Στη γούνα λένε όχι!
Ιδού η λίστα από τους σχεδιαστές μόδας που έχουν εδώ και χρόνια αρνηθεί να χρησιμοποιούν αληθινή γούνα. Θα υπάρξουν κι άλλοι μιμητές;
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου
Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Michael Kors προκάλεσε έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι ο οίκος θα έπαυε να χρησιμοποιεί αληθινή γούνα. Σύμφωνα, μάλιστα με το Δελτίο Τύπου της εταιρείας «η απόφασή μας να σταματήσουμε τη χρήση γούνας αφορά όχι μόνο το brand Michael Kors αλλά και τον πρόσφατα αποκτηθέντα οίκο Jimmy Choo». Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε ύστερα από μια συνάντηση του Michael Kors και του γνωστού οργανισμού για την προστασία των ζώων, PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία -όλο και περισσότερες εταιρείες, όπως ο Gucci, έχουν αποφασίσει να ακολουθούν πιο φιλικές προς τα ζώα τακτικές και έχουν, σε πολλές περιπτώσεις, καταργήσει ολοκληρωτικά τη χρήση όχι μόνο γούνας, αλλά και δέρματος. Ακολουθεί μία λίστα από οίκους που αποκλείουν τη γούνα από τις δημιουργίες τους, ενώ ευχόμαστε ολόψυχα ο αριθμός τους να συνεχίσει να μεγαλώνει…
Armani
Ο οίκος ανακοίνωσε το 2016 ότι θα σταματήσει τη χρήση γούνας, αρχής γενομένης από την κολεξιόν για το φθινόπωρο/χειμώνα 2016.
Ralph Lauren
Tον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία, και αυτή μετά από συνάντηση με την ΡΕΤΑ, αποφάσισε να σταματήσει να χρησιμοποιεί γούνα στα ρούχα της. Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος έκανε μία ακόμη πιο σημαντική “δήλωση” στην κολεξιόν για το φθινόπωρο του 2015 όταν έδειξε κομμάτια “σαν γούνα” φτιαγμένα στην πραγματικότητα από γούνα αρνιού shearling.
Michael Kors
Τον Δεκέμβριο του 2017, η εταιρεία ανακοίνωση την πρόθεσή της να πάψει να χρησιμοποιεί γούνες μετά από συνάντηση των ιθυνόντων με την PETA. Η απόφαση καλύπτει τόσο το ομώνυμο brand όσο και τον Jimmy Choo.
Hugo Boss
Από το φθινόπωρο του 2016, η Hugo Boss σταμάτησε να χρησιμοποιεί γούνα. Μάλιστα, σε δήλωσή του, ο οίκος εξηγεί ότι «ήδη εδώ και χρόνια, η Hugo Boss έχει σταδιακά μειώσει τη χρήση αληθινής γούνας, ενώ στην τελευταία κολεξιόν έμεινε μόνο ένα μικρό κομμάτι. Η τελευταία γούνα από κουνέλι που χρησιμοποιήθηκε έγινε μόνο σε επιλεγμένα κομμάτια (λεπτομέρειες σε μανίκια και κουκούλες), αλλά πλέον και αυτή η χρήση σταμάτησε».
Calvin Klein
Ο οίκος είχε σταματήσει τη χρήση γούνας ήδη από το 1994, σχεδόν δέκα χρόνια πριν από άλλα μεγάλα ονόματα, με τον σχεδιαστή να δηλώνει ότι «το κομμάτι γούνας της επιχείρησής μας απλά δεν συμβαδίζει πλέον με την εταιρική μας φιλοσοφία».
Stella McCartney
Η κόρη του ομώνυμου Beatle είναι ίσως από τους πιο γνωστούς σχεδιαστές που ακολουθούν απόλυτα δεοντολογικές πρακτικές για την κατασκευή των προϊόντων τους. Μάλιστα, η διάσημη Βρετανίδα δημιουργός είναι απολύτως “vegan”, αφού δεν χρησιμοποιεί καθόλου δέρμα και γούνα.
Tommy Hilfiger
Τον Μάρτιο του 2007, ο Tommy Hilfiger ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη χρήση γούνας στις κολεξιόν του για ηθικούς λόγους.
Kate Spade New York
Σύμφωνα με το site της εταιρείας, η Kate Spade έχει υιοθετήσει μια πολιτική ενάντια στη χρήση γούνας στα προϊόντα της, με εξαίρεση το μαλλί από πρόβατα και το δέρμα μοσχαριού. Ο οίκος επίσης “αποθαρρύνει τη χρήση δερμάτων από εξωτικά ζώα.”
Lacoste
Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2014 ότι θα σταματήσει την πώληση προϊόντων από μαλλί ανγκορά -αυτών που φτιάχνονται από κουνέλια ανγκορά.
Vivienne Westwood
Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2007, μετά από συνάντηση με την PETA, ότι θα πάψει να χρησιμοποιεί γούνα.
Tom Ford
Παρότι ο κύριος Ford δεν έχει εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τη χρήση τής γούνας, η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο. Σε μία συνέντευξή του με τους Los Angeles Times, ο σχεδιαστής δήλωσε: «ξεκίνησα να χρησιμοποιώ πολύ περισσότερη συνθετική γούνα. Ακόμη δεν μπορώ να πω ότι έχω καταργήσει τελείως τη χρήση της, αλλά την έχω μειώσει αισθητά στις τελευταίες μου κολεξιόν. Έχω σχεδόν σταματήσει να χρησιμοποιώ γούνα από ζώα που τα εκτρέφουν ειδικά για γι’ αυτήν».
Gucci
Με εκκίνηση την κολεξιόν άνοιξη/καλοκαίρι 2018, ο οίκος Gucci απαγόρευσε τη χρήση φυσικής γούνας, ενώ έγινε μέλος της Fur Free Alliance, ενός οργανισμού που έχει ως στόχο να βάλει τέλος στην εκμετάλλευση και τη θανάτωση των ζώων για τη γούνα τους.