Χάσατε τον ύπνο σας; Τι δεν πρέπει να τρώτε!
Είναι αργά, αισθάνεστε κούραση, ξαπλώνετε, κλείνετε τα μάτια και περιμένετε να σας επισκεφθεί ο ύπνος… Γυρνάτε από την άλλη, αγκαλιάζετε το μαξιλάρι, μετράτε προβατάκια, αλλά φευ κοιτάτε το ρολόι και η ώρα περνά χωρίς ο θεός Μορφέας να σας έχει κάνει τη χάρη. Τι τρέχει;
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος σοβαρός λόγος, αναζητήστε τις αιτίες σε ό,τι έχετε φάει ή πιει πριν πάτε στο κρεβάτι σας. Μελέτες και ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί κατηγορούμενοι για τις αϋπνίες μας.
1. Σοκολάτες
Μπορεί κάτι τόσο θεϊκό να είναι τόσο κακό λίγο πριν τον ύπνο; Και μόνο στη σκέψη της γλύκας της που λιώνει στο στόμα, σας κάνει να λιγουρεύεστε ένα δύο κομματάκια πριν πέσετε στο κρεβάτι!
Η σοκολάτα όμως, περιέχει καφεϊνη, ειδικά η μαύρη. Και ως γνωστόν, η καφείνη μας δίνει ενέργεια, διεγείρει το μυαλό, μειώνει το αίσθημα της κούρασης και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Σας μοιάζουν αυτά κατάλληλα σημάδια για… ύπνο;
Μάλιστα, όσο πιο σκούρα η σοκολάτα, τόσο περισσότερη καφείνη περιέχει, πράγμα που την κάνει τη χειρότερη επιλογή πριν πάτε στο κρεβάτι σας. Επιπλέον περιέχει ένα ακόμη διεγερτικό, τη θεοβρομίνη, η οποία διεγείρει τους παλμούς της καρδιάς.
Η μόνη σοκολάτα που μπορείτε να καταναλώσετε το βράδυ άφοβα είναι η λευκή, η οποία περιέχει λίγη καφείνη και καθόλου θεοβρομίνη.
2. Γλυκά
Μπήκατε στον πειρασμό για ένα μπισκοτάκι, ένα κομμάτι κέικ ή λίγο παγωτό; Αφήστε το καλύτερα… αν θέλετε να κοιμηθείτε καλά. Τα γλυκά μάς δίνουν μία ενεργειακή ώθηση λόγω της ζάχαρης. Αυτός είναι και λόγος που τα κάνει ακατάλληλα πριν τον ύπνο.
Όσο μεγαλύτερη δε, είναι η ποσότητα που θα καταναλώστε, τόσο πιο πολλές ώρες θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να κοιμηθείτε. Όσο περισσότερο παραμένετε άυπνες, τόσο ανεβαίνει και το στρες.
Έτσι την επόμενη ημέρα ψάχνετε για τρόφιμα με ζάχαρη, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο, αφού και η ποσότητα ζάχαρης (αν είναι μεγάλη) κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει επιπτώσεις τη… νύχτα.
3. Νερό
Να και μία μεγάλη έκπληξη! Πώς το καλό νεράκι που τόσο επιμένουμε ότι πρέπει να πίνουμε μπορεί να μας βλάψει στον ύπνο; Το νερό είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας [ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ] γιατί δεν μας αφήνει να αφυδατωθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αλλά αν περιμένουμε να καταναλώσουμε απανωτά ποτήρια νερό πριν πάμε για ύπνο, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε τις επισκέψεις στην τουαλέτα… Αυτό απλά σημαίνει ότι ο ύπνος διακόπτεται, ενώ τίποτα δεν μας λέει ότι θα ξανακοιμηθούμε αμέσως. Καλό είναι λοιπόν, να πίνετε λίγο νερό πριν πάτε για ύπνο ή και καθόλου.
4. Πικάντικα φαγητά
Η λειτουργία της πέψης επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Από την άλλη, ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να χωνέψει τις πικάντικες τροφές. Αυτό έχει επιπτώσεις, αφού η βαρυστομαχιά δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε.
Ταυτόχρονα, τα πικάντικα τρόφιμα ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματος, κάτι που επίσης έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου μας, ενώ κάποιες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι αυτοί οι δύο παράγοντες προκαλούν εφιάλτες! Έτσι, συνιστάται η κατανάλωση πικάντικων φαγητών να γίνεται τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.
5. Καφές
Εδώ δεν υπάρχει καμία έκπληξη! Η καφείνη ενεργοποιεί ολόκληρο το νευρικό μας σύστημα, ανεβάζει την αδρεναλίνη, ενώ μπλοκάρει την παραγωγή των χημικών ουσιών που δίνουν σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα για ύπνο. Όλα αυτά δείχνουν γιατί ο καφές μάς κρατά ξύπνιους.
Καλό είναι επίσης να ξέρετε ότι τα αποτελέσματα της κατανάλωσης καφέ διαρκούν περίπου 6 ώρες. Έτσι αν πίνετε 5-6 καφέδες την ημέρα θα σας κρατήσουν ξύπνιους και όλη τη νύχτα! Κι αν νομίζετε ότι ο ντεκαφεϊνέ είναι η λύση, κάνετε λάθος, αφού περιέχει επίσης, αρκετή ποσότητα καφείνης για να κάνει τη ζημιά.
6. Λιπαρές τροφές
Πίτσα, σουβλάκια και burgers με τηγανητές πατάτες… ακαταμάχητα! Αν φάτε κάτι τέτοιο 2-3 ώρες πριν, είναι εντάξει, διαφορετικά… Οι ιατρικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τρόφιμα με πολλά λιπαρά έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου. Αυτό οφείλεται σε δύο ορμόνες που παράγονται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με τη διάθεσή μας για ύπνο.
7. Αναψυκτικά
Είναι όξινα, έχουν ζάχαρη και καφείνη. Τι άλλο θέλετε; Τα αναψυκτικά λόγω του pH τους μειώνουν τη έκκριση των γαστρικών υγρών, οπότε η χώνευση δεν γίνεται σωστά.
Έτσι, αν φάτε ένα βαρύ φαγητό και μετά πιείτε μία σόδα για να χωνέψετε… σίγουρα αποχαιρετήστε τον ύπνο! Η ζάχαρη που περιέχουν δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε (τα είπαμε πιο πριν) το ίδιο ισχύει και για την καφείνη που μπλοκάρει την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμονών του ύπνου.
Αν τώρα, είναι light και περιέχουν ασπαρτάμη, δεν σωζόμαστε, αφού η ζαχαρίνη κατηγορείται ότι σε μεγάλες ποσότητες και τακτική βάση μπορεί να επιφέρει διαταραχές ύπνου.