Η άνοδος, η πτώση και η επάνοδος διάσημων οίκων μόδας

Η άνοδος, η πτώση και η επάνοδος διάσημων οίκων μόδας

Στον κόσμο της μόδας τίποτα δεν είναι μόνιμο. Ούτε οι ίδιοι οι οίκοι. Μάλιστα, μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα κάποια στιγμή βρέθηκαν σε δυσκολίες, πριν απολαύσουν την παγκόσμια αναγνώριση. Διαβάστε την ιστορία τους.

Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

TOMMY HILFIGER

Η άνοδος: Ο σχεδιαστής εισήλθε στον κόσμο της μόδας στις αρχές των 70s σε ηλικία 18 ετών, με το The People’s Place, ένα κατάστημα που πουλούσε trendy κομμάτια εμπνευσμένα από τον Τζίμι Χέντριξ, τους Beatles και τους Rolling Stones. Το όλο project κόστισε μόλις 150 δολάρια και έκανε – αρχικά τουλάχιστον – επιτυχία, ανοίγοντας παραρτήματα σε αρκετές πόλεις των Η.Π.Α.

Η πτώση: Παρότι η εφευρετικότητα που επέδειξε ο Hilfiger βοήθησαν το κατάστημά του να πετύχει, ο κακός οικονομικός σχεδιασμός και η άλογη ανάπτυξη ειδικά εν μέσω μίας κρίσης που έπληξε την αμερικανική οικονομία, ανάγκασαν τον σχεδιαστή να δηλώσει χρεοκοπία το 1977.

Η επιστροφή: Μέχρι το 1985, ο Hilfiger είχε καταφέρει να επιστρέψει στα πράγματα με μια εταιρεία στο όνομά του και μια πανέξυπνη διαφημιστική καμπάνια (έμεινε γνωστή ως “καμπάνια της κρεμάλας”) που τον έβαλε στη λίστα των πιο αγαπητών αμερικανών δημιουργών. Το 1989, σε μια ακόμη περίοδο οικονομικών δυσκολιών, συνεργάστηκε με δύο επενδυτές, τον Silas Chou και τον τον Lawrence Stroll, που τον βοήθησαν να μπει στο Χρηματιστήριο -μάλιστα, ήταν η πρώτη εταιρεία μόδας που εισήχθη στη Wall Street. Έως το 2000, το brand, ένα από τα πιο αγαπημένα στο street wear, είχε πωλήσεις της τάξεως των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο! Το 2010, η εταιρεία πωλήθηκε στον όμιλο Phillips-Van Heusen Corp (PVH), που έχει κάτω από την ομπρέλα του και τον Calvin Klein, για το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2015, το brand Tommy Hilfiger αξιολογήθηκε στα 3,4 δις δολάρια, δηλαδή 42% του γενικού τζίρου του ομίλου PVH!

CALVIN KLEIN

Ξεπερνώντας τα χρέη, ο Calvin Klein κατάφερε να πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, τόσο με τον σχεδιασμό όσο και με τις καμπάνιες του // Στη δεκαετία του ?80, η Μπρουκ Σιλντς ήταν το πρόσωπο της αμφιλεγόμενης καμπάνιας
Ξεπερνώντας τα χρέη, ο Calvin Klein κατάφερε να πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή, τόσο με τον σχεδιασμό όσο και με τις καμπάνιες του // Στη δεκαετία του ’80, η Μπρουκ Σιλντς ήταν το πρόσωπο της αμφιλεγόμενης καμπάνιας

Η άνοδος: Μία δεκαετία μετά την ίδρυσή του, το 1977, ο οίκος Calvin Klein, πρωτεργάτης του μινιμαλισμού, είχε τζίρο 30 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τα ‘80s συγκαταλεγόταν ήδη στις πιο γνωστές αμερικανικές μάρκες χάρη στην αμφιλεγόμενη διαφημιστική καμπάνια με πρωταγωνίστρια την τότε ακόμη έφηβη Μπρουκ Σιλντς αλλά και την ενασχόληση με τα εσώρουχα και τα είδη σπιτιού.

Η πτώση: Επιτυχημένη μεν αλλά βουτηγμένη στα χρέη, η εταιρεία βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας το 1992. Ευτυχώς για τον σχεδιαστή, τη λύση έδωσε με τη μορφή οικονομικής βοήθειας, ο στενός φίλος του και στέλεχος της βιομηχανίας διασκέδασης, David Geffen, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή για τον Οίκο. Μια εποχή που ξεκίνησε με τις επιτυχημένες καμπάνιες με την Kate Moss και τον Mark Wahlberg.

Η επιστροφή: Το 2002 και μετά από μία δεκαετία με οικονομικά σκαμπανεβάσματα, ο Calvin Klein και ο συνεργάτης του Barry Schwartz πούλησαν την εταιρεία στον όμιλο PVH με αντίτιμο 400 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, 30 εκατομμύρια σε μετοχές και σχεδόν 300 εκατομμύρια σε δικαιώματα που θα απέφεραν έσοδα για τα επόμενα 15 χρόνια, τουλάχιστον.

Πρόσφατα, η εταιρεία ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση στον Βέλγο σχεδιαστή Raf Simons.

CHRISTIAN DIOR

Ο Christian Dior άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της μόδας με το New Look. Σήμερα ο οίκος που φέρει το όνομά του είναι μία καλολαδωμένη μηχανή χρήματος για τον όμιλο LVMH
Ο Christian Dior άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της μόδας με το New Look. Σήμερα ο οίκος που φέρει το όνομά του είναι μία καλολαδωμένη μηχανή χρήματος για τον όμιλο LVMH

Η άνοδος: Διάσημος για τη δημιουργία του περίφημου «New Look» το 1947 –μια σιλουέτα που τόνιζε τη μέση– ο Christian Dior απεβίωσε μόλις μία δεκαετία μετά, αφήνοντας, ωστόσο, ανεξίτηλο το σημάδι του στον οίκο που φέρει το όνομά του. Διάδοχός του, ο τέως βοηθός του και μόλις 21 ετών Yves Saint Laurent, μπορεί να έγινε γνωστός για τη σιλουέτα «τραπέζιο», αλλά απολύθηκε κατ’ απαίτηση των πελατριών που έκριναν τα σχέδιά του υπερβολικά μποέμ.

Δείτε Επίσης
Ταξιδεύοντας με άνεση και στιλ

Η πτώση: Υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Marc Bohan, ο Dior είχε επιτυχία, αλλά η μητρική εταιρεία οδηγήθηκε σε χρεωκοπία το 1978 και για ακόμη μία φορά το 1981. Το 1984, ο επιχειρηματίας Bernard Arnault εξαγόρασε το brand μαζί με το πολυκατάστημα Le Bon Marché για το ποσό του ενός γαλλικού φράγκου!

Η επιστροφή: Το 1995, ο Arnault προσέλαβε τον βρετανό σχεδιαστή John Galliano για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Dior. Μια κίνηση ματ, όπως αποδείχθηκε, αφού ο Galliano κατάφερε να κάνει τον Dior ξανά trendy και να τον φέρει στο προσκήνιο της μόδας. Η σχέση του με το brand διακόπηκε ξαφνικά με ανορθόδοξο τρόπο [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] το 2011. Παρόλα αυτά, τόσο ο Galliano όσο και ο Sidney Toledano, γενικός διευθυντής του οίκου επί σωρεία ετών, είχαν ήδη καταφέρει να τον μετατρέψουν σε μια καλολαδωμένη μηχανή χρήματος που απέφερε στα ταμεία του ομίλου LVMH δισεκατομμύρια…

BALMAIN

Από τη συλλογή resort για το 2017 // Τα 40 κύματα πέρασε και ο γαλλικός οίκος Pierre Balmain μετά τον θάνατο του σχεδιαστή
Από τη συλλογή resort για το 2017 // Τα 40 κύματα πέρασε και ο γαλλικός οίκος Pierre Balmain μετά τον θάνατο του σχεδιαστή

Η άνοδος: O σχεδιαστής μόδας Pierre Balmain έγινε διάσημος ντύνοντας ηθοποιούς, όπως η Άβα Γκάρντερ και η Μπριζίτ Μπαρντό. Μετά τον θάνατό του το 1982, βρέθηκαν στα ηνία του οίκου αρκετοί σχεδιαστές, μεταξύ των οποίων και ο Oscar de la Renta.

Η πτώση: Το 2004, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του De la Renta, ο οίκος χρεοκώπησε, αφού ένας επενδυτής δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα.

Η επιστροφή: Ο ιδιοκτήτης του οίκου εκείνη την εποχή, Alain Hivelin, κατάφερε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα προσλαμβάνοντας τον σχεδιαστή Christophe Decarnin το 2005. Μετά την αποχώρηση του Decarnin το 2011, ο Hivelin προσέλαβε τον 24χρονο Olivier Rousteing, ο οποίος κατάφερε να εκτοξεύσει τις πωλήσεις του brand στα 121,5 εκατομμύρια ευρώ το 2015. Το 2016, ο Balmain πωλήθηκε για 485 ευρώ στο επενδυτικό γκρουπ με έδρα το Κατάρ, Mayhoola, στο οποίο ανήκει επίσης και ο Valentino.

© 2013-2024 womanidol.com. All Rights Reserved.