είναι απλά σκουπίδια. Είναι απλά χάλια. Το κοιτάς  και σκέφτεσαι, ναι, θα το φορέσεις το βράδυ του Σαββάτου στο πάρτι σου – και στη συνέχεια θα είναι… κουρέλι!», λέει ο Simon Collins, Πρύτανης της διάσημης  Σχολής Μόδας και Σχεδίου Parsons της Νέας Υόρκης.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα των ρούχων που αγοράζετε;

Δείτε Επίσης
«Μήλο ή αχλάδι»; Ντυθείτε ανάλογα με το σώμα σας χωρίς συγκρίσεις… με φρούτα!

Πώς μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα των ρούχων που αγοράζετε;

Επειδή πολλοί από εμάς είμαστε «βαθιά χωμένοι» στην κουλτούρα της γρήγορης μόδας, ο Timo Rissanen, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Zero Waste Fashion Design», λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που καταναλώνουμε.

Οπότε αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξοδεύουμε τα ωραία μας λεφτά σε κακά ρούχα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα νέο τοπ, αγγίξτε το ύφασμα και αναρωτηθείτε, αν το αισθάνεστε λεπτό και εύθραυστο ή λείο και βαρύ.

«Όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχουν χρησιμοποιηθεί για ένα ύφασμα, τόσο πιο πιθανό είναι να διαρκέσει περισσότερο”, λέει. «Για να το τεστάρετε κρατήστε το ρούχο στο φως, ώστε να μπορείτε να καταλάβετε πόσο παχύ είναι το ύφασμά του ή πόσο πυκνή είναι η ύφανσή του».

Ο Rissanen λέει επίσης ότι το τέντωμα ενός μικρού κομματιού από το ύφασμα, (ειδικά αν είναι πλεκτό) είναι ένας καλός τρόπος για να καταλάβετε αν αξίζει να το αγοράσετε.

Εάν το τεντωμένο κομμάτι δεν επιστρέψει στο αρχικό του σχήμα, ίσως είναι καλύτερο να μην προβείτε στην αγορά, διότι δεν θα αργήσει το χαριτωμένο μπλουζάκι σας να γίνει ένα ακόμη απόρριμμα που θα βρεθεί σε χώρο υγειονομικής ταφής…

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.