Πόσο διάστημα επιβιώνει ο κορωναϊός στα ρούχα και πώς να τα πλένουμε;
Καθώς όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουμε υπόψη στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωναϊού, βομβαρδιζόμαστε με ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να πλένουμε και να απολυμαίνουμε είδη οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων. Ας δούμε τι λένε οι γιατροί και οι επιδημιολόγοι για να μην τρελαθούμε στο τέλος, αλλά και για να κάνουμε τα πράγματα σωστά!
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Τα κοινωνικά μέσα είναι γεμάτα από πολλές παραπλανητικές πληροφορίες, που καλό είναι να μην εμπιστευόμαστε ούτε καν να διαβάζουμε! Ας εμπιστευτούμε αντίθετα τις συμβουλές και τις συστάσεις των γιατρών και των επιδημιολόγων κι ας τις τηρήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Θα κάνουμε καλό στην υγεία μας αλλά και στην ψυχική μας υγεία εν τέλει.
Κατ΄αρχήν ας λάβουμε υπόψη μας ότι δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη έρευνα για το πώς αυτό ο νέος ιός αλληλεπιδρά με τα ρούχα. Αλλά αν αναρωτιέστε για το πλύσιμο στο χέρι ή στο πλυντήριο κα σε ποια θερμοκρασία θα έπρεπε πραγματικά να πλένετε τα ρούχα σας, υπάρχουν κάποιες οδηγίες.
Πόσο χρονικό διάστημα επιζεί ο κορωναϊός στα ρούχα;
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παγκοσμίως, ο κορωναϊός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού (από ένα προσβεβλημένο άτομο π.χ. με το φτάρνισμα ή τον βήχα) και όχι μέσω αντικειμένων και υλικών που όταν μολυνθούν μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια.
Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορωναϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός για ώρες έως ημέρες σε επιφάνειες κατασκευασμένες από μια ποικιλία υλικών, κάτι που περιλαμβάνει και τα ρούχα.
Τα είδη ένδυσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της δημόσιας υγείας, μπορούν να κρατήσουν σταγονίδια αναπνοής, καθώς τα χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. Αυτά τα σωματίδια στεγνώνουν με την πάροδο του χρόνου και ο ιός απενεργοποιείται. Στην πραγματικότητα όμως δεν γνωρίζουν πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό. Οι επιστήμονες μαθαίνουν για τον ιό αυτό κάθε μέρα.
Αυτό που γνωρίζουν είναι τα σταγονίδια στεγνώνουν πιο γρήγορα υπό ορισμένες συνθήκες, π.χ. αν τα ρούχα μας είναι από φυσικές ίνες.
Υπάρχουν ορισμένα είδη υφασμάτων πιο ευαίσθητα στον ιό από άλλα;
Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η διάρκεια επιβίωσης του ιού εξαρτάται από το ύφασμα, καθώς ορισμένα υφάσματα είναι πιο πορώδη από άλλα.
Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίνες από πορώδες υλικό συλλαμβάνουν τα σωματίδια του ιού, τα στεγνώνουν και τα αποβάλλουν. Από την άλλη, οι λείες επιφάνειες, όπως το δέρμα και το βινύλ μπορούν εύκολα να σκουπιστούν και να μείνουν τα ρούχα αυτά καθαρά.
Τα ρούχα τώρα από συνθετικά, όπως το πολυέστερ ή το σπαντέξ μπορεί να διατηρούν τον ιό για περισσότερο διάστημα από ό,τι υφάσματα που «αναπνέουν», όπως το βαμβακερά. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να πλένετε συχνά τα καλσόν (που περιέχουν ή είναι κατασκευασμένα εξ ολόκληρου από συνθετικές ίνες), το ίδιο ισχύει και για τα συνθετικά ρούχα γενικά.
Επίσης, μία γενική οδηγία είναι να προσέχετε ιδιαίτερα τα κουμπιά και τα φερμουάρ. Και τούτο για δύο λόγους: Γιατί από τη μία ξέρουμε ότι ο κορωναϊός επιβιώνει για αρκετό χρόνο σε επιφάνειες όπως το πλαστικό, το αλουμίνιο, και από την άλλη γιατί αυτά είναι τα σημεία που μπορεί να αγγίξουμε περισσότερο με τα χέρια μας, τα οποία μπορεί να μην έχουμε πλύνει ή απολυμάνει εκείνη τη στιγμή που πάμε να κουμπώσουμε το ρούχο μας.
Είναι ασφαλές να πάτε στο καθαριστήριο τώρα;
Για άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε πλυντήριο ρούχων και στεγνωτήριο στο σπίτι ή στο διαμέρισμά τους, τα καθαριστήρια είναι ένας τρόπος για να καθαρίσουμε τα ρούχα ή πάλι για ρούχα που απαιτούν μόνο στεγνό καθάρισμα.
Στην ερώτηση αν είναι ασφαλές ότι τα ρούχα σας μπορεί να πλυθούν μαζί με άλλων σε κοινό μηχάνημα, δεν υπάρχει καμία ανησυχία! Είναι ασφαλές επειδή ο ιός σκοτώνεται πλένοντας τα ρούχα ήδη στους 30 βαθμούς Κελσίου από όσο τουλάχιστον είναι γνωστό μέχρι σήμερα.
Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας;
Για το πλύσιμο των ρούχων στο σπίτι, καλό είναι να δούμε ορισμένες συγκεκριμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν… να σκοτώσετε τον ιό. Αυτό περιλαμβάνει τη ρύθμιση στο ζεστό νερό στο πλυντήριό σας και αν χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο να δώσετε στα ρούχα σας επιπλέον χρόνο και θερμότητα, ώστε να μην έχουν καθόλου υγρασία.
Όσα ρούχα πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να ρυθμίσετε τον πλυντήριο σε αυτές. Οι ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη θερμοκρασία και τα προγράμματα μεγαλύτερου χρόνου, μας χαρίζουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Παρόλα αυτά δεν εννοούμε να τα «βράσετε», ούτε να τα καταστρέψετε, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να τα βάλετε στους 90 βαθμούς. Το κανονικό πρόγραμμα στους 60 βαθμούς είναι αρκετό.
Τι είδους απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε;
Η γενική οδηγία είναι ότι προτιμάμε απορρυπαντικά που περιέχουν και κάποιο απολυμαντικό συστατικό. Ή προσθέτουμε ένα προϊόν λευκαντικό ή κατά των λεκέδων. Αυτά τα συστατικά δημιουργούν ένα «σκληρό» περιβάλλον, που δεν αγαπά… καθόλου ο κορωναϊός.
Το πλύσιμο στο χέρι είναι αποτελεσματικό;
Εν πρώτοις, δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να μουλιάσετε και να πλύνετε τα ρούχα σας σε χλιαρό προς ζεστό νερό. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί συστήνουν ότι ο ασφαλέστερος και πιο σίγουρος τρόπος είναι το κανονικό πρόγραμμα του πλυντηρίου και πάνω από 40 βαθμούς.
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα ρούχα μας;
Μπορεί μέχρι τώρα να περιμέναμε να γίνουν στοίβες τα ρούχα μέχρι να βάλουμε πλυντήριο. Αν είμαστε στο σπίτι με ελάχιστες εξόδους και άρα ελάχιστη επαφή με άλλους ανθρώπους, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αν όμως, εμείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας εξακολουθεί να εργάζεται και να συγχρωτίζεται με πολλούς ανθρώπους, τότε… ξεχάστε αυτή τη συνήθεια!
Είναι καλύτερο να πλένετε τα ρούχα σας τακτικά.(Και μάλιστα όπως έχουμε ήδη πει να τα αερίζετε πρώτα [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] αλλά και τα άπλυτα να πηγαίνουν κατευθείαν στο καλάθι τους μόλις τα βγάλετε.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα παλτά ή στα μπουφάν μας. Μία καλή ιδέα είναι να περνάτε με ένα σφουγγαράκι τα μανίκια κυρίως μέχρι τους αγκώνες γιατί αυτά τα σημεία είναι πιθανόν να έχουν ακουμπήσει σε μολυσμένες επιφάνειες, όπως πόρτες, κουμπιά ανελκυστήρων, χειρολαβές κ.λπ.
Μην ψεκάζετε βέβαια, τα ρούχα σας με αντισηπτικά… γιατί θα τα καταστρέψετε. Αν θέλετε οπωσδήποτε κάποιο προϊόν, υπάρχουν κάποια ειδικά σπρέι αντιβακτηριδιακά για ρούχα!
Πρέπει να αλλάζουμε τα ρούχα καθημερινά όταν γυρίζουμε στο σπίτι;
Ας μην φτάνουμε σε ακρότητες! Αυτή είναι μία σύστασή μόνο αν εξακολουθείτε να εργάζεστε καθημερινά και μάλιστα σε επαφή με πολύ κόσμο, ή αν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι πιθανόν να υπάρχει πλήθος.
Για παράδειγμα, αν πρόκειται για άτομο που εργάζεται αυτή τη στιγμή στην υγειονομική περίθαλψη και άρα είναι εκτεθειμένο σε μολυσματικές ασθένειες, τότε καλό είναι όχι μόνο να αλλάζει ρούχα καθημερινά αλλά και να τα βάζει σε διαφορετική σακούλα μόλις φτάσει στο σπίτι, βγάζοντας και τα παπούτσια.
Κι αν υπάρχει άρρωστος στο σπίτι;
Αυτή η ερώτηση πιθανότατα είναι στο μυαλό όλων, ειδικά σε νοικοκυριά με περισσότερα από δύο άτομα. Η απάντηση είναι ότι καλύτερη είναι η τακτική να πλένονται τα ρούχα ξεχωριστά πάντα. Τα ρούχα μπορούν να μεταφέρουν σταφυλόκοκκο, E.coli, γρίπη κ.λπ.