Βεντάλια: Το να κρύβεσαι πίσω από τα γυαλιά ηλίου είναι τόσο… περυσινά ξινά σταφύλια!
Με αφορμή την επίδειξη μόδας του οίκου Dior στην Σεβίλλη που εξύμνησε τις βεντάλιες, αλλά και αρκετούς διάσημους να τις κρατούν τελευταία τόσο στην καθημερινότητα όσο και σε επίσημες εκδηλώσεις, φαίνεται ότι η βεντάλια, γίνεται το απόλυτο αξεσουάρ για το καλοκαίρι. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας κι εκτός από πρακτική χρήση αποτέλεσε αξεσουάρ κοκεταρίας και όπλο του φλερτ…
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα που πλήττουν την Ευρώπη και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας μοιάζει να «συνωμοτούν» για να αναδείξουν ως απόλυτο αξεσουάρ για το φετινό και το επόμενο καλοκαίρι του 2023 τον «ανεμιστήρα χειρός».
Η σχεδιάστρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri είπε πριν από την επίδειξη ότι σχεδίαζε να παρουσιάσει τις βεντάλιες της ως «μια νέα κατηγορία αξεσουάρ» στις μπουτίκ του οίκου.
Σαράντα ντόπιοι χορευτές, που ερμήνευσαν μια ριζοσπαστική μοντέρνα εκδοχή του φλαμένκο σε μια πλατεία της Σεβίλλης στολισμένη με σχοινιά από κόκκινα γαρίφαλα και τριαντάφυλλα, βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας παράστασης που σχεδιάστηκε να απηχεί τις παραδοσιακές φιέστες της Σεβίλλης.
Η Chiuri είπε ότι ήθελε το σόου να έχει χορό και ζωντανή μουσική, ώστε «να νιώθει σαν μια από εκείνες τις στιγμές κοινοτικής γιορτής που είναι τόσο δυνατές στη ζωή των πόλεων. Μια πόλη ορίζεται από εκείνες τις μέρες που μαζεύονται όλοι. Η μόδα αφορά τόσο το καθημερινό όσο και το εξαιρετικό».
Η βεντάλια είναι σύμβολο του ισπανικού στιλ
«Ο μεσογειακός πολιτισμός έχει τόσες πολλές συνδέσεις, μέσα σε αυτήν την περιοχή και έξω, τίποτα δεν είναι εντελώς ξεχωριστό», είπε η Chiuri. «Αλλά υπάρχει ακόμα κάτι επίσημο στο ισπανικό στιλ που το βρίσκω πολύ όμορφο».
Η Abanicos Carbonell, ένα εργοστάσιο βεντάλιας 200 ετών στη Βαλένθια, συνεργάστηκε με τον παριζιάνικο οίκο Dior για να φτιάξει βεντάλιες από μαύρες δαντέλες που αιωρούνταν στις ζώνες των μοντέλων.
Οι στολισμένες βεντάλιες, που εξακολουθούν να είναι ορατές ως ένα χρηστικό αξεσουάρ για τη διατήρηση της δροσιάς στη ζέστη στους δρόμους των ισπανικών πόλεων, απελευθερώνονται τώρα από την εικόνα κοστουμιού-μουσείου και επανέρχονται στην καθημερινότητα.
Η βεντάλια έχει μακρά ιστορία ως αξεσουάρ μόδας, καθώς και ως μέοον για να δροσιζόμαστε.
Η Daisy Hoppen είναι συν-δημιουργική διευθύντρια της Fern Fans με έδρα το Λονδίνο, λέει: «Οι βεντάλιες είναι προσβάσιμες σε οποιαδήποτε ηλικία, σχήμα, μέγεθος ή φύλο, γεγονός που τις καθιστά μοντέρνες. Είναι ένα δημοκρατικό αξεσουάρ μόδας – η μητέρα μου χρησιμοποιεί ένα στο τρένο, οι αδερφές μου τις παίρνουν σε φεστιβάλ. Είναι βιώσιμες, όχι μιας χρήσης. Μία καλοφτιαγμένη βεντάλια μπορεί να κρατηθεί στην τσάντα σας για πολλά χρόνια. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να φλερτάρετε!».
Οι βεντάλιες μπαίνουν ξανά στην ατμόσφαιρα της μόδας από το 2017, όταν μια άκαμπτη εκδοχή Gucci σε σχήμα κουπιού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πασαρέλα της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου και, αμέσως μετά, η Beyoncé την «ανέβασε» στα καθίσματα του γηπέδου σε αγώνες μπάσκετ.
Ο Καρλ Λάγκερφελντ, ένας μακροχρόνιος θιασώτης, τιμούσε τις βεντάλιες για την ιδιωτικότητα που του πρόσφεραν, περιγράφοντάς τις ως «σαν έναν τοίχο ανάμεσα στον κόσμο και τον εαυτό μου».
Η Rihanna συμπεριέλαβε βεντάλιες σε μια αθλητική συλλογή για την Puma, ενώ η Lupita Nyong’o κουβάλησε μια βεντάλια με φτερά στο χρώμα του ουράνιου τόξου στο Met Gala το 2019. Ο Λονδρέζος σχεδιαστής Christopher Kane πουλά χάρτινες βεντάλιες οι οποίες, ξεδιπλωμένες, έγραφαν «More joy» ή «Sex ”!
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ πόζαρε πρόσφατα με μία ροζ και λευκή στις διακοπές στη Βενετία, ενώ στο Ascot, οι πολύχρωμες βεντάλιες ξεπέρασαν τα καπέλα του ως το δυναμικό αξεσουάρ. Περιμένετε να τις δείτε αλλά και να τις υιοθετήσετε πλέον στην καθημερινή ζωής στις πόλεις, για πρωί και βράδυ, απλές και επίσημες!
Η ιστορία της βεντάλιας είναι τόσο αρχαία όσο και η ίδια η ύπαρξη της ανθρωπότητας
Στο πέρασμα των αιώνων, πολλές είναι οι χώρες και οι πολιτισμοί που το χρησιμοποίησαν. Οι βεντάλιες χρονολογούνται από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούνταν από τους Έλληνες, τους Ετρούσκους και τους Ρωμαίους για να δροσιστούν αλλά και για τελετουργικούς σκοπούς.
Πιθανότατα προήλθαν από την Ιαπωνία τον 8ο αιώνα. Στη συνέχεια, εξαπλώθηκαν στην Κίνα όπου, σύμφωνα με την αρχαία πρακτική του Φενγκ Σούι, πιστεύεται ότι εκτρέπουν το αρνητικό «τσι» ή την κακή ενέργεια των εχθρών. Πολλοί Κινέζοι θεοί χρησιμοποιούν αυτό το αρχαίο σύμβολο για να διώξουν μακριά το κακό.
Το Handheld Fand μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη από τους Σταυροφόρους από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή. Αργότερα οι Πορτογάλοι και οι Ολλανδοί έμποροι έφεραν βεντάλιες από την Άπω Ανατολή.
Σύμφωνα με το «Accessories of Dress: Costume and Fashion» των Katherine Morris Lester και Bess Oerke, ο «ανεμιστήρας χειρός» – μία μακρόστενη βεντάλια με μακριά λαβή – έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία.
Οι νιόπαντρες κυρίες κρατούσαν λεπτεπίλεπτες λευκές βεντάλιες, ενώ οι ματρόνες χρησιμοποιούσαν πιο περίτεχνες. Οι βεντάλιες με φτερά έγιναν αργότερα δημοφιλείς μεταξύ των ευγενών κυριών, ειδικά στη Βενετία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παράδοση να συμπεριλαμβάνονται ως μέρος των κοστουμιών για το διάσημο Carnivale di Venezia.
Τον 18ο αιώνα, οι εύπορες κυρίες, ειδικά οι Αγγλίδες, τις ανέμιζαν στους χορούς μεταμφιεσμένων και τις κρατούσαν ως αξεσουάρ μόδας με σχεδόν κάθε ρούχο που είχαν. Με χρώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λευκές σατέν νυφικές, ακόμη και βεντάλιες για το πένθος σε μία απόχρωση «γκριζάιγ», δηλαδή μαύρο, λευκό και γκρι. Κάθε γυναίκα υποτίθεται ότι ήξερε πώς να χειρίζεται και να κρατά μία βεντάλια για να διαφοροποιεί τις κοινωνικές θέσεις.
Αλλά η εποχή της υψηλής χρήσης τους ήταν στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου 14ου και του Λουδοβίκου 15ου, όταν αποτελούσαν απολύτως αναπόσπαστο μέρος της ενδυμασίας των Γαλλικής Αυλής. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν πολυτελή υλικά (πολύτιμοι λίθοι, ταφτάς Φλωρεντίας, χρυσός και πολύτιμα μέταλλα).
Αλλά ήταν τον 17ο αιώνα όταν ήρθαν στην Αγγλία, όταν τις ζωγράφισαν διάσημοι καλλιτέχνες, ήταν μεγαλύτερες σε μέγεθος και οι ράβδοι τους ήταν στερεωμένες σε μια άκαμπτη άκρη.
Στη βασίλισσα Ελισάβετ Α’ άρεσε να κρατά βεντάλιες, πιστεύοντας ότι τραβούσαν την προσοχή στα χέρια της, τα οποία θεωρούσε ότι ήταν ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά της. Το πορτρέτο του Darnley, ζωγραφισμένο γύρω στο 1575, την δείχνει ντυμένη με χρυσή δαντέλα και μαργαριτάρια, ενώ κρατά μια βεντάλια με εντυπωσιακά χρωματιστά φτερά στρουθοκαμήλου.
Fanology – Ένα παιχνίδι για πάρτι τον 18ο αιώνα
Είναι ενδιαφέρον όμως ότι χρησιμοποιήθηκαν ως τρόπος επικοινωνίας και επίσης ως αναπόσπαστο μέρος ενός δημοφιλούς παιχνιδιού σε πάρτι του 18ου αιώνα που ονομάζεται “Fanology” ή “Speaking fan”.
Στις βεντάλιες του παιχνιδιού τυπώνονταν ερωτήσεις και απαντήσεις και στις δύο πλευρές τους και επίσης είχαν παραδείγματα για το πώς να δημιουργήσετε και να διεξάγετε μια συνομιλία σε ένα πάρτι χρησιμοποιώντας μόνο χειρονομίες και σημάδια.
Όπως είναι φυσικό, οι βεντάλιες είχαν πολλές χρήσεις και λειτουργίες, από το να σκουπίζουν αντικείμενα μέχρι να κρατούν μακριά τα έντομα, ήταν αξεσουάρ για τις κοκέτες. αναμνηστικά ειδικών ή ιστορικών γεγονότων, όπως οι γάμοι. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και ως μαντικά μέσα, για όσους ήθελαν να μάθουν την τύχη τους!
Βεντάλιες: Ο ρόλος τους στην τέχνη του φλερτ
Οι κλασικές βεντάλιες, φερμένες από την Ιταλία, αντικατέστησαν τις πλουμιστές ροκοκό των Γάλλων. Εκτός από το ότι τραβούσαν την προσοχή στα όμορφα και τέλεια περιποιημένα χέρια, αυτά τα αντικείμενα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην τέχνη του φλερτ.
Στην πραγματικότητα, μια ολόκληρη «γλώσσα της βεντάλιας» είχε αναπτυχθεί στην Αγγλία την εποχή των Tudor, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις γυναίκες της μεσαίας και ανώτερης τάξης της Βικτωριανής εποχής που επιδίδονταν στο παιχνίδι του φλερτ.
Για παράδειγμα, μία διπλωμένη βεντάλια τοποθετημένη στο πηγούνι μιας κυρίας «έλεγε» σε έναν κύριο ότι τον έβρισκε ελκυστικό, ενώ το να κλείσει απότομα τη βεντάλια της ήταν σήμα μίας απότομης απόρριψης!
Δεν είναι περίεργο που ο Άγγλος συγγραφέας του 16ου αιώνα, Τζόζεφ Άντισον, δήλωσε: «Οι άνδρες έχουν το σπαθί, οι γυναίκες έχουν τη βεντάλια και η βεντάλια είναι πιθανώς το ίδιο αποτελεσματικό όπλο!».