Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Αλλάζοντας την προσέγγιση της ιατρικής!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Αλλάζοντας την προσέγγιση της ιατρικής!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Αλλάζοντας την προσέγγιση της ιατρικής!
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς: Αλλάζοντας την προσέγγιση της ιατρικής!
Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine και ο πρώτος στον κόσμο που έθεσε τον όρο τής Μεταβολομικής Ιατρικής, μας εξηγεί τις παραμέτρους της νέας επιστήμης ή απλά “Πώς να ζήσετε 150 χρόνια με υγεία”, σύμφωνα με το βιβλίο του, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας κάθε πρόβλημα υγείας μέσα από την απόλυτα εξατομικευμένη ιατρική. Τον συναντήσαμε στην κλινική του και μας μίλησε για τη νέα κατεύθυνση της ιατρικής, ανοίγοντάς μας νέους ορίζοντες.
Συνέντευξη στην Άντζελα Μολφέτα
Ο Δημήτρης Τσουκαλάς έχει το χάρισμα να μιλά για πολύ σοβαρά ζητήματα της ιατρικής με έναν πολύ απλό και εύληπτο λόγο, κατανοητό από τον καθένα μας. Ίσως, γιατί γνωρίζει την επιστήμη του πολύ καλά, ίσως γιατί έχει το χάρισμα. Φυσικά, οι απορίες μου για κάτι τόσο καινούργιο, όσο η Μεταβολομική Ιατρική ήταν πολλές κι εκείνος ήταν διατεθειμένος να μου τις λύσει. Ξεκίνησε μάλιστα, λέγοντας κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: «Το ανθρώπινο σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο ώστε να είναι υγιές, αλλά μέσα στα χρόνια της ζωής μας, εμείς, καταφέρνουμε να αλλοιώνουμε τα δεδομένα, υποφέροντας τελικά από ασθένειες, αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα. Εδώ λοιπόν έρχεται η Μεταβολομική ιατρική που εντοπίζει το πραγματικό αίτιο που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας».
Πώς θα περιγράφατε τον νέο αυτό κλάδο της ιατρικής; Τι είναι τελικά η Μεταβολομική Ιατρική, ποια είναι η νέα προσέγγιση και πώς εφαρμόζεται;
«Ξεκινάμε με το γεγονός ότι το 99% του πληθυσμού γεννήθηκε με την τάση να είναι υγιές. Ακριβώς για αυτόν τον σκοπό, το σώμα μάχεται καθημερινά, ώστε να διατηρήσει την υγιή του κατάσταση. Η Μεταβολομική εξετάζει τις χημικές αντιδράσεις που συντελούνται αδιάλειπτα για να διατηρηθούμε στη ζωή, αποκαθιστώντας τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε πως δημιουργήθηκε ως φυσικό επόμενο, ώστε να καλύψει τις θεραπευτικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν και από τις αλλαγές διαβίωσης, ενώ ανιχνεύει προβλήματα υγείας, τα οποία μπορεί να υποβόσκουν πολύ πριν εμφανιστούν. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, τόσο στην ανίχνευση των πραγματικών αιτιών μιας νόσου, όσο και στην αξιολόγηση της παρούσας κατάστασης για την υγεία ενός ατόμου. Πρόκειται για μια καθαρά εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση, όπου προτείνεται η ιδανική θεραπεία διατροφική, με συμπληρώματα ή φαρμακευτικά σκευάσματα με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα, χωρίς καθόλου ή με μηδαμινές παρενέργειες. Κι ενώ είναι η πιο σύγχρονη προσέγγιση, ευθυγραμμίζεται με τις αρχές του πατέρα της Ιατρικής, του Ιπποκράτη φροντίζοντας για τη διατήρηση της καλής υγείας».
Σε ποιους απευθύνεται και ποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει;
«Είναι η πιο αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδος για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της καλής υγείας. Αντιμετωπίζει αυτοάνοσα, καθώς και χρόνια νοσήματα και απευθύνεται σε όλους: νέους, παιδιά, νεογνά, εγκύους, ηλικιωμένους, μεσήλικες, εφήβους. Στην κλινική μας ενδεικτικά αντιμετωπίζονται διαταραχές του γαστρεντερικού, αρθρίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση, λοιμώξεις του ουροποιητικού, διαταραχές του θυροειδούς, άσθμα, οστεοπόρωση, χρόνιες φλεγμονές, μεταβολικό σύνδρομο, αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως η ελκώδη κολίτιδα και η νόσος του Crohn, μεταβολικά νοσήματα, κακοήθη νεοπλάσματα και καρδιακές παθήσεις. Η μεταβολομική επιστήμη εφαρμόζεται συστηματικά και στη βοτανολογία, γεωπονία, τεχνολογία τροφίμων, ανεύρεση νέων φαρμάκων, στην τεχνητή γονιμοποίηση και σε διάφορες ακόμα επιστήμες, ενώ τελευταία απασχολεί και τον τομέα της κοσμητολογίας. Είναι επίσης, σημαντικό να αναφέρουμε πως η Μεταβολομική Ιατρική εφαρμόζεται παράλληλα με την κλασική προσέγγιση και βρίσκει εφαρμογές σε ειδικότητες όπως η Παθολογία, η Ρευματολογία, η Ορθοπεδική, η Ενδοκρινολογία, η Παιδιατρική, αλλά και με όλους τους κλάδους της ιατρικής».
Πώς εφαρμόζεται και πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η θεραπεία;
«Στην πρώτη επίσκεψη πραγματοποιείται λήψη αίματος και ούρων για τη διενέργεια των μεταβολομικών αναλύσεων. Παράλληλα, ειδικός παθολόγος στη μεταβολομική, λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό και πληροφορίες γύρω από τον τρόπο ζωής του ατόμου. Στην ίδια επίσκεψη, ο εξειδικευμένος κλινικός διατροφολόγος λαμβάνει το διατροφικό ιστορικό, καθώς και στοιχεία γύρω από την καθημερινότητα. Αφού ολοκληρωθεί ο εργαστηριακός έλεγχος, ακολουθεί μια δεύτερη επίσκεψη, όπου και συστήνεται εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή. Η αγωγή αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες και τις βιοχημικές ανισορροπίες που εντοπίστηκαν μέσα από τις μεταβολομικές αναλύσεις. Περιλαμβάνει χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή, ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική βιοχημική ισορροπία του οργανισμού. Όσον αφορά τη διάρκεια της θεραπείας, οφείλουμε να αναλογιστούμε πόσο μεγάλη προσπάθεια έχουμε καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να νοσήσει το σώμα μας! Τώρα, που είμαστε ικανοί να λάβουμε το μήνυμα και να αλλάξουμε συνήθειες, θα χρειαστούμε περίπου 6 μήνες για να έχουμε το 50% των αλλαγών και γύρω στα 2 χρόνια για να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες, ειδικά στις αρχές της θεραπείας».
Το επιστημονικό ενδιαφέρον λοιπόν, ήταν αυτό που σας έκανε να μελετήσετε και να ασχοληθείτε με πάθος, με τη Μεταβολομική;
«Ως Γενικός Οικογενειακός Ιατρός αντιμετώπιζα όλο και περισσότερους ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Όντας ιατρός και ο πατέρας μου, κύριο θέμα των συζητήσεών μας και ειδικότερα της δικής μου ανησυχίας, ήταν η παροχή μιας σταθερής και αποτελεσματικής θεραπείας σε κάθε ασθενή. Στην πραγματικότητα, η παρουσία των χρόνιων νοσημάτων και η κλασική φαρμακευτική προσέγγιση με τα αναμφίβολα έως θετικά αποτελέσματα στα οξέα προβλήματα υγείας αλλά τη μειωμένη αποτελεσματικότητα και τις συχνά δυσάρεστες παρενέργειες στα χρόνια προβλήματα υγείας, με έκαναν να ερευνήσω για καλύτερες και αποτελεσματικότερες μεθόδους θεραπείας. Σήμερα, είμαι ο πρώτος στον κόσμο που έθεσε τον όρο της Μεταβολομικής Ιατρικής και πραγματικά, διαθέτω τη μεγαλύτερη εμπειρία σε παγκόσμια βάση. Ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε πως τα τελευταία 15 χρόνια έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 15.000 μεταβολομικές αναλύσεις από την ομάδα μας, με εξαιρετικά αποτελέσματα».
Υπάρχει ενδιαφέρον από τις πανεπιστημιακές ομάδες για την Μεταβολομική Ιατρική, ανά τον κόσμο;
Η Μεταβολομική είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη επιστήμη στην ιατρική, σύμφωνα και με αναφορές του MIT (Massachusetts Institute of Tecnology). Πραγματοποιούνται συνεχώς διαλέξεις σε ξένα πανεπιστήμια, ενώ στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τοξικολογίας υπάρχει και μάθημα Μεταβολομικής. Πρόσφατα επισκέφθηκα και το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Η Μεταβολομική Ιατρική Επιστήμη έχει μια γεωμετρικά αύξουσα πορεία. Αναφέρω πως το 2000 δημοσιεύθηκαν 12 μελέτες Μεταβολομικής και το 2012 οι δημοσιευμένες μελέτες ήταν πάνω από 2.500. Ας σημειώσουμε επίσης, πως τα μεγαλύτερα εργαστήρια Μεταβολομικής βρίσκονται συνήθως, στη χώρα που πραγματοποίησε τελευταία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτήν τη στιγμή λοιπόν, το Λονδίνο διατηρεί το μεγαλύτερο εργαστήριο για έρευνες, φάρμακα κ.λπ. Λόγω αυτού, θα γίνει παραγωγή γνώσης άμεσα γύρω από τη Μεταβολομική. Λίγες ημέρες πριν, το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ξεκίνησε μάθημα Μεταβολομικής και συνεργάτες μου έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το Πανεπιστήμιο.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Metabolomic Clinic, Αθήνα, Κουμπάρη 5, Πλ. Κολωνακίου, τηλ. 210 3611054, 210 3646084
Metabolomic Clinic, Ελβετία, Rigiplatz 1, 8006 Zurich, Switzerland, tel. +41 443 116343
Metabolomic Clinic, Μιλάνο, Via Melchiore Gioia 37, Milano, IItaly, tel. +39 328 2447647
Metabolomic Clinic, Βενετία, Via della Republica 10TV, Veneto, Italy, tel. +39 328 2447647
www.drtsoukalas.com
https://www.facebook.com/DrDimitrisTsoukalas/info
email: iatreio@drtsoukalas.com