Ζαφείρι: Η γενέθλια «ουράνια» πέτρα του Σεπτεμβρίου

Είναι μπλε, πολύτιμο και συμβολίζει το φως, τη σοφία και την καλοζωία. Το ζαφείρι είναι η γενέθλια πέτρα του Σεπτεμβρίου και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του συνδέθηκε με τον ουρανό και τη γαλήνη και την ευγένεια. Οι αρχαίοι Έλληνες το φορούσαν όταν πήγαιναν στα μαντεία για να πάρουν τους χρησμούς, ενώ οι πλούσιοι το είχαν ως σύμβολο προστασίας από το κακό μάτι και τους εχθρούς τους. Απολαύστε μερικά από τα ωραιότερα κοσμήματα με ζαφείρια, μάθετε για τον τρόπο φροντίδας τους και ανακαλύψτε πότε έγινε σύμβολο αγάπης!
Από τη Βάνα Αντωνοπούλου

Οι βουδιστές πίστευαν ότι το ζαφείρι έφερνε πνευματική διαφώτιση και οι Ινδουιστές το χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της λατρείας των θεών. Οι παλαιοί χριστιανοί βασιλιάδες πίστευαν στις δυνάμεις προστασίας του- χρησιμοποιώντας το σε εκκλησιαστικά δαχτυλίδια. Και οι αρχαίοι Εβραίοι πίστευαν ότι οι Δέκα Εντολές ήταν χαραγμένες σε πλάκες από ζαφείρι.
Έτσι εξηγείται γιατί ο πολύτιμος μπλε λίθος έχει συσχετιστεί σε όλη την ιστορία με την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την καθαρότητα και την πίστη.

Τι είναι η γενέθλια πέτρα του μήνα;
Η πέτρα του μήνα, ευρέως διαδεδομένη ως η γενέθλια πέτρα, σχετίζεται με κάθε μήνα του έτους. Οι γενέθλιες πέτρες χρονολογούνται από την πανοπλία του Ααρών που περιείχε δώδεκα πολύτιμους λίθους, οι οποίοι αντιπροσώπευαν τις δώδεκα φυλές του Ισραήλ.
Υπάρχουν πολλοί θρύλοι και μύθοι για τις θεραπευτικές, καθώς και τις επουλωτικές ιδιότητες των γενέθλιων πετρών. Σύμφωνα με αυτούς τους μύθους, φορώντας έναν πολύτιμο λίθο κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου μήνα του, αυξάνονταν οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Για την πλήρη επίδραση, τα άτομα έπρεπε να κατέχουν και τους δώδεκα πολύτιμους λίθους και να τους εναλλάσσουν μηνιαία.

Η γενέθλια πέτρα του Σεπτεμβρίου είναι το ζαφείρι
Το ζαφείρι αντιπροσωπεύει σοφία, πίστη και ευγένεια. Λένε ότι σας βοηθά να επικεντρωθείτε στα καθήκοντά σας, βελτιώνετε την αυτοπειθαρχία σας και βοηθά να διοχετεύσετε τις πνευματικές σας δυνάμεις.

Το ζαφείρι, οι αρχαίοι Έλληνες και η σημασία της λέξης
Οι αρχαίοι Έλληνες έφεραν μαζί τους το ζαφείρι για καθοδήγηση, κάθε φορά που αναζητούσαν απαντήσεις από τους θεούς. Πίστευαν ότι η μπλε πέτρα θα τους βοηθούσε να ερμηνεύσουν αυτές τις απαντήσεις. Μέχρι σήμερα, το ζαφείρι παραμένει η εθνική πέτρα της Ελλάδας. Το όνομα ζαφείρι προέρχεται επίσης πιθανότατα από την ελληνική λέξη «σάπφυρος» ή τη λατινική λέξη «σαπείριος» που και οι δύο σημαίνουν «μπλε πέτρα».

Σύμβολο αγάπης και πλούτου
Μπορεί το πιο διάσημο ζαφείρι στον κόσμο να είναι αυτό που κοσμεί το δάκτυλο της Κέιτ Μίντλετον (το περίφημο δακτυλίδι ανήκε πριν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα), αλλά δεν αποτελεί επ’ ουδενί το μοναδικό εντυπωσιακό δείγμα τους είδους.

Το 1981, το ζαφείρι έγινε ξαφνικά σύμβολο αγάπης διεθνώς. Κι αυτό γιατί ο πρίγκιπας Κάρολος χάρισε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα το δαχτυλίδι αρραβώνων, το οποίο κοσμούσε ένα ζαφείρι 12 καρατίων. Είναι το ίδιο δαχτυλίδι που έδωσε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ στην Κέιτ Μίντλετον για τους δικούς τους αρραβώνες.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετά ζαφείρια με ιδιαίτερη ιστορία από πίσω τους –σχεδόν όσα και διαμάντια: Το ζαφείρι Στιούαρτ (μέρος των Πετραδιών του Στέμματος της Ελισάβετ Β΄, είχε αρχικά αγοραστεί από τη σκωτσέζικη βασιλική οικογένεια τον 14ο αιώνα και ζυγίζει 104 καράτια).
Το Αστέρι της Ινδίας, το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο με 563,35 καράτια, που κλάπηκε το 1964 αλλά επανεμφανίστηκε μερικούς μήνες μετά στο Μαϊάμι. Το ζαφείρι αυτό ανήκει πλέον στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Ο Μπλε Γίγαντας της Ανατολής, το μεγαλύτερο πολυεδρικό ζαφείρι στα 466 καράτια. Πρωτοεμφανίστηκε το 1907 στη Σρι Λάνκα και μετά χάθηκε μυστηριωδώς για περίπου έναν αιώνα.

Γνωρίζοντας τα ζαφείρια
Τα ζαφείρια είναι πολύτιμοι λίθοι που ανήκουν στην ποικιλία πετρωμάτων του κουρουνδίου Αν και όταν ακούμε για ζαφείρια, αμέσως μας έρχεται στο μυαλό το μπλε χρώμα, μπορούμε να τα συναντήσουμε σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου!
Τα πορτοκαλί-ροζ είναι το πια σπάνια και ακριβότερα: Τα Padparadscha, που το όνομά του προέρχεται από το χρώμα που έχουν τα λουλούδια λωτού της Σρι Λάνκα.
Τα λευκά ζαφείρια αποτελούν πλέον μια δημοφιλή εναλλακτική στα διαμάντια, αφού είναι σαφώς πιο οικονομικά. Μόνο κόκκινα δεν υπάρχουν, αφού είναι τα ρουμπίνια.

Σύμφωνα με το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής, αυτό που δίνει στο ζαφείρι το έντονο μπλε χρώμα είναι η παρουσία μικρών ποσοτήτων σιδήρου και τιτανίου. Μάλιστα, όσο πιο πολύς σίδηρος υπάρχει τόσο πιο βαθιά μπλε είναι η απόχρωση του πολύτιμου λίθου.
Τα πιο σπάνια, πολύτιμα και διάσημα ζαφείρια προέρχονται από το Κασμίρ στη Βόρεια Ινδία, αλλά εξορύσσονται και σε άλλες χώρες όπως η Μαδαγασκάρη, η Καμπότζη, η Αυστραλία και το Βιετνάμ.
Ως ο δεύτερος πιο σκληρός πολύτιμος λίθος (ο πρώτος είναι το διαμάντι, φυσικά), το ζαφείρι ή αλλιώς σάπφειρος έχει συνδέσει το όνομά του με την πίστη και την αιώνια αγάπη. Εξ ου και το συναντάμε συχνά σε δακτυλίδια αρραβώνων. Οι αρχαίοι Πέρσες το ονόμαζαν «ουράνια πέτρα» και πίστευαν ότι η Γη στηρίζεται πάνω σε ένα γιγάντιο ζαφείρι, το οποίο αντικατοπτρίζεται στο μπλε του ουρανού.
Γενικά, όπως και με τους περισσότερους πολύτιμους λίθους, τα ζαφείρια αυξάνουν την αξία τους ανάλογα με το μέγεθος και την καθαρότητα της απόχρωσής τους. Τα ζαφείρια του Κασμίρ και της Βιρμανίας εμφανίζουν το πιο καθαρό και το πιο πλούσιο μπλε χρώμα και θεωρούνται η σπανιότερη και πιο εξαιρετική ποικιλία του μπλε κορούνδιου, καθώς είναι σπάνια στη φύση.

Πώς θα φροντίσετε το ζαφείρι σας
- Το μόνο που χρειάζεστε για να καθαρίσετε το ζαφειρένιο κόσμημά σας είναι χλιαρό νερό και λίγο απλό σαπούνι για πιάτα. Φροντίστε ώστε το υγρό πιάτων να μην περιέχει ενυδατικά ή λειαντικά στοιχεία γιατί αφήνουν υπολείμματα. Περάστε, λοιπόν, το κόσμημά σας από το σαπουνόνερο και αφήστε το μέσα για 10-20 λεπτά ανάλογα με το πόσο βρώμικη είναι η πέτρα.

- Αν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για να αφαιρέσετε απαλά οποιουσδήποτε ρύπους μπορεί να… επιμένουν ή να βρίσκονται σε σημεία της πέτρας που δύσκολα μπορείτε να φτάσετε.

- Τέλος, ξεπλύνετε με χλιαρό νερό και στεγνώστε με ένα απαλό βαμβακερό ύφασμα. Αν η πέτρα είναι ακόμη θολή, επαναλάβετε τη διαδικασία αντικαθιστώντας το υγρό πιάτων με αμμωνία ή βότκα.
- Αποθηκεύστε τα ζαφείρια σας ξεχωριστά από τα υπόλοιπα κοσμήματά σας. Λόγω της σκληρότητάς τους μπορούν εύκολα να γδάρουν άλλες πέτρες και μέταλλα ή, αντίθετα, να γδαρθούν με τη σειρά τους από διαμάντια που μπορεί να έχετε στην κατοχή σας.