Λευκό πουκάμισο: Όσα πρέπει να ξέρετε
Υπάρχει ένα ρούχο που μπορεί να αναβαθμίσει στη στιγμή ακόμη και την πιο απλή, casual ή βαρετή εμφάνιση. Το λευκό ανδρικό πουκάμισο.
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
To κλασικό λευκό πουκάμισο είναι για τους άνδρες κάτι αντίστοιχο με το μικρό μαύρο φόρεμα [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] της γυναικείας γκαρνταρόμπας: απαραίτητο, διαχρονικό και παντός καιρού. Δείτε πώς να το φορέσετε και τι πρέπει να προσέξετε για να είστε παντού και πάντα καλοντυμένος.
Προσοχή στο ύφασμα
Η σωστή επιλογή υφάσματος είναι το Α και το Ω σε ένα πουκάμισο –ιδίως όταν είναι λευκό. Το πλέον κατάλληλο υλικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι βαμβακερό υψηλής ποιότητας και με πάχος αρκετά φίνο αλλά όχι τόσο ώστε να δημιουργεί διαφάνεια. Oι καλύτερες ποιότητες για λευκά πουκάμισα είναι το Oxford (με πιο χοντρή πλέξη και πιο τραχύ για πιο casual εμφανίσεις) και η ποπλίνα (με πιο λεπτή πλέξη και πιο… αρχοντικό, κομψό στιλ), ενώ οποιαδήποτε διακοσμητικά στοιχεία –εκτός από τις πιέτες που διαθέτουν ορισμένα βραδινά σχέδια– είναι απλώς περιττά.
Ο σωστός γιακάς
Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε πουκάμισο, είναι το μέγεθος του γιακά. Ένας γιακάς πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος σε σχέση με τον λαιμό χαλάει όλο το look και σας κάνει να δείχνετε σαν να φοράτε «δανεικά» ρούχα.
Όταν αφήνετε ξεκούμπωτο τον γιακά, θα πρέπει να κουμπώνει υποχρεωτικά κοντά στην κλείδα, αλλά μην να συναντά το μήλο του Αδάμ. Και φυσικά, θα πρέπει να μπορεί να σταθεί ανοιχτός χωρίς να απλώνει τόσο ώστε οι άκρες του να ξεπερνούν τη γραμμή του σακακιού (βλέπε «Πυρετός το Σαββατόβραδο»).
Τέλεια εφαρμογή
Βεβαιωθείτε ότι όταν το πουκάμισό σας είναι φορεμένο μέσα από το παντελόνι, δεν φουσκώνει. Παράλληλα, παρότι θα πρέπει να είναι εφαρμοστό στο στήθος, το ύφασμα δεν πρέπει να τραβάει στα κουμπιά. Οι πιο σωματώδεις και ψηλοί κύριοι, μπορούν να προτιμήσουν πουκάμισα με ειδικές πιέτες στις ωμοπλάτες που χαρίζουν επιπλέον άνεση χωρίς να προσθέτουν αντιαισθητικό όγκο.
Όσον αφορά στις μανσέτες, διπλές ή μονές (οι διπλές ή γαλλικές, που φοριούνται με μανικετόκουμπα, είναι ιδανικές για βράδυ ή κάποιο επίσημο ραντεβού), καλό θα είναι να θυμάστε ότι: ένα πουκάμισο με διπλή μανσέτα και μανικετόκουμπα, πρέπει να φτάνει στη βάση του αντίχειρα (λίγο μετά τον καρπό) και να είναι τόσο στενό, ώστε να δημιουργεί ένα σχήμα σαν πέταλο γύρω από τον καρπό. Η κουμπότρυπα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στη μέση της μανσέτας και προς την άκρη της. Στις απλές μανσέτες, το μήκος είναι το ίδιο, ενώ το φάρδος πρέπει να είναι λίγο πιο στενό ώστε να μην φαίνεται η εσωτερική τους πλευρά. Αν φοράτε ρολόι, καλό θα ήταν να υπολογίσετε λίγο περισσότερο χώρο, ώστε να χωράει από κάτω.
Πώς θα το φροντίσετε
Ο ιδρώτας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας καταστροφής ενός λευκού ρούχου. Ευτυχώς, πλέον κυκλοφορούν αποσμητικά που ρυθμίζουν την έκκριση ιδρώτα και δεν αφήνουν κατάλοιπα στο αγαπημένο σας πουκάμισο. Για να καθαρίσετε ακόμη καλύτερα τον γιακά και το σημείο της μασχάλης, πριν την πλύση βάλτε επάνω ένα καλό καθαριστικό λεκέδων. Πλύνετε σε ζεστό νερό, αφήστε να στεγνώσει φυσικά και όχι σε στεγνωτήριο (το λευκό «γαριάζει») και σιδερώστε ενώ είναι ακόμη ελαφρώς υγρό. Μην το κολλάρετε – η κόλλα που χρησιμοποιούν τα καθαριστήρια φθίρει το ύφασμα.